Når skal man så basilikum?

Hvor lang tid tar det å dyrke basilikum?

Etter et par uker, vil du se at stilkene har begynt å lage røtter. Når røttene har blitt noen centimeter lange, kan du plante dem i en potte med luftig jord, gjerne såjord. La dem vokse seg til, og plant om når de ser ut til å trenge mer jord. Etter noen uker vil røtter vokse ut fra stilkene.

Hvordan lykkes med basilikum?

For at basilikumen skal lykkes trenger planten rikelig med varme, vann og gjødsel. Hvis du vil dyrke basilikum organisk, kan det være lurt å bruke organisk gjødsel av lupinfrø.

Hvor fort spirer basilikum?

Tips for sommersådd basilikum

Hold jorden fuktig i spireperioden, det tar en drøy uke før frøene spirer. Plant om i større potter når basilikumen har kommet opp litt.

Når skal man så basilikum? – Related Questions

Hvordan få basilikum til å trives?

– I motsetning til visse andre krydderplanter trenger basilikum mye vann. Man ser nesten på stilkene og bladene at dette er en plante med lite fiber og mye væske i plantematerialet, sier Wilhelmsen. Hun anbefaler vanning av basilikum fra undersiden. – Sett den i en skål med vann og la den forsyne seg selv.

Hvordan dyrke basilikum fra frø?

basilikum fra frø

Bare sørg for at det er hull i bunnen, slik at du kan vanne nedenifra. Fyll det du skal plante i med såjord, vann og trykk jorden flat. Strø frøene på jordoverflaten. Basilikumfrøene er veldig små og trenger lys for å spire.

Når kan man begynne å så frø?

Når bør du starte? Du kan så frø når som helst i løpet av året, men hvis du vil ha grønnsaker til sommeren er det best å i januar eller februar. Grønnsakene som trenger lengst tid på å utvikle seg er chili og paprika. Noen blomster, som pelargonia og heliotrop, trenger også ekstra tid før blomstring.

Hvordan lykkes med å så frø?

Hvordan så frø utendørs?
  1. Fjern steiner og ugress.
  2. Tilsett gjødsel. Vann godt slik at jorden blir fuktig.
  3. Lag små groper eller en fure i jorden. Størrelsen på frøene avgjør hvor dypt de skal sås.
  4. Vann forsiktig en gang til. Pass på så frøene ikke flyter av gårde.
  5. Hold såingen fuktig til den spirer.

Hvordan så et frø?

Mindre frø kan legges i et brettet papir og ristes forsiktig ut på jorden. De små frøene skal kun ha et tynt lag med jord/sand over seg og 4-5 frø legges i hver potte. Store frø dekkes med 1-1,5 cm jord og gjerne 2-3 stykker i sammen potte. Lag hull med en pinne/blyant, slipp frøet nedi og fyll etter med jord.

Hvor mange dager før frø spirer?

En spire begynner å dannes når frø får stå i et miljø som har riktig temperatur, god tilgang på vann og dessuten god tilgang på luft. Avhengig av hvilken sort du velger å dyrke, vil det ta mellom 4 og 10 dager før spirene kan høstes.

Hvor lang tid tar det før et frø spirer?

Frøene trenger fra ett døgn til en uke eller mer for å spire ved romtemperatur, avhengig av art. Varighet: fra 1 time til større prosjekt, gjerne fordelt over tid mens frøene spirer og vokser.

Hvor fort spirer erter?

Ertene begynner å spire etter bare et par dager, og etter 10-14 dager kan du høste søte, gode erteskudd. Smaken minner om sukkererter og du kan bruke spirene i salat, som pynt på supper og gryteretter, i smoothie eller på brødskiva. Det tar ikke mange dagene fra du har sådd ertene til du kan høste.

Når kan basilikum settes ut?

Basilikum tåler ikke frost, så plant den ikke ut i kjøkkenhagen før siste frostnatt. Basilikum trenger ikke mye næring, gjødsler du for hardt mister den faktisk noe smak. Den må stå lyst og varmt.

Skal basilikum ha mye vann?

Basilikum er grådig tørst og bør vannes hver eneste dag. Bruk gjerne en skål under og vann der, men i alle fall bør du unngå å vanne over bladene.

Hvor mange basilikum i en potte?

Viser alle ingredienser som har enheten potte(r)
EnhetNavnGramvekt
1 potte(r) Basilikum, rå75
1 potte(r)Dill, rå75
1 potte(r)Estragon, frisk75
1 potte(r)Kjørvel fersk75

Skal man Prikle basilikum?

Når plantene står så tett så får de ikke plass til å utvikle hverken røtter eller blader, og de vil bli mye mer krevende å holde liv i enn om de får litt armslag. Dersom du sår plantene selv så anbefaler jeg at du prikler en eller tre planter pr potte, og så topper den flittig slik at plantene busker seg.

Hvilken jord til basilikum?

Dette løser du enkelt ved å plante basilikumen din over i en større (ideelt dobbelt så stor) potte, slik at du får plass til mer jord rundt røttene. Jackson foreslår å bruke næringsrik kompostjord. Husk på at potten du planter i må ha dreneringshull i bunnen, slik at du kan vanne planten fra fatet under.

Kan man bruke stilken på basilikum?

Smaken er karakteristisk, søt og mild. Bruk bladene hele, eller del dem opp. Stilkene kan også hakkes og brukes.

Leave a Comment