Hva er eksempler på bærekraftig mat?

Hvordan kan jeg spise mer bærekraftig?
 • Spis mer plantebasert. Kjøtt- og meieriproduksjon står for høye klimagassutslipp og krever mer ressurser og areal enn plantebasert mat.
 • Spis mindre og bedre kjøtt. Spar kjøttet til helg og fest!
 • Gjør bevisste valg av fisk og sjømat.

Hva skal til for at mat er bærekraftig?

At matproduksjonen er bærekraftig, betyr at den gir nok mat (matsikkerhet) og god ernæring til alle, både i dag og i et langsiktig perspektiv. Maten skal produseres på en slik måte at den ikke begrenser kommende generasjoners mulighet til også å få nok og sunn mat.

Hvilke tre tiltak kan du gjøre for et mer bærekraftig kosthold?

Dersom vi alle spiser litt sunnere er det mye som tyder på at vi også spiser mer bærekraftig. Kostrådene anbefaler oss å ha et høyt inntak av frukt, grønnsaker og belgvekster, grove kornprodukter, og et begrenset inntak av rødt og bearbeidet kjøtt.

Hva er eksempler på bærekraftig mat? – Related Questions

Er egg bærekraftig mat?

Egg gir viktige vitaminer og mineraler, i tillegg til å tilby protein av høyeste kvalitet. Sammen med den lave miljøpåvirkningen er egg den perfekte partneren for rimelige, sunne og bærekraftige dietter i dag – når vi ser fremover.

Er yoghurt bærekraftig?

Norsk melk og meieriprodukter regnes som bærekraftige ettersom dette er sunn mat som bidrar til god folkehelse, og som vi kan produsere i Norge ut ifra våre naturgitte ressurser.

Hvilke tre hensyn må vi ta for at noe skal kalles bærekraftig?

For å skape en bærekraftig utvikling verden jobbe innen tre områder: klima og miljø, økonomi og sosiale forhold. Dette blir ofte kalt de tre dimensjonene i bærekraftig utvikling, og det er sammenhengen mellom disse tre dimensjonene som avgjør om noe er bærekraftig.

Hva kan vi gjøre for å ha et sunt variert og bærekraftig kosthold?

Bærekraftige råd
 1. Spis mer frukt, bær og grønnsaker – helst de norskproduserte i sesong.
 2. Drikk vann som tørstedrikk.
 3. Velg fullkornsprodukter.
 4. Spis mer fisk enn kjøtt.
 5. Spis magre meieri- og kjøttprodukter.

Hvordan kan vi spise mer miljøvennlig?

Seks tips til hvordan du kan spise mer miljøvennlig!
 1. Spis mindre kjøtt og mer frukt og grønt.
 2. Unngå å kaste mye mat.
 3. Ha faste plasser til ulike varer i kjøleskapet.
 4. Spis fisk!
 5. Ha en «Må spises opp»-boks i kjøleskapet.
 6. Lær deg noen enkle retter med linser, bønner og erter.

Hvorfor er et variert kosthold viktig for bærekraftig utvikling?

Ved å spise variert bidrar du til å fordele presset på jordas ressurser slik at vi ikke overbelaster én spesiell ressurs. Du bidrar også til at vi får utnyttet flere av ressursene som er tilgjengelig på jorda.

Er brokkoli bærekraftig?

DEBATT: Grønnsaker som brokkoli, rosenkål og grønnkål, som alle vokser godt i Norge, er ikke mindre men mer næringstette enn meieri- og kjøttprodukter. Samtlige fagpanel, på bakgrunn av solid vitenskapelig dokumentasjon, har konkludert med at det er et stort samsvar mellom kosthold som er sunt og bærekraftig.

Er grønnsaker bærekraftige?

Det er stort samsvar mellom det å spise sunt og det å spise bærekraftig. Et slikt kosthold kjennetegnes av et høyt inntak av frukt, grønnsaker, bær, grove kornprodukter og fisk og et lavt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt. Frukt og grønnsaker er viktig for et kosthold som er både bærekraftig og sunt.

Er kylling bærekraftig mat?

Norsk kylling er klimavennlig på grunn av god dyrehelse

– Dyrehelse og klimagassutslipp henger sammen. Friske kyllinger utnytter fôret til å vokse fremfor å bekjempe sykdom, forklarer Brantsæter. I en britisk studie viste det seg at storfe som er syke har opptil 25 prosent høyere utslipp av klimagasser enn friske dyr.

Er banan bærekraftig?

Mer eksotisk. Frukt som avokado og banan krever mye vann og sprøytemidler, og blir – som mange andre frukter og grønnsaker – importert fra lange avstander. Å frakte matvarer over hele kloden har store klimautfordringer, spesielt når det blir fraktet med skip og fly. Mye handler om at matvanene endrer seg.

Er ost bærekraftig?

Norsk ost er bærekraftig

Spiser du norsk ost gjør du et bærekraftig valg. I Norge har vi svært lite dyrkbart areal og mesteparten er best egnet til å dyrke gress. I tillegg har vi store arealer med utmark med god beitekvalitet.

Leave a Comment