Hva kan man ha til gratinerte poteter?

Fløtegratinerte poteter er godt tilbehør til biff, roastbiff, lammestek, oksestek og andre kjøttretter.

Er fløtegratinerte poteter sunt?

Det viser seg nemlig at fløtegratinerte poteter som halvfabrikat fra Mills slett ikke er så ille i kalori- og fettinnhold! Når man lager fløtegratinerte poteter selv bruker man gjerne kremfløte med 38 % fett som eneste væske, samt raust med revet ost over. Da sier det seg selv at det ikke blir spesielt sunt.

Hvor kommer fløtegratinerte poteter fra?

Selve teknikken – au gratin – er likevel mest kjent fra Frankrike, hvor retten gratin dauphinois (gratinerte poteter) har sin opprinnelse.

Hva kan man ha til gratinerte poteter? – Related Questions

Hvorfor kan man ikke ta med poteter fra Sverige?

Bakgrunn for reglene for import

Import av poteter medfører en risiko for å introdusere og spre planteskadegjørere som kan gi alvorlige samfunnsmessige konsekvenser. Flere av planteskadegjørerne som angriper potet i EU og utenfor Europa, har vi til nå heldigvis ikke oppdaget i Norge.

Er det sunt å spise poteter?

Viktige vitaminer i poteter

Den var en viktig C-vitaminkilde og sammen med kålrot et godt tilskudd i kostholdet. Poteten inneholder i tillegg til vitaminer store mengder fiber og mineraler som er viktig for kroppen, og anbefales av Helsedirektoratet som en del av et variert kosthold.

Hvor ble poteter funnet?

Potetplanten kommer fra Andesfjellene i Sør-Amerika, hvor den med sikkerhet har vært dyrket i cirka 3000 år. Noen forskere anslår at poteten har vært dyrket av den opprinnelige befolkningen i området fra 4000 til 7000 år tilbake.

Er poteter norsk?

Poteten stammer fra Sør-Amerika, hvor den har vært dyrket i flere tusen år. De spanske erobrerne brakte poteten til Europa på 1500-tallet, men først på 1700-tallet ble poteten anerkjent og populær i Europa, hvor det ofte var matmangel om vinteren.

Hvor dyrkes det poteter i Norge?

Potet i Norge

Poteter dyrkes fra Kristiansand i sør til Alta i nord. Innlandet er det fylket der det produseres mest potet (ca 50 % av Norges produksjon, 2020-tall). Settepoteter blir hovedsakelig dyrket i Innlandet (71,2 prosent), i Trøndelag (25,3 %) og Viken (3,5 %) (kilde: Mattilsynet 2020).

Hvor produseres poteter i Norge?

Potet er det produktet Gartnerhallens produsenter dyrker mest av, og poteter blir dyrket i hele Norge, fra Finnmark i nord til Agder i sør. Fordi poteten er lite kravstor til klima og jordsmonn, kan vi dyrke potet i hele landet vårt.

Hvilken land spiser de mest poteter i?

På topp lå Hvite-Russland hvor det spises hele 337 kilo poteter pr innbygger. Det vil si nesten 300 kilo mer enn i Norge.

Er potet en av 5 om dagen?

Poteter, belgvekster og nøtter er ikke en del av fem om dagen, men inngår likevel i et variert kosthold. Poteter inneholder mer kostfiber, vitaminer og mineraler enn vanlig ris og pasta.

Hvem brakte poteten til Europa?

Spanske conquistadorer på jakt etter inkaenes gull, fant også inkaenes poteter og brakte knoller med til Spania i første halvdel av 1500-tallet. Spanjoler lærte i tillegg å bruke poteten som mat og fant ut at den egnet seg som sjømannskost. Det var C-vitaminene i poteten som sikret mot skjørbuk på lange seilaser.

Hvorfor kan man ikke ta med poteter til Norge?

Flere av planteskadegjørerne som angriper potet i EU og land utenfor Europa, har vi til nå heldigvis ikke oppdaget i Norge. Derfor har Norge et strengt regelverk for import, produksjon og omsetning av potet. Av samme grunn er det ikke tillatt for reisende å ta med seg poteter fra utlandet som håndbagasje.

Hvorfor skal man ikke spise grønne poteter?

Grønne poteter bør ikke spises

Hvis potetene har ligget utsatt for lys lenge kan potetene bli mer eller mindre grønn helt igjennom. Slike skal alltid kastes. Glykoalkaloider kan gi mageproblemer. Spiser man større mengder, kan det gi hodepine, feber, diaré, oppkast og magesmerter.

Er Norge selvforsynt med poteter?

Det betyr at godt under halvparten av den maten vi spiser (på energibasis) er produsert i Norge. Ser vi på grøntprodukter er det store variasjoner mellom selvforsyningsgraden. Nesten 80 prosent av potetene vi spiser er produsert i Norge, mens bare 6 prosent av frukt og bær er norskprodusert.

Kan Norge forsyne seg selv?

Selvforsyningsgraden i Norge har alltid vært blant de laveste i verden, og ikke over 50 % de siste tiårene. I 2020 var den på 46 prosent. Fjerner vi tilgangen på importert kraftfôr, faller den til 40 prosent.

Kan vi leve av bare kortreist mat i Norge?

Hva som er kortreist mat avhenger av hvor du bor på kloden. For oss i Norge betyr det å spise mat som er produsert på norsk jord. Bare 1/3 av de 3% dyrkbar mark vi har her i Norge er egnet for å dyrke korn, grønnsaker og poteter. Resten egner seg kun til dyrking av gress som fôr til dyrene.

Hva kan ikke dyrkes i Norge?

Soya kan ikke dyrkes i Norge. Erter og åkerbønner er proteinrike og kan dyrkes, men bare på de beste kornarealene, og da kreves et 5-årig vekstskifte. Det samme gjelder for potet og grønnsaker. Kunne vi ha dyrket mer vegetabilske matvarer i Norge?

Er Norge selvforsynt med havre?

Bygg, havre og rug er vi nokså selvforsynte av. Tallene fra norsk kornproduksjon er hentet fra Landbruksdirektoratet og Norske Felleskjøp. I 2020 ble det dyrket totalt 1,3 millioner tonn korn på 2,8 millioner dekar.

Leave a Comment