Er komle og kompe det samme?

Det vi kjenner som kompe, kan også kalles komle, kumle, klubb, raspeball, potetball, raspekake osv., osv. Retten består av rå raspet potet blandet med mel til en passe deig. Dette blir så formet til en rund ball som kokes i kjøttkraft – og inni ligger alt det gode – flesk eller kjøtt.

Hvorfor spiser man komle på torsdag?

Komle var fattigmannskost, derfor blei det laga på torsdag slik at ein berre kunne steika restane fram til sundagsmiddagen. Sundagsmiddagane blei det gjort meir stas på.

Hva er komle lagd av?

Raspeball (klubb, raspekake, komle, kløbb, kumle, kompe (mindre kompe; kompett), kump(e), potetball, klot, ball) er en tradisjonell matrett. Den er en bolle (ball) laget av potet, mel, salt og vann, av og til fylt med fleskebiter.

Er komle og kompe det samme? – Related Questions

Kan man fryse komle?

Frysing av komler er ikke noe problem,bare husk å ha noe mellom dem, > så du slipper at de kleber seg sammen.

Er komle norsk?

Då vert dei ofte servert i små steikte bitar saman med steikte pølser. Ikkje-norske slektningar av potetballen er tysk Knödel og italiensk gnocchi.

Hvor er raspeballer fra?

Raspeball forbindes gjerne med Vestlandet, men den finnes også i andre regioner – ofte under andre navn. I Nord-Norge heter retten gjerne potetklubb eller potetball. Begrepet «klubb og fett» og «kjøtt i påsse» er eksempler på lokale varianter. Fett viser her til stekt flesk med fett.

Er kompe sunt?

Komper er ikke spesielt sunt, dessverre. Blant annet inneholder de en god del salt og ingen grønnsaker foruten potet. Til gjengjeld er det såpass godt med kompe at det ville vært en skam å ikke unne seg det innimellom! Det er også mulig å gjøre kompene sunnere hvis man vil.

Hva drikker man til raspeballer?

Noen drikker vanlig melk, andre vann, og noen synes faktisk det smaker best med øl. For mange er det likevel bare én ting som duger, og det er surmelk! Enten du velger den lettere versjonen skummet kulturmelk, vanlig kulturmelk eller kefir, så smaker det godt til raspeballene.

Hvordan varme opp raspeballer?

TILBEREDNING: Varmes i kjøttkraft eller stekes i stekepanne med smør på medium varme i ca 2 minutter på hver side.

Kan man fryse raspeball?

Raspeballene skal trekke i 25-40 minutter, avhengig av størrelse, kompakthet og varme i kokekraften. Hvis du ikke skal spise dem samme dag, så legg ballene sporenstreks i kaldt vann i fem minutter. La dem renne av og pakk dem i poser før de fryses eller kjøles ned.

Hvordan tilberede raspeballer i Lake?

ANVENDELSE/TILBEREDNING

Trekkes i kraft (evt. vann) i ca. 15-20 minutter før servering. Kan også skjæres i skiver og brunes lett på pannen.

Hvor mange ganger kan man varme opp gryte?

Seniorrådgiver i seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet, Ragnhild Gray Steineger, forteller at matvarer kan varmes flere ganger, men at det er avgjørende at du behandler maten riktig ved oppvarming og nedkjøling for at det skal være trygt. – Matvarer som har stått lenge i romtemperatur bør ikke varmes opp igjen.

Hvilken mat skal ikke varmes opp igjen?

Du bør ikke gjenoppvarme disse 7 matvarene
  • Mange matvarer slipper ut giftstoffer når de varmes opp. Det er bedre å bruke dem i salater eller kalde retter for å unngå risiko for helsen.
  • Kylling.
  • Sopp.
  • Poteter.
  • Spinat.
  • Rødbete.
  • Selleri.
  • Egg.

Kan man spise mat som har stått ute over natten?

Det viktigste man som forbruker må tenke på, er at mat som har stått ute over natta må kastes. Dersom bakteriene har fått formere seg, er sjansen tilstede for at giftstoffene har utviklet seg. Da går det ikke å varme opp maten for å drepe bakteriene eller uskadeliggjøre giftstoffet.

Er det farlig å sette varm mat i kjøleskapet?

Kjøleskapet har begrenset kapasitet til å kjøle ned mat. Plasserer du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige og kondens vil gi gode vekstmuligheter for bakterier. Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, bør derfor dampes av før den settes inn i kjøleskapet.

Kan man varme opp igjen pasta?

Hvis ris og pasta blir ivaretatt riktig, er det ingenting i veien for å spise det senere. Avkjøl restene helt, før du raskt setter i kjøleskapet. Da er maten trygg å varme opp neste dag.

Leave a Comment