Hva heter koriander på norsk?

Koriander
Vitenskapelig(e) navn:Coriandrum sativum L., 1753
Norsk(e) navn:koriander arabisk persille indisk persille kinesisk persille havekoriander krydderkoriander
Biologisk klassifikasjon:
Rike:Planteriket

Hva inneholder koriander?

Bruker du rikelig med koriander, kan du dra nytte av at den er rik på kostfiber, A-vitaminet betakaroten, vitamin K og vitamin C. Koriander er også en kilde til vitamin E og kalium. Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen.

Hvem liker koriander?

21 prosent av øst-asiater, 17 prosent av europeerne og 14 prosent av folk med afrikanske røtter sier at de misliker koriander. Mens bare 3-7 prosent av sør-asiatere, latinamerikanere og mennesker fra midtøsten misliker denne urten. Men ifølge studien kan korianderpreferansen din også endres av miljøfaktorer.

Hva heter koriander på norsk? – Related Questions

Hvorfor er koriander sundt?

Hvorfor er koriander sundt? Koriander har et høyt innhold av beta-karoten, vitamin C og kostfiber, i tillegg til å være en kilde til vitamin E og kalium. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn.

Skal man spise stilken på koriander?

Koriander og andre urter har absolutt mest smak i stilken, selv om veldig mange bare bruker bladene og kaster resten, sier Solvold. Fra urteplanter du kjøper i butikken kan du bruke alt helt ned til jorda.

Hvilket krydder kan erstatte koriander?

– Du kan gjerne bytte ut koriander med bladpersille. I asiatiske retter kan sitronmelisse eller thaibasilikum (med spisse blader) også være et alternativ, foreslår hun.

Hvordan bevare koriander fra butikken?

Koriander holder seg fint i kjøleskap i omtrent en uke. Har den blitt slapp, kan du legge den i en bolle med kaldt vann for å friske den opp. Dette tipset gjelder de fleste salater og urter, også grønnsaker!

Kan koriander kommer ut igjen?

– Dill og koriander er urter som ikke kommer opp igjen etter de er brukt. Disse to urtene er vanskelig å holde, og jeg kaller dem ferskvareurter – det vil si at du bør bruke dem så fort du kan.

Hvor trives koriander?

Koriander er lett å dyrke, og sås på friland i mai. Den kan dyrkes i vanlig, nokså kalk- og næringsrik hagejord på et solrikt og varmt voksested. Urten misliker kalde og fuktige forhold, og frøene får liten aroma på slike steder. Spiringen tar to til tre uker, og ved tynn såing er det ikke nødvendig å tynne plantene.

Hvorfor dør koriander?

Urtene trenger nok lys, men minst mulig direkte sol og varme. Hvis den tørker ut flere ganger, dør den raskere. Vurder derfor en annen plassering enn vinduskarmen, også med tanke på lufting og trekk. De fleste urter trives godt på kjøkkenbenken under lysrør, i middels temperatur.

Hvordan lykkes med koriander?

Koriander dyrkes lett av frø og trives i næringsrik og fuktig jord. Selv om den kan vokse på solfylte steder, er det risiko for at planten utvikler blomsterstilker istedenfor blader. Derfor er det lurt å plassere koriander skyggefullt, faktisk.

Hvilket land kommer koriander fra?

Koriander er en gammel krydderplante og medisinplante som i oldtiden ble dyrket i Egypt og Vest-Asia. Den har også vært dyrket i Norge og finnes av og til forvillet. Koriander anvendes til fremstilling av likører, konditorvarer og i kjøttvarer, for eksempel servelatpølse.

Hvilket krydder kan erstatte koriander?

– Du kan gjerne bytte ut koriander med bladpersille. I asiatiske retter kan sitronmelisse eller thaibasilikum (med spisse blader) også være et alternativ, foreslår hun.

Er koriander en grønnsak?

Asiatisk koriander er en mye brukt grønnsak og urt i mange retter, og er helt uunnværlig i for eksempel supper. Koriander er en plante som brukes over hele verden, og hele planten er spiselig. Samtidig er det slik at vi bruker blader og stilk forskjellig fra røtter og frø.

Hvordan bevare koriander fra butikken?

Koriander holder seg fint i kjøleskap i omtrent en uke. Har den blitt slapp, kan du legge den i en bolle med kaldt vann for å friske den opp. Dette tipset gjelder de fleste salater og urter, også grønnsaker!

Kan man fryse ned fersk koriander?

Det beste med korianderen er at du i prinsippet kan bruke hele planten, og ikke noe trenger å gå til spille. Både blader, toppskudd, frø og roten kan brukes i matlaging på en eller annen måte, og det går fint å fryse store avlinger hvis man ønsker lengre holdbarhet.

Hvordan vaske koriander?

Legg urtene i vann med eddik, og bruk rundt tre korker eddik per liter vann. La ligge i cirka ti minutter, før du til slutt skyller urtene godt.

Leave a Comment