Hva betyr Ambrosia?

Ambrosia (gresk ἀμβροσία, «udødlighet») er i gresk mytologi en form for nektar, delvis mat, delvis drikke, for de greske gudene (eller halvgudene), hyppig beskrevet som noe som gir udødelighet og evig ungdom for den som spiser eller drikker det.

Hva trodde grekerne på?

Grekerne anerkjente alle de tretten hovedguder og gudinner: Zevs, Hera, Poseidon, Apollon, Artemis, Afrodite, Ares, Dionysos, Hefaistos, Athene, Hermes, Demeter, og Hestia, skjønt ulike mindre guder også ble dyrket.

Hva heter treet i gresk mytologi?

I gresk mytologi hører eiketreet med i dyrkingen av den høyeste guden, Zevs, som egentlig er himmelens, regnets og tordenens guddom. Eikeguden Zevs ble særlig dyrket i Dodona, der det skal tordne mer enn noe annet sted i Europa. Steder hvor trær ble rammet av lynet, ble ansett for hellige.

Hva betyr Ambrosia? – Related Questions

Hvem er Zevs?

Zevs er den høyeste og mektigste guden i gresk mytologi. Han er den allseende himmelguden, far og herre for guder og mennesker, husets og arnens gud, gjestfrihetens gud og rettferdighetens gud.

Hva symboliserer eik?

Eik er litt mystisk og forbindes med visdom, store trær som har levd lenge og sett det meste. Eik forbindes med utholdenhet og styrke, med beskyttelse mot det onde, langt liv og penger. Det sies at ”hvis man begraver en eike nøtt en natt under månen vil du motta penger i nærmeste fremtid”.

Hva heter treet i gresk mytologi som gir døsighet?

Lotustreet (gresk: λωτός, lōtós) er i henhold til gresk mytologi en plante som bærer en frukt skal ha gitt en behagelig døsighet. Det er to henvisninger til planten i antikkens litteratur.

Hva heter alle gudene?

GRESKE GUDER OG GUDINNER
GuderGudinner
ApollonHermesAfrodite
AresPanArtemis
DionysosPosseidonAthene
HadesZevsDemeter

Hvilken rolle har treet Yggdrasil i den norrøne mytologien?

Over Midgard rager et mektig tre, Yggdrasil. Det sies at røttene vokser langt ned i dypet under jorden, og at grenene strekker seg like opp til himmelen. Myten forteller også at dette er selve verdenstreet, treet som holder hele verden oppe.

Hva heter jorden i norrøn mytologi?

Fjorgyn eller Fjorgvin (norrønt Fjörgyn, «jord») er beskrevet i Voluspå og Hårbardsljod som moren til guden Tor, sønn av Odin.

Hva heter Tor sin hammer?

Mjølner er hammeren til guden Tor i den norrøne mytologien. Den er Tors viktigste attributt og våpen i hans stadige kamp mot jotnene. Mjølner er smidd av dvergene og har helt spesielle egenskaper. Tor kan gjøre Mjølner så liten eller stor som han ønsker.

Hvor kom vikingene når de døde?

Når et menneske døde i norrøn tid, ble det ikke sett på som en endelig slutt. De døde levde et annet sted, men var fortsatt en del av ætten. Forestillingene om hvor de døde oppholdt seg var varierte og sammenblandede. Man tenkte seg for eksempel at den døde både kunne bo i gravhaugen og samtidig være i Valhall.

Hva er Loke Gud for?

Loke har spesiell forbindelse til ild og smedkunst. Han har flere navn og blir for eksempel også kalt Kvedrung og Loft. Loke er sønn av jotnene Fårbaute og Lauvøy. Han er gift med Sigyn, og sammen har de sønnene Narve og Vale, også kalt Nare.

Hvem drepte Odin?

Der trener de døde krigerne hver dag for å være forberedt når ragnarok kommer. Da vil Odin bli slukt av Fenrisulven, men hevnes av sin sønn Vidar.

Hvordan mistet Odin øyet sitt?

Sin kunnskap fikk han da han ofret det ene øyet sitt for å drikke av kunnskapens brønn (Mimes brønn). Odin er derfor enøyd. Dette gjorde han for å forstå den verden han hadde skapt. Mime ble senere halshugd, og Odin har siden brukt hodet hans til å rådføre seg med.

Hva heter bukkene til Tor?

Et av Tors mange navn er Ake-Tor. Dette navnet har han fått fordi han ofte kjører over himmelen i en vogn trukket av de to geitebukkene Tanngnjost og Tanngrisne. Mytene forteller at torden og lyn oppstår når Tor kjører med vognen. Den ene av de to geitebukkene er halt.

Hva betyr Æsen?

Æser er guder i den norrøne religionen. En kvinnelig guddom kalles åsynje, en mannlig kalles ås. Blant de æsene som nevnes oftest i kildene er Odin beskrevet som den mektigste. Han er gift med Frigg som er den fremste av åsynjene.

Hvordan døde guden Tor?

Hvordan avslutter Ragnarok? Ragnarok er gudenes undergang. Fenrisulven sluker Odin, men guden Vidar dreper ulven til slutt. Tor tar livet av Midgardsormen, men dør kort tid seinere av ormens gift.

Hva betyr Thor på norsk?

Thor var på sitt mest populære i 1946 og er for tiden på 164. plass på listen over guttenavn i Norge. Betydning: norrøn:torden, av guden Tor – men det er også et gammelnorsk ‘thorver’, en som drar ut for å fiske, mange Thor– og Tor-navn kan faktisk like gjerne ha med fiskermannen å gjøre som med de gamle guder.

Hva betyr Jotnar?

En jotun eller jotne (flertall jotner), også kalt turse, rimturse, jutul, jøtul og gyger (kvinnelig jotne), er en kjempemessig skapning i norrøn mytologi som holder til i Jotunheim, der borgen eller stedet Utgard ligger. Jotnene er i noen sammenhenger æsenes fiender, i andre sammenhenger æsenes seksualpartnere.

Leave a Comment