Hva er rikt på fiber?

Fullkornsprodukter, grønnsaker, frukt, bær, bønner, linser, nøtter og frø er våre viktigste kilder til kostfiber.

Er det mye fiber i havregryn?

En porsjon med havregryn eller annen grov kornblanding eller havregrøt, vil gi ca. 6 gram fiber. Tar du i tillegg i 1 teskje med kruskakli i får du 3 gram ekstra.

Hvilke grønnsaker har mye fiber?

Grønnsaker, belgvekster o.l. – fiberinnhold pr. 100 gram:
 • Kidneybønner, hermetiske: 7,2 g.
 • Kikerter, hermetiske: 6,2 g.
 • Grønne erter, fryst: 5,5–6,5 g.
 • Hermetiske linser, grønne: 4,4 g.
 • Pastinakk, rå: 3,8 g.
 • Persillerot, kokt: 3,8 g.
 • Rosenkål, fryst: 3,5–3,7 g.
 • Aspargesbønner, fryst: 3,5 g.

Hva er rikt på fiber? – Related Questions

Har banan mye fiber?

3. Banan inneholder gunstig fiber. Fiber er mettende og gjør at blodsukkeret blir mer stabilt, fordi fruktsukkeret tas opp langsommere fra tarmen. Spiser du en banan får du i deg fibermengde tilsvarende 10 % av det som er anbefalt i løpet av en dag.

Er det mye fiber i banan?

Banan inneholder blant annet kalium og vitamin B6 samt fiber som har en stabiliserende virkning på fordøyelsen. På grunn av sitt høye innhold av kalium, er bananer sett på som et godt matvalg som kan være med på å senke blodtrykket.

Har gulrot mye fiber?

Gulrot er også en super kilde til fiber, som vi nordmenn får i oss for lite av. Fiber regulerer magen og gir deg økt metthetsfølelse. Den er derfor et bra mellommåltid når det er en stund til du skal spise neste gang.

Er det mye fiber i gulrøtter?

Gulroten får den flotte fargen sin fra betakaroten, som den er svært rik på. Det er også mye kostfiber i gulrot, og den er både mager og kalorifattig.

Hva er bra å spise for tarmen?

Personer som spiser mye grønnsaker, nøtter, fisk og fiberrik mat har mer av de helsefremmende tarmbakterier enn de som spiser mye animalske matvarer, sukker, sterk alkohol og salt.

Hvilken frukt har mye fiber?

Rotgrønnsaker, løk, epler, pærer, druer, plommer, bringebær, kiwi og andre frukter med spiselige steiner og frø.

Hvor mye fiber i potet?

Næringsinnhold per 100 gram poteter, pasta og ris
KcalKostfiber g
Potet, lagringspotet, kokt med skall801,6
Ris, Jasmin, kokt124
Pasta, naturell, fersk, kokt1501,1
Kilde:Matvaretabellen 2015

Hvilket brød har mest fiber?

Grove brødtyper er svært rike på fiber, og er en godt innslag i et sunt kosthold. Brød passer perfekt til frokost, lunsj eller kveldmat med deilig pålegg til. Vi anbefaler at du velger brødtyper som har minst 3 “kakestykker” på brødskalaen, altså mellom 75-100% grovhet.

Er det mye fiber i blåbær?

Blåbær inneholder mye fiber og fruktsyrer som er gunstige ved tendens til forstoppelse. Et større inntak av friske bær vil hjelpe med en løsere avføring, og dermed sette tarmen i gang. Opplever du løs mage eller diaré, kan tørkede blåbær være et effektivt middel.

Hva gir mest fiber?

1 TOPP 10 – mat med mye kostfiber
 • Chiafrø: 41 g.
 • Hvite bønner: 18 g.
 • Brune bønner: 18 g.
 • Soyabønner: 17 g.
 • Rugknekkebrød: 15 g.
 • Mungbønner: 15 g.
 • Tørket fersken: 14 g.
 • Sesamfrø: 13 g.

Er det mye fiber i brokkoli?

Grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter, belgfrukter og nøtter er de matvarene som inneholder mest fiber. Som eksempel så er det i havregryn 10,8 gram fiber per 100 gram, grønnkål inneholder 3,8 gram fiber, eple 2,5 gram, brokkoli 2,9 gram, poteter 1,6 gram, kokte bønner 6,8 gram, og nøtter 6,7 gram.

Er fiber slankende?

Er du på slankekur bør maten du spiser inneholde fiber. Denne studien viser at inntak av fiberrikmat under slanking gir en gunstig effekt. Det har lenge vært kjent at fiberrikmat har en gunstig påvirkning ved vektreduksjon og for å redusere LDL kolesterolet.

Hvor mye fiber hver dag?

Gjennomsnittlig daglig inntak av kostfiber er omtrent 20 gram hos kvinner og 25 gram hos menn og bør øke til henholdsvis 25 og 35 gram per dag. Økningen bør skje i form av naturlig fiberrike matvarer, som grove kornvarer, poteter, grønnsaker, frukt, bær og nøtter.

Er fiber bra for å gå ned i vekt?

Det kan lønne seg å velge fiberrike matvarer som grove grønnsaker, bær og gryn hvis du vil gå ned et par kilo. Vi forteller deg hvorfor. Dryss en håndfull bringebær på havregrynene, så er du allerede oppe i sju gram fibrer fra morgenstunden av.

I hvilke matvarer finner vi fiber og hvorfor er fiber bra for oss?

Kostfiber er et karbohydrat og du finner du i frukt, bær, korn, grovt mel, gryn, poteter, kli og grønnsaker. Selv om fiber ikke gir deg energi, gjør det mye annet bra for kroppen din. Blant annet motvirker det ulike sykdommer, forstoppelse og høyt blodtrykk.

Hva gjør fiber med avføring?

– Normalt er det sunt å spise mye fiber, det gir volum til avføringen og letter passasjen av avføringen gjennom nedre del av tarmen – noe som kan være et problem ved tilstander som forstoppelse, hemoroider og irritabel tarm, sier Terje Johannessen, medisinsk sjef og ansvarlig redaktør for NEL og NHI.no.

Leave a Comment