Hva er symptomene på jodmangel?

Ved langvarig jodmangel kan lavt stoffskifte (hypotyreose) utvikles. Symptomene på lavt stoffskifte er vage, og inkluderer tretthet, søvnmangel, utmattelse og depresjon. Noen kan få hukommelsestap, vektøkning og smerter i ledd.

Er det jod i egg?

Konvensjonelle egg innhold 49 µg jod per 100 gram i 2000 mot 30 µg jod per 100 gram i 2016. Det kan være ulike årsaker til endringene, men fôret er en viktig kilde til jod i egg, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet. Steen sier at egg er en kilde til jod og det er uheldig at innholdet av jod i egg går ned.

Er det jod i grønnsaker?

Matvarer som brød og kornvarer, kjøtt og kjøttprodukter, frukt og grønnsaker inneholder svært lite jod. Det er foreløpig kun en type norsk salt som er tilsatt jod, og nivået av jod i dette saltet er veldig lavt. Salt er derfor heller ingen kilde til jod i norsk kosthold.

Hva er symptomene på jodmangel? – Related Questions

Er det jod i kaffe?

En kopp svart kaffe eller espresso inneholder cirka fem mikrogram jod. En enkel macchiato eller en kopp café au lait inneholder dobbelt så mye, mens en enkel cortado eller caffe mocca gir 15 mikrogram.

Hva er en god kilde til jod?

Det er få matvarer i det norske kostholdet som inneholder jod. Hvit saltvannsfisk, melk, yoghurt og brunost er matvarene som bidrar mest til inntaket av jod.

Er det jod I brokkoli?

Maten fra havet er en ypperlig proteinkilde som vil gjøre deg god og mett samtidig som du får i deg vitamin D, vitamin B12, selen og jod. Generelt har de fleste av oss godt av å spise mer grønnsaker og brokkoli er en av de mest næringsrike grønnsakene vi har.

Er det jod I yoghurt?

et glass melk: 2 dl gir ca. 30 mikrogram jod (20 %’) et beger yoghurt: 150 gir ca. 20 mikrogram jod (13 %’)

Hvem trenger ikke å ta jod?

Personer som har operert bort skjoldbruskkjertelen trenger ikke ta tabletter. Personer med jodallergi og enkelte andre sykdomstilstander skal heller ikke ta slike tabletter. Personer over 40 år tar opp så lite jod i skjoldbruskkjertelen at det ikke er nødvendig med jodtabletter ved atomhendelser.

Er det jod I kylling?

Kylling. Kylling er et av de mest jod-rike kjøttypene der ute med 7 µg per 100 g.

Er det jod i smør?

Melk og yoghurt inneholder jod fordi maten til kyrne er kunstig beriket med jod. Andre typer fisk som laks og sild, samt ost og smør, og andre matvarer inneholder også jod, men ganske små mengder.

Kan man få i seg for mye jod?

Kan man ta for mye jod? Øvre grense for daglig inntak er 600 mikrogram, men generelt bør man ligge lavere enn dette. Høyere inntak enn anbefalt over lengre tid kan gi forstyrrelser i skjoldkjertel. Ved mistanke om overdosering bør man kontakte Giftinformasjonen på døgnåpen telefon 22 59 13 00 for råd.

Hvor mye jod er det i reker?

Fisk og skalldyr
Vitamin A 2 RAE fettløseligVitamin B6 0,1 mg vannløseligVitamin D 3,5 µg fettløselig
Kalsium 61 mgJern 0,1 mgMagnesium 43 mg
Sink 1 mgSelen 30 µg Jod 34,5 µg

Er det jod i laks?

Fisk og fiskeprodukter: Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser fisk til middag to-tre ganger i uken og bruker fisk som pålegg. Av de ulike typene fisk er det kun hvit saltvannsfisk som er en god jodkilde, for eksempel torsk, sei og hyse. Laks, ørret og makrell inneholder derimot svært lite jod.

Er det jod i fiskeboller?

Lag fiskeboller i hvit saus, eller varier med fiskegryte, grateng, suppe eller fiskekaker – her er det rom for variasjon i retter og smaker. Hvit fisk som torsk og hyse/kolje inneholder mye jod, mens laks og ørret bidrar minimalt.

Er jod og jod det samme?

Jodix 130 mg jodtabletter inneholder 130 milligram (mg) jod, og er det eneste produktet som kan brukes for dette formålet. Jodix er et reseptfritt legemiddel som kan kjøpes på apoteket for beredskap. Jod kosttilskudd inneholder en mye mindre mengde jod, og er ikke egnet for bruk ved atomulykke.

Hvorfor skal ikke personer over 40 år ta jodtabletter?

c. Voksne over 40 år har liten risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen pga radioaktivt jod og man har ikke sett noen reduksjon av kreftrisiko for denne aldersgruppen ved å ta jodtabletter. Derfor anbefaler myndighetene ikke jodtabletter til denne gruppen.

Hvorfor ikke jod til de over 40?

Voksne personer over 40 år har liten risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen, og det er ikke sett lavere risiko for kreft hos denne gruppen ved å ta jod-tabletter. Det er derfor ikke anbefalt at voksne over 40 år har jod-tabletter tilgjengelig.

Hvem skal spise jodtabletter?

Det er spesielt viktig at barn og unge under 18 år, gravide og ammende tar jodtabletter hvis det skjer et atomuhell. De har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod. Når skal vi ta disse tablettene? Jodtabletter skal ikke tas forebyggende.

Hvor mye jod skal man ta ved atomkrig?

Dosering for voksne og barn over 3 år

Voksne og barn over 12 år: 1 tablett tas som en enkeltdose. Fra 3 til 12 år: ½ tablett tas som en enkeltdose.

Leave a Comment