Hvordan varmebehandle grønnkål?

Hva er bra med grønnkål?

Grønnkålen er rik på vitamin A, i form av betakaroten. Den er også rik på vitamin E, vitamin K, vitamin C, sporstoffet kobber og kostfiber. I tillegg inneholder den vitamin B6, folat, kalsium og kalium. Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen.

Hvordan forvelle grønnkål?

Ja, det kan du uten problemer, men da må den forvelles først. Hakk kålen grovt, hell den i kokende vann i to minutter og deretter i isvann. Slyng den tørr og frys den. Grønnkål kan holde seg cirka 10 måneder i fryseren.

Hvordan lagre grønnkål?

Grønnkål kan lagres kaldt som hele planter, helst ved -2 til 0 grader og ved høy luftfuktighet. Når bladene er høstet må de pakkes i plast for ikke å tørke ut.

Hvordan varmebehandle grønnkål? – Related Questions

Er det sunt å spise rå grønnkål?

Grønnkål har en god og kraftig kålsmak. Den kan gjerne spises rå i salat, men er vel så god når den er varmebehandlet. Den kan smørdampes, wokkes, kokes, bakes og stekes. Den er nydelig i supper, stuinger og omeletter.

Kan man spise grønnkål som har gått ut på dato?

Om den er oppbevart riktig og behandlet forsiktig, kan den fint spises etter datostemplingen så lenge den ikke er tydelig misfarget, bløt eller råtten. Du trenger heller ikke kaste hele posen om det bare er litt av salaten som er ødelagt.

Kan man varme opp grønnkål?

Grunnen til at mange ikke tørr å oppvarme grønnkål, spinat, persille eller andre bladgrønnsaker er at bakterier kan danne nitrit i disse grønnsakene. Og nitrit brytes ikke ned ved oppvarming. Sørg bare for å skylle av all jord og urenheter fra grønnkålen før du tilbereder den. Dette gjelder jo også for alle grønnsaker.

Kan man fryse fersk grønnkål?

Grønnkål kan godt fryses. Forvell den før du putter den i fryseren, der den kan ligge i ca. 10 måneder.

Når er grønnkål dårlig?

Bladkål, som grønnkål, har nokså dårlig holdbarhet. De blir fort visne og brune, og kan også lett begynne å råtne. Tørr og vissen grønnkål er selvsagt ikke farlig. Den kan fortsatt brukes i sauser og supper, men er kanskje ikke så delikat i salater eller som stekt tilbehør.

Hvor lenge holder grønnkål seg?

Legg grønnkålen i en plastpose i kjøleskapet, så holder den seg frisk i opptil tre uker. Grønnkål kan godt fryses. Forvell den før du putter den i fryseren, der den kan ligge i ca. 10 måneder.

Kan grønnkål overvintre?

Grønnkål tåler godt litt frost og smaker faktisk bedre etter en frostnatt. Er du heldig kan den faktisk overvintre helt til neste vår, vokse videre og til slutt blomstre.

Når skal grønnkål høstes?

Grønnkål høstes fra ca august og fram til snøen kommer. En høster de underste bladene på stilken først. Toppen kan stå frisk lenge.

Kan grønnkål høstes flere ganger?

Grunnen til det, er at grønnkål vokser ikke på vinteren. Den står bare i dvale når temperaturen er lav, og dagene er korte. Derfor kan den høstes bare noen få ganger på vinteren. Etter innhøsting er det bare nakne stilker som står igjen frem til våren.

Når er grønnkål dårlig?

Bladkål, som grønnkål, har nokså dårlig holdbarhet. De blir fort visne og brune, og kan også lett begynne å råtne. Tørr og vissen grønnkål er selvsagt ikke farlig. Den kan fortsatt brukes i sauser og supper, men er kanskje ikke så delikat i salater eller som stekt tilbehør.

Hvorfor blir grønnkål gul?

Den tåler mer tørke enn mange endre grønnsaker når den er godt etablert, men blir gul og de nederste bladene faller av om den får tørke for mye. Tips: Grønnkålen bør vannes regelmessig – blir den tørr vil den stoppe å vokse. Dekk gjerne jordoverflaten med gressklipp for å holde på fuktigheten.

Skal grønnkål lukte?

Kvalitetskrav. Grønnkål finnes i forskjellige varianter med ulik størrelse. Det er derfor ingen kvalitetskrav til størrelse, men bladene skal ha en jevn grønn farge, være velutviklede og krusete. Grønnkål skal også være saftig, fri for skader og ha en frisk lukt.

Hvordan lykkes med grønnkål?

Dyrk grønnkålen i sol til halvskygge, og i næringsfull hagejord. Plant utendørs når det ikke er fare for nattefrost lengre. Det er vanligvis i begynnelsen av juni i hele landet. Grønnkål er vanligvis tilgjengelig i de fleste gartnerier og hagebutikker i løpet av mai.

Kan grønnkål tørkes?

Bland grønnkålen med hendene til den blir blank og myk. Legg bakepapir på et stekebrett og fordel grønnkålen godt utover papiret. Stek midt i ovnen i ca. 15 minutter, eller til grønnkålen er tørr og sprø.

Leave a Comment