Hva er forskjellen på ørret og røye?

Røye ligner i hovedtrekk på ørret, men skjellene er fysisk mindre og finnene gjerne noe spissere og mer markerte. Fargen er grønn-brun på ryggen og orange-rød i buken. Kanten av buk- og gattfinnen er hvit. Det øvre kjevebeinet rekker helt bak den bakre del av øyet.

Hva slags fisk er røye?

Røye er en fiskeart i laksefamilien. Mange kaller denne Norges vakreste ferskvannsfisk, og den kan i alle fall kalles den mest kulde-tolerante. I tillegg er den arten med størst variasjon i morfologi, atferd og generell biologi.

Hvor gammel blir en røye?

Det øvre kjevebeinet rekker helt bak den bakre del av øyet. Røya blir vanligvis et par kilo tung, men det har blitt fanget eksemplarer på opp i mot 20 kg. Den kan også bli svært gammel i arktiske strøk, opp til 25 år!

Hva er forskjellen på ørret og røye? – Related Questions

Hvor lenge kan røye ligge i fryseren?

Sosialt
SvinekjøttMagert: 6 mnd Med fett: 3 mnd
Spekemat6 mnd
Kjøttpålegg1-2 mnd
Innmat3 måneder
Middagsrester/gryter/supper3-6 mnd

Er røye godt?

Kjøttet er rødt, har korte fibre, lite fett og delikat smak uten den typiske tran-smaken som laksefisk har en tendens til å ha. Kjøttet er litt mer fragilt enn laksekjøtt, og må behandles deretter. Det egner seg likevel utrolig godt både som stekt, ovnsbakt, grillet, raket, gravet, røkt og til og med som sushi.

Når biter røya best?

Vanligvis biter røya best om morgene eller kvelden. Et isbor i stan- dardstørrelse vil passe. Fisker du høyt til fjells er det som oftest nødvendig med en forlenger. Røya er mest aktiv på senvinteren og påsken er favoritt-tid for mange.

Hvor stor kan en røye bli?

Den kan bli 10–12 kg, men er vanligvis langt mindre; fra en hekto til 1/2 kg er vanlig fangststørrelse. Spesielt i fjellet og nordpå er den vel ansett av sportsfiskere. I de senere år er røye blitt en interessant fiskeart for kommersielt fiskeoppdrett.

Hvor dypt går røya?

Røya er en rovfisk, og den tar både sluk og wobbler. Det er likevel en god klase med maggot, fisket under en røyeblink og et waterlight som jevnt over lokker flest røyer til hugg. Den kan tas på 20 centimeters dyp like godt som på 50 meter.

Hvor står røya på vinteren?

Fisker du i disse månedene, er det vanskelig å finne røya andre plasser en på varpene, men det er fult mulig. Når vinteren har satt seg, vil oser, grunner og dypkanter, være verdt å prøve. Inn og utløp av elver og bekker, kan også være fine plasser, da det ofte er mye byttedyr som befinner seg disse plassene.

Hvordan fiske etter røye?

Røya lar seg som regel fange på det samme utstyret som brukes til ørretfiske. Prøv gjerne mindre sluker først, da røya ikke er like stor i kjeften som en tilsvarende ørret og derfor foretrekker noe mindre byttedyr. Store og gamle røyer er unntaket.

Hvordan fiske med røyeblink?

Å fiske med røyeblink er veldig lett! Som oftes begynner man på bunn. La røyeblinken synke helt ned, dunkes et par ganger for å virvle opp litt grums og lage litt liv der nede i mørket. Lette ørsmå bevegelser på stikka, litt «skjelving», og deretter litt rolige partier.

Hvordan bruke røyeblink?

Som navnet tilsier er en røyeblink spesiallaget for å fange nettopp røye. Vet man derfor at røye er den dominerende fisken i vannet, bør en røyeblink være en selvskreven start. Røyeblinken fungerer ved at den lokker til seg fisken, gjerne på ganske lang avstand ved at den blinker som om det skulle være en fisk.

Hvordan tre maggot på kroken?

En maggot festes på en av de tre krokspissene, og den festes bare ved å huke den så vidt på kroken mellom de to sorte prikkene i den ene enden av maggoten. På denne måten vil den henge og sprelle på kroken. Husk å avlive fisken umiddelbart etter at den er tatt opp på isen.

Hva kan man bruke som agn til isfiske?

AGN TIL ISFISKE

Mange foretrekker å bruke maggot til alle de vanligste ferskvannsartene, og ofte fungerer det. Som en tommelfingerregel kan man si at til røye bruker man maggot, til ørret bruker man mark og til abbor fungerer det ofte meget bra med fjærmygglarver.

Hvor stort isbor?

Vanlige diametre er fra 115 og 205 mm. Til det vanlige isfisket (og konkurransefisket) bruker mange isbor med diameter på 115 mm. De er best egnet til småfisk. En personlig anbefaling er å kjøpe et bor på 125-135 mm, da går det lettere å lande større fisk.

Hvilken drill til isbor?

Etter vår erfaring bør du ha en drill på 18 volt, og et batteri på helst 3 Ah eller mer for å kunne bruke den på et isbor av litt størrelse – og ikke minst klare å borre nok hull når du først er ute på isen og fisker.

Hvordan få ørret på isen?

Ørreten kan like gjerne hogge rett over bånn som rett under isen. Nappet er gjerne brutalt, og føletuppen dras ofte rett ned slik at man kjenner det også i stikka. Gi et forsiktig tilslag (sena er tynn!) og kjør fisken forsiktig, spesielt når fisken skal styres inn i hullet.

Leave a Comment