Hva er eksempler på bærekraftig mat?

Hvordan kan jeg spise mer bærekraftig?
 • Spis mer plantebasert. Kjøtt- og meieriproduksjon står for høye klimagassutslipp og krever mer ressurser og areal enn plantebasert mat.
 • Spis mindre og bedre kjøtt. Spar kjøttet til helg og fest!
 • Gjør bevisste valg av fisk og sjømat.

Er brød bærekraftig?

Plantemat som korn og brød er bærekraftig mat. Fordi det er næringsrikt, har lavere klimapåvirkning enn annen mat, gir mye kalorier pr arealenhet og kan mette mange mennesker. Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mer kornprodukter.

Hvilke matvarer er minst bærekraftig?

Kylling, fisk og rødt kjøtt er de matgruppene som kommer dårligst ut når det gjelder bærekraftig mat, men flere ernæringseksperter mener fisk, kylling og litt rødt kjøtt bør inngå i et balansert sunt kosthold. Kylling. Her finner de fleste studier verken økt eller redusert risiko når det gjelder kronisk sykdom.

Hva er eksempler på bærekraftig mat? – Related Questions

Er egg bærekraftig mat?

Egg gir viktige vitaminer og mineraler, i tillegg til å tilby protein av høyeste kvalitet. Sammen med den lave miljøpåvirkningen er egg den perfekte partneren for rimelige, sunne og bærekraftige dietter i dag – når vi ser fremover.

Er banan bærekraftig?

Mer eksotisk. Frukt som avokado og banan krever mye vann og sprøytemidler, og blir – som mange andre frukter og grønnsaker – importert fra lange avstander. Å frakte matvarer over hele kloden har store klimautfordringer, spesielt når det blir fraktet med skip og fly. Mye handler om at matvanene endrer seg.

Hvilket kjøtt er minst bærekraftig?

Cicero – norsk senter for klimaforskning konkluderer etter en analyse av norsk storfekjøtt med at «ammekuproduksjon er den mest ineffektive, minst klimavennlige og derfor den minst bærekraftige formen for matproduksjon i Norge».

Hvilke mat forurenser mest?

Storfekjøtt er klart den matvaren som slipper ut mest drivhusgass og har det største klimaavtrykket.
 • Indrefilet av okse: 151,95 CO2e/kilo.
 • Oksestek: 80,89 CO2e/kilo.
 • Kalvekjøtt: 50,36 CO2e/kilo.
 • Roastbiff: 45,84 CO2e/kilo.
 • Okselår: 45,69 CO2e/kilo.
 • Pulled beef: 38,22 CO2e/kilo.
 • Kebab: 36,49 CO2e/kilo.

Hvorfor er ikke ris bærekraftig?

Ris er en av de råvarene det dyrkes mest av, og det er derfor en råvare som forårsaker store utslipp. Rundt 2,5 % av de globale klimagassutslippene kommer fra risproduksjon, og noe av bakgrunnen for risens høye klimaavtrykk er at rismarkene oversvømmes av vann.

Er kortreist mat mer bærekraftig?

Kortreist mat har stort sett lavere transportutslipp enn langreist, men transporten har ofte lite å si for den totale klimabelastningen. For miljøet er det viktigst er å spise mer korn, frukt og grønt, og mindre kjøtt.

Hvorfor er poteta bærekraftig mat?

Poteten er et godt klimavalg

Poteter og rotgrønnsaker er klimavinnere, fordi de produseres lokalt og har svært lavt Co2 utslipp pr. kg. vare. – Poteten kan være en del av løsningen på flere av FNs bærekraftsmål.

Hvordan spise mer klimavennlig?

Syv tips til hvordan du kan spise mer klimavennlig
 1. Redusere kjøttforbruket.
 2. LES OGSÅ (PLUSS): Her er de største klimasynderne.
 3. Kutt ned på melkeprodukter.
 4. Unngå mat som transporteres med fly.
 5. LES OGSÅ (PLUSS): Slik skal de redde verden – igjen.
 6. Unngå å kaste mat.
 7. Mat som er tørket er bra.
 8. Spis gjerne viltkjøtt.

Hvordan spise mer miljøvennlig?

Slik spiser du mer miljøvennlig
 1. 1) Spis mindre kjøtt. Å spise mindre kjøtt, spesielt rødt kjøtt, til fordel for vegetarkost er bra for både helsa og miljø.
 2. 2) Spis sesongens mat. Sesongbasert mat gir en naturlig variasjon i kostholdet ditt gjennom året og sesongvarer er det som gir aller best smak.
 3. 3) Unngå matsvinn.

Er kylling bærekraftig mat?

Norsk kylling er klimavennlig på grunn av god dyrehelse

– Dyrehelse og klimagassutslipp henger sammen. Friske kyllinger utnytter fôret til å vokse fremfor å bekjempe sykdom, forklarer Brantsæter. I en britisk studie viste det seg at storfe som er syke har opptil 25 prosent høyere utslipp av klimagasser enn friske dyr.

Er grønnsaker bærekraftig?

Felles for alle er at et bærekraftig kosthold i hovedsak bør bestå av et bredt utvalg rotgrønnsaker, fullkorn, belgvekster, frukt og grønnsaker, og kun forsiktig bruk av animalske produkter.

Leave a Comment