Er artisjokk sunt?

Artisjokken har et svært høyt innhold av kostfiber. Mye av dette fiberet er inulin, som også gir den gode smaken. Du får også godt med B-vitaminet folat og en del kalium fra artisjokken. Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen.

Hva smaker det av artisjokk?

Den har en mild og nøtteaktig smak. Artisjokk kan brukes som en forrett eller tilbehør til kjøtt. Den kan kokes, dampes, stekes og grilles, men kan ikke spises rå. Det er den kjøttfulle, nederste delen av kronbladene og blomsterbunnen (hjertet) som spises.

Når er det sesong for artisjokk?

Artisjokkene er vanligvis klare til å høstes rundt august, når artisjokkene er 8–12 cm lange. Du kan se om de er modne ved å sjekke om de ytterste bladene har begynt å åpne seg.

Er artisjokk sunt? – Related Questions

Er artisjokk en grønnsak?

I våre dager er artisjokk en viktig grønnsak og dyrkes i stor skala i mange områder av verden med temperert eller subtropisk klima, særlig i Frankrike, Italia, Spania, Belgia og California i USA.

Kan man fryse artisjokker?

Fjern blader og skjegg og avkjøl artisjokkbunnene før de emballeres og fryses.

Hvorfor må man ikke fryse ned igjen?

Ikke frys ned matvarer mer enn to ganger

Eva Johanne Lillebakken er seniorrådgiver ved seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet. Hun sier at hovedregelen er at matvarer ikke bør fryses ned to ganger, fordi det kan redusere den hygieniske kvaliteten vesentlig.

Kan man fryse vom igjen?

Kjøttbollene kan du porsjonere ut riktig antall og legge rett i fôrskålen, resten av posen med kjøttboller legges tilbake i fryseren igjen. Alle produktene holder seg 2-3 dager i kjøleskap. Du kan fint gi kjøttet mens det fortsatt er fryst slik at hunden kan tygge det.

Hva kan man ikke fryse?

Denne maten bør du helst ikke fryse:

Grønnsaker vi vanligvis spiser rå: Agurk, selleri, salat og tomater inneholder mye vann, det er det som holder dem friske og sprø til vanlig. Når vi fryser disse og tiner dem igjen, vil vannet for det meste bare bli skilt ut.

Hvor vokser artisjokk?

Artisjokk er opprinnelig i Maghreb-området, kanskje også i sørlige Europa, Middelhavet og i Midtøsten, hvor den ble plantet i jordbruk for 5–10 000 år siden. Grekerne dyrket dem under navnet kaktos. De ble også dyrket i Italia og senere Frankrike i middelalderen.

Hvordan overvintre artisjokk?

Siden artisjokk kun overvintrer på de mildeste stedene i Norge, og det med god dekking, er det lurt å starte så tidlig som mulig med frøsåing, slik at de rekker å blomstre det første året. Du kan også overvintre planter inne i en lys og kald kjeller.

Er artisjokk flerårig?

Artisjokk er opprinnelig en flerårig plante som vokser vilt i Sør-Europa. Den tåler et par kuldegrader, men overvintrer kun på de mildeste stedene i Norge. Det er mulig å grave ut roten og lagre den på et frostfritt sted.

Når høste Plukksalat?

Plukksalat er høsteklar etter 4-6 uker. Du får ikke ferskere salat enn den du dyrker selv! Plukksalat er ikke så godt egnet til å dyrke i krukker, da bør du ha større plass, og bedre tålmodighet. Det tar cirka 8 uker før et hode er høsteklart.

Når skal jeg prikle?

Når småplantene har strekt litt på seg, fått litt tykkere stilk og utviklet noen såkalt varige blad (det første bladparet som kommer heter frøblad, de andre er varige blad), blir det raskt trangt om plassen. Nå er det tid for å prikle.

Når på året bør man potte om planter?

For å avgjøre om det er behov for å potte om planten kan du lirke av plastpotten og sjekke om røttene har grodd så mye at det er lite jord igjen. Den beste tiden å gjøre dette på er fra mars til mai, da er vinterdvalen over og vekstsesongen i gang.

Leave a Comment