Hvilken mat er det mye fiber i?

Hva slags mat inneholder mye fiber?
 • Fullkorn og grove brød og kornvarer.
 • Grønnsaker, frukt og bær.
 • Poteter.
 • Belgvekster som bønner, linser, kikerter og erter.
 • Frø, kjerner og nøtter.

Er fiber og kostfiber det samme?

Begge deler inneholder mer kostfiber (som er fellesbetegnelsen på fiberet vi finner i mat) enn de vanlige typene, men hva er egentlig fiber og hvorfor er det så bra for oss? Jo, fiber er en type karbohydrater som ikke blir fordøyd i tynntarmen.

Hvilken frukt har mye fiber?

Rotgrønnsaker, løk, epler, pærer, druer, plommer, bringebær, kiwi og andre frukter med spiselige steiner og frø.

Hvilken mat er det mye fiber i? – Related Questions

Har banan mye fiber?

3. Banan inneholder gunstig fiber. Fiber er mettende og gjør at blodsukkeret blir mer stabilt, fordi fruktsukkeret tas opp langsommere fra tarmen. Spiser du en banan får du i deg fibermengde tilsvarende 10 % av det som er anbefalt i løpet av en dag.

Er det mye fiber i banan?

Banan inneholder blant annet kalium og vitamin B6 samt fiber som har en stabiliserende virkning på fordøyelsen. På grunn av sitt høye innhold av kalium, er bananer sett på som et godt matvalg som kan være med på å senke blodtrykket.

Hva er bra å spise for tarmen?

Personer som spiser mye grønnsaker, nøtter, fisk og fiberrik mat har mer av de helsefremmende tarmbakterier enn de som spiser mye animalske matvarer, sukker, sterk alkohol og salt.

Hva er den sunneste frukten?

Den sunneste frukten er den du faktisk spiser. Det er ikke så mange som spiser mye grapefrukt og granateple, men mange spiser banan, eple og appelsin. Det er de fruktene som vi spiser mest av som gir mest næring, og alle har de til felles at de tilfører kroppen mye godt, og bidrar til 5 om dagen.

Er det mye fiber i Kiwi?

I tillegg til vitamin C, inneholder kiwifrukten også en del fiber. Ifølge Matvaretabellen får du i deg 2 gram fiber per 100 gram kiwi.

Hvordan få i seg mer fiber?

De fleste bør spise mer

Kostfiber er et ikke-nedbrytbart karbohydrat som du kun finner i matvarer fra planteriket; Grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter, belgfrukter, samt en del nøtter, kjerner og frø, er utmerkede kilder til fiber.

Hvilke grønnsaker har mye fiber?

3 Topp 10 – grønnsaker med mye kostfiber
 • Grønnkål: 6 g.
 • Erter: 6 g.
 • Pastinakk: 5 g.
 • Avokado: 5 g.
 • Rosenkål: 4 g.
 • Purre: 3 g.
 • Brokkoli: 3 g.
 • Gulrot: 3 g.

Hvilket brød har mest fiber?

Grove brødtyper er svært rike på fiber, og er en godt innslag i et sunt kosthold. Brød passer perfekt til frokost, lunsj eller kveldmat med deilig pålegg til. Vi anbefaler at du velger brødtyper som har minst 3 “kakestykker” på brødskalaen, altså mellom 75-100% grovhet.

Hvor mye fiber i potet?

Næringsinnhold per 100 gram poteter, pasta og ris
KcalKostfiber g
Potet, lagringspotet, kokt med skall801,6
Ris, Jasmin, kokt124
Pasta, naturell, fersk, kokt1501,1
Kilde:Matvaretabellen 2015

Er det mye fiber i gulrøtter?

Gulroten får den flotte fargen sin fra betakaroten, som den er svært rik på. Det er også mye kostfiber i gulrot, og den er både mager og kalorifattig.

Har gulrot mye fiber?

Gulrot er også en super kilde til fiber, som vi nordmenn får i oss for lite av. Fiber regulerer magen og gir deg økt metthetsfølelse. Den er derfor et bra mellommåltid når det er en stund til du skal spise neste gang.

Er det sunt å spise poteter hver dag?

Takk for ditt spørsmål til ung.no! Poteter er en sunn matvare. Den inneholder fiber, vitamin C, kalium, vitamin B og jern blant annet. Potet er derfor et sunt tilbehør til middagen, og det er sunnere å spise potet enn hvit pasta og hvit ris (fullkornspasta og fullkornsris er like sunt som potet).

Er det sunt å spise pasta?

For å oppsummere, tyder altså studien på at det å spise moderate mengder pasta som en del av et sunt kosthold, ikke fører til vektøkning – det kan heller føre til en beskjeden vektreduksjon. Men å spise pasta i store mengder for å gå ned i vekt, vil ikke være veien å gå.

Er poteter bra for å gå ned i vekt?

Som du ser, inneholder poteten nesten ingen fett, noe som gjør den til et godt alternativ for deg som spiser et fettfattig kosthold. Den største kalorimengden kommer fra karbohydrater, men til tross for dette er poteten et bedre alternativ til lignende matvarer.

Når skal man ikke spise poteter?

Hvis poteten bare har noen få spirer kan du fjerne dem og likevel spise poteten. Men har poteten mange og store spirer er solanin-nivået i selve poteten også blitt ganske høyt, så da bør du kaste den.

Skal poteter ligge i kjøleskapet?

Poteten skal oppbevares mørkt og kjølig. For de fleste betyr dette kjøleskapet, men ikke under 3 °C, fordi enzymer i poteten da vil omdanne deler av stivelsen til sukker og gjøre poteten søt. Ligger poteten for tørt, vil den skrumpe inn. Er det for fuktig, vil den raskere kunne råtne eller mugne.

Leave a Comment