Hvordan lage te av geitrams?

Når du vil lage te av geitrams, bruker du 1-2 teskjeer tørkede blader til 2,5 dl kokende vann. La teen trekke 10 – 15 minutter før den siles og nytes. Drikk gjerne 3 kopper daglig. Teen er koffeinfri og virker beroligende.

Hva er geitrams godt for?

Væsken fra stilken ble smurt på sår og kviser. – Også bladene kan legges direkte på sår og insektstikk. Dertil kan de gjøre tjeneste som lindrende omslag på hudutslett og solforbrenninger. Innholdsstoffene i geitrams består av flavonoider, garvestoffer, vitamin A og C, fytosteroler, pektin og sukkerarter.

Når kan man plukke geitrams?

Hele planten kan spises og i mai kan du plukke de unge skuddene. Jeg bruker de som grønnsak og syns de er gode stekt som tilbehør til egg, fisk, kjøtt og fugl. Skuddene er også gode i pai og omelett eller på samme måte som asparges. Bladene er gode i salat, det samme er blomserskudd og blomster.

Når blomstrer geitrams?

Geitrams, Chamerion angustifolium, er en flerårig plante som kan bli opptil 2 meter høy. Den blomstrer i juli og august, med store rosa blomster i en lang klase.

Hvordan lage te av geitrams? – Related Questions

Hvordan tørke geitrams?

Legg nyplukkede blomster fra geitrams på et brett eller på ei rist. Jeg lar blomstene lufttørke ute i sommervarmen. Det tar ca ett døgn. Deretter legges blomstene på glass med lokk.

Kan geiter spise geitrams?

I Norge ble geitrams tidligere mye brukt som fôr til grisene, men også geiter og kyr var glad i den. Kyr som spiste mye geitrams, fikk visstnok mye og god melk, og geitramsen kalles mange steder for mjølke (den tilhører mjølkefamilien).

Når blomstrer fagerbusk?

Løvfellende prydbusk med overhengende greiner som over strøs av rosa, traktformede blomster i juni-juli. Trives best på varm solrik plass i lett jord. Regn med 3-4 år innen den blomstrer rikt. Regn med 3-4 år innen den blomstrer rikt.

Når blomstrer lyngen?

Røsslyng blomstrer i Norge fra slutten av juli, og i august og september. Frukten består av en tørr kapsel med mange frø.

Hva blomstrer først?

De første plantene som blomstrer like etter snøsmelting slik som hestehov, blåveis, hvitveis, gulveis, vårkål, gullstjerne og tysbast.

Er geitrams ugress?

Utbredelse. Geitrams forekommer på hele den nordlige halvkule og i hele landet, opp til 1780 m.o.h. Den er et vanlig ugress i byer, særlig på skrotemark, langs skogkanter, veier og jernbanelinjer.

Er geitrams farlig?

Geitrams (Chamaenerion angustifolium) er ei ufarleg plante, og vi forventar ikkje symptom om du tek ein liten smak.

Hvor kommer geitrams fra?

Utbredelse. Geitrams vokser på skrinne, åpne steder som beiter, veikanter, jernbaneskråninger, brannflater i skog og på ulike typer skrotemark. Den er vanlig i landet til langt opp på fjellet, høyeste kjente funn er på nær 1800 meters høyde. Geitrams finnes i tempererte områder på den nordlige halvkula.

Hva betyr geitrams?

Også geitrams er et overført navn. Etterled det er rams som egentlig betyr løk og som er det samme so ramsløk Al/ium ursinum. Sjøl om rams er spiselig, har den ikke alltid vært like mye verd satt, og noen steder har den nedsettende vært kalt geitrams. 1 tilleg9 kan den stramme lukta av planten ha medvirket til navnet.

Kan geitrams fryses?

Enzymer er skjøre saker, men de fleste tåler frysing greit. Og en liten burk med uforvellet geitramsspinat. Fryses for å brukes senere.

Er geitrams giftig for hest?

Planten er giftig for storfe og hest, men vrakes vanligvis av husdyrene. Bekjempelse: Bør hogges av før frøsetting. Kan også bekjempes ved å grave opp rotstokken.

Leave a Comment