Hvor spiser de juletorsk?

Mens den ferske juletorsken er vanligst på Sørlandet og Sør-Vestlandet, er lutefisken fortsatt utbredt over hele landet. Det er fortsatt mange som spiser fisk i jula, men ikke alle er klar over hvor skikken hadde sin opprinnelse.

Hvor i landet spiser de torsk på julaften?

Fisk på alle slags vis

Norge har lange tradisjoner som fiskerinasjon, og juletradisjonene langs kysten preges naturlig nok av det. På sørlandet har kokt torsk vært en vanlig middag på julaften, gjerne servert med sandefjordsmør, gulrøtter og poteter.

Hva spiser vi på julaften?

Hva er det vanlig å spisejulaften?
 • Svineribbe: 44 %
 • Pinnekjøtt: 35 %
 • Kalkun: 7 %
 • Skinkestek: 5 %
 • Risgrøt: 4 %
 • Torsk: 4 %
 • Vegetarmat: 4 %
 • Annen middag: 4 %

Hvor spiser de juletorsk? – Related Questions

Hvorfor ribbe til jul?

Svineribbe, ofte kalt ribbe, er en tradisjonsrik matrett (fra svin) som er vanlig til jul i Norge, i Danmark som ribbenstek. Ribbe spilte også en viktig rolle i det før-kristne vinterblotet. I norrøn mytologi ble stykker fra grisen Særimne spist hver dag, og like raskt som sidestykkene ble skåret ut, vokste nye frem.

Hva er typisk julemat i Norge?

Den mest typiske norske julematen er svineribbe, pinnekjøtt, lutefisk og juletorsk. Julemat kan også vere kveite, kjøttmølje, risgraut og andre tradisjonelle matretter. I tillegg har juleøl sterke historiske røter. Kva som blir definert som julemat, er kulturelt fundert og avheng av både geografi og tradisjon.

Hva spiser danskene julaften?

I Danmark har det tradisjonelle måltidet på julaften vært flæskesteg, tillaget med svor som grilles til den er sprø ved å heve temperaturen i ovnen før steken tas ut. Man kan også spise and eller gås på julaften, hvilket i den senere tid er blitt mer populært.

Hva er den mest populære matretten på julaften i Norge?

Men hva spiser egentlig nordmenn flest på julaften? 44 prosent av befolkningen sier de spiser ribbe på julekvelden. Det kommer fram i en undersøkelse gjort av Matprat i fjor. Matprat er kommunikasjonskonseptet til Opplysningskontoret for egg og kjøtt (OEK), som eies av bondesamvirket Nortura.

Hva spiser andre land på julaften?

Dette er typiske julemiddager i 10 ulike land verden rundt:
 • Storbritannia: Kalkun og christmas pudding.
 • USA: Stek.
 • Australia: BBQ og pavlova.
 • Frankrike: Kamskjell, østers og gåselever.
 • Italia: Fisk, fisk, fisk – og norsk fisk!
 • Japan: Fast food fra KFC.
 • Tyskland: Helstekt gås.
 • Sverige: Juleskinke.

Hvor mange spiser pizza Grandiosa på julaften?

3 prosent av Norges befolkning over 15 år har hatt pizza Grandiosa på menyen julaften.

Hva spiser samer på julaften?

Men i dag er samisk julefeiring stort sett det samme som norsk julefeiring. Som resten av landet spiser mange svineribbe eller pinnekjøtt på julaften, setter opp og pynter juletre, og ser på «Grevinnen og hovmesteren» på lille julaften.

Hva spiser Frankrike på julaften?

I Frankrike spiser de en kake som kalles buche de Noel, fordi den ser ut som en vedkubbe. Julemiddagen spises forøvrig frem til midnattsmessen på julaften. Hva som står på menyen avhenger av hvor i Frankrike man befinner seg. I Alsace spiser de gås, i Burgundy kalkun med kastanjer, og i Paris østers og gåseleverpostei.

Hva er den mest spiste maten på julaften?

Ribbe og pinnekjøtt er fremdeles på de aller flestes menyer på selve julemiddagen, med ribbe på førsteplass og pinnekjøtt som en god nummer to, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen. Nærmere bestemt spiser 44 prosent av oss ribbe, mens 35 prosent spiser pinnekjøtt.

Hvilke land feirer jul 6 januar?

Fredag 6. januar feires Los Reyes Magos i Spania, på norsk kalt helligtrekongersdag. Dagen er kanskje den viktigste i spansk julefeiring og likner til dels på den norske julaften.

Hvordan feiret vi jul i gamle dager?

Dagens norske juletradisjonar er ei blanding av gamle og nye skikkar. Den tradisjonen som har holdt seg omtrent uforandra er maten. Det var vanleg å eta feit mat og kjøt frå dyr som måtte slaktas før vinteren. I Norge er svineribba den vanligaste julamaten, med pinnakjøtt på andre plass.

Hvilke juletradisjoner har vi i Norge?

I Norge blir julen feiret med julemat, levende lys og musikk; man gir hverandre gaver, de fleste pynter med juletre, og det er vanlig å holde julebord i forkant av julekvelden og juletrefest i romjulen.

Hvorfor har vi rød farge i julen?

Rødt er kjærlighetens farge, og er vel den assosiasjonen som gjorde at Santa Claus i England og USA fra tidlig på 1900-tallet ble avbildet nettopp med en rød drakt. Julen er ment å være kjærlighetens høytid fremfor noen.

Hvem feirer jul 7 januar?

Feirer jul 7.

Siden Russlands ortodokse kirke bruker den julianske kalenderen, feirer russerne julen den 7. januar.

Leave a Comment