Hva er best på elgen?

Elgkjøtt er best om det får mørne før bruk. Det kan du gjøre selv ved å henge kjøttet et tørt og kjølig sted, uten sollys i minst 40 døgngrader (middeltemperatur x dager mørning = 40). Lar du kjøttet henge i ca en drøy uke ved 5 grader blir resultatet bra.

Hvor kommer elgkjøtt fra?

Elg eller europeisk elg (Alces alces) er et spesielt stort hjortedyr som trives i temperert klima i det store boreale barskogbeltet som finnes i Nordeuropa, fra Skandinavia og Polen og østover til Uralfjellene og Sibir. Hannen kalles okse, hunnen ku, kvige eller kolle, og avkommet kalv.

Hva er prisen på elgkjøtt?

Elgkjøtt
Stykkningsdeler Priser pr. kg.
Kjøttdeig (0,7kg/pk)179,-
Kraftbein (1,5-2kg/pk)59,-
Bankekjøtt/stek (2-3kg stykker)225,-
Entrecote (0,5-1,5 kg stykker)325,-

Hva er best på elgen? – Related Questions

Hvor sunt er elgkjøtt?

Viltkjøtt er også veldig proteinrikt og det inneholder dobbelt så mye vitamin B12 som kjøtt fra husdyr, i tillegg til rikelige mengder med vitaminene B1 og B2. Det er også en god kilde til mineralene som sink og jern og noe kalium.

Er elg sunt?

Siden viltkjøtt er så magert har det lite fettløselige vitaminer, som A- og D-vitamin. Det er lite K-vitamin i kjøtt. Viltkjøtt er også en god kilde til sink og jern, og gir også noe kalium. Reinsdyrkjøtt har nesten tre ganger så mye jern som storfekjøtt, noe som reflekteres i den dype rødfargen.

Hvor mye koster 1 kg elgkjøtt?

Elgkjøttpakke ca 8,5kg – kr 249,- pr kg.

Hvor mye koster det å skyte en elg?

Maksimal sats for fellingsavgift jaktåret 2022/2023

Fellingsavgift elg, voksen: 580 kroner. Fellingsavgift elg, kalv: 340 kroner.

Hva er det beste kjøttet?

Indrefileten er det møreste kjøttet på dyret. Kokker deler indrefileten opp etter et visst mønster. Den er ypperlig til biffer, den kan stekes hel, eller brukes til sauté (biffgryter). Indrefilet egner seg selvfølgelig også meget godt til helsteking, enten i ovn eller på grillen.

Hva koster viltkjøtt?

Det kan legges inn bestilling for høsten både for enkelte stykker og kjøttesker (lista nedenfor).
PRISLISTE 2022HjortekjøttElgkjøtt
Flatbiff460390
Rundbiff395360
Mørbrad460410
Bogstek290290

Er elgkjøtt magert?

Storvilt som elg og hjort er like magert som kylling og kalkun. Fordi viltkjøtt inneholder lite fett, har det en lengre holdbarhetstid i fryseren. Fett kan nemlig harskne ved langvarig frysing. Kjøtt som inneholder lite fett kan oppbevares lengre enn fetere kjøttprodukter.

Hvordan pakke elgkjøtt?

Den beste metoden for å mørne kjøtt i kjøleskapet er å pakke det inn i matpapir, og legge det på en rist så det kommer luft til rundt hele kjøttstykket. Kjøtt må ikke mørnes i plast eller tett folie, dette blir et fuktig miljø hvor bakterier vil trives.

Hvor lenge anbefales det å henge viltkjøtt?

Et vomskutt dyr bør ikke henge lenge – og bare de deler som ikke er forurenset tåler mørning. Et rent slakt, derimot, kan henge betydelig lenger enn 40 døgngrader – også i sommertemperatur, forutsatt at det henger på en luftig plass i skyggen. Tommelfingerregelen med 40 døgngrader er bare et utgangspunkt.

Hva gjør natron med kjøtt?

Natron reagerer kjemisk med syrer i kjøttet, og dermed brytes proteiner og bindevev ned i det natronet trekker inn i kjøttet. Kjøttet blir derfor lettere i teksturen og dermed enklere å tygge. Det lønner seg å strimle kjøttet først, da blir det lettere for natronet å trenge inn.

Hvor lenge holder elgkjøtt i fryseren?

– Kvalitetsmessig er viltkjøtt best etter 3-6 måneder. Uansett bør fryseren tømmes før neste sesong.

Hva gjør kjøtt mørt?

– Både enzymaktivitet og varmebehandling er med på å gjøre kjøttet mørt, sier Solvig, som for øvrig fikk karakteren A på masteroppgaven. Enzymer, i tillegg til varmebehandling på lav temperatur, over mange timer, gjør at bindevevet i kjøttet brytes ned – og kjøttet blir mørere.

Hvordan ikke få seig biff?

Krydre biffen før du steker den, selv kun salt og pepper gjør en stor forskjell! Forstek biffen i stekepanne slik at du får en fin stekeskorpe. Dette hjelper til å holde på kjøttsaften og er med på å ”lukke” kjøttet. Kjøttsaften holder seg dermed for det meste i biffen, og gjør den ekstra saftig.

Hva er det møreste biffkjøttet?

Indrefilet – indrefileten er det møreste kjøttet på dyret og deles inn i Filet mignon, tournedous, chateaubriand og filethode. Egner seg meget godt til helsteking, biffer og til biffgryter.

Leave a Comment