Hva gjør man med jordskokk?

Den kan med andre ord kokes, bakes, stekes, grilles og moses til stappe eller puré. Den kan til og med spises rå, i motsetning til poteten. Det betyr at den også kan wokes, spises i salater eller som råkost til middagen. Jordskokken blir fort sort når den blir skåret opp eller skrelt.

Hvor sunt er jordskokk?

Jordskokk er kalorifattig, men inneholder kalium, kalsium, fosfor, jern og natrium og noe C-vitamin. Den er også en god kilde til fiberet inulin som stimulerer veksten av helsebringende tykktarmbakterier.

Hvordan lagre jordskokk?

I kjøleskap bør jordskokken ligge tørt og mørkt. Ligger jordskokken varmt og mørkt blir den bløt og mister fargen. Jordskokken kan også fryses, men ikke legg den direkte i fryseren. Jordskokken blir nemlig best ved stegvis nedkjøling.

Hva gjør man med jordskokk? – Related Questions

Skal jordskokk ha gjødsel?

Jordskokk krever lite stell. Men den er glad i næring og skal derfor gjødsles et par ganger i løpet av sesongen, særlig i slutten av sesongen. Planten trives i de fleste jordtyper. Ofte blir ofte dyrket på lette, sandholdige jordarte for å gjøre innhøstingen av knollene enklere.

Kan man fryse ned jordskokk?

Jordskokken kan også fryses, men ikke legg den direkte i fryseren. Den blir best ved stegvis nedkjøling. Legg den i et kjøleskap en dag eller to, for deretter å fryse den ned. Alternativt kan du kutte den opp i biter og forvelle den, før du fryser den.

Kan jordskokker overvintre i jorden?

Jordskokk krever en del næring spesielt mot slutten av sesongen. Knollene kan overvintre i jorda og tåler helt ned til 20-30 minusgrader (luft-temperatur).

Når skal man høste jordskokk?

Høsting: Høst jordskokken på samme måte som du høster poteter. Riset visner ned ved første frostnatt, men knollene kan allikevel høstes etter den tid. Faktisk kan du også høste knoller akkurat når du vil og trenger gjennom hele vinter og tidlig vår.

Når klippe ned jordskokk?

Optimal Ph 6-7,5. Sett knollene 10-12 cm ned i jorden med 30-40 cm avstand i raden og 60-80 cm mellom radene. Dette kan gjøres på våren (april-mai) eller høsten (før frosten kommer).

Hvor dyp jord trenger jordskokk?

10-12 cm dypt. Skal du ha skikkelig mange, kan de dyrkes på “drill”, det vil si opphøyde bed i lange rader, sånn som poteter. JORDSKOKKER LIKER god kompostjord.

Hvordan renser man jordskokker?

TIPS 1: Vasking og rensing av jordskokk: Skyll jordskokkene og skjær av de lange rottrådene. Skrubb dem godt med en stiv børste slik at du får fjernet alle rester av jord. For nyhøstede jordskokker skulle dette være nok, men hvis de ikke er helt nyhøstet kan det være at de delvis må skrelles.

Hva vil det si at jordskokken er flerårig?

Planten er flerårig og blir opptil 2,4 meter høy, med gule blomster. Skuddene er ettårige og visner om høsten. Fra en knoll dannes det flere forgrenete stengler med ovale blader på stilker.

Skal jordskokk være myke?

Jordskokk oppbevares mørkt og kjølig ved 0-4 ºC. Kjøleskap er velegnet. Dersom jordskokken blir litt myk, blir den fast igjen ved å legge den i kaldt vann.

Hvor mange jordskokk i pallekarm?

Er du helt fersk som hage-interessert, kan du sette jordskokk-knollene i en dobbel pallekarm. Da har den dyp nok jord, men den klarer ikke “stikke av” og spre seg til hele hagen din.

Hvorfor bør man dryppe sitronsaft over jordskokk som skal spises rå?

Bruksområde. Jordskokk kan brukes i salater og råkost. Skal den brukes , bør man dryppe litt sitronsaft over straks etter skrelling, ellers blir den sort. Den er meget anvendelig.

Hvor dypt settes jordskokk?

Ligner på solsikke

Den kalles ofte knollsolsikke. Planten kan bli høy, opptil 2 meter er vanlig. Sett jordskokkene 10-12 cm dypt, med 35-40 cm mellomrom. Det virker utrolig, men de kommer til å fylle hele bedet.

Hvorfor blomstrer ikke jordskokken?

Noen sorter blomstrer med gule, solsikkelignende blomster, men det finnes også jordskokk som ikke blomstrer. Blomstene kommer som regel i august-september. Etter at blomstene er visnet, vil knollene som regel være store nok til å kunne høstes. Er du usikker, ta gjerne opp en «prøveknoll» for å sjekke størrelsen.

Hvor lenge vokser jordskokk?

Jordskokk vokser hele høsten helt frem til frosten kommer. Mange gjør den feilen at jordskokkene høstes for tidlig og da er ofte knollene veldig små.

Leave a Comment