Hvilken plante får vi safran fra?

Krydderet safran kommer fra krokusplanten Crocus sativus, som er flerårig, 20-30 cm høy, med smale grønne krokusblad. Safrankrokusen blomstrer om høsten, med opptil fire rosa blomster, hvor hver av dem har griffel med tredelte oransje trådformet arr som er 25-30 mm lange.

Hvordan vokser safran?

Safran (Crocus sativus) er en flerårig urt som blir opptil 20 cm høy. Planten har en stengelknoll som likner på en løk. Ut fra denne vokser lange, smale blader og blomstene. Safrankrokusen likner mye på en vanlig krokus, men den blomstrer om høsten.

Hvordan høster man safran?

Saffrankrokus blomstrer om høsten i løpet av tre uker, når høsting av safrankrokus begynner. Når det er tid for å plukke safran, kan høsting av safranavlere jobbe opptil 19 timer for å høste blomstrene nøye og deretter trekke ut få stigmaer, som deretter tørkes over varme og pakkes for salg til internasjonale markeder.

Når høstes safran?

Safran høstes i løpet av to intensive uker i månedsskiftet oktober/november. Safran brukes i hovedsak som smakstilsetting i mat, som krydder og i kjemisk prosessindustri.

Hvilken plante får vi safran fra? – Related Questions

Hvor mye koster 1 kg med safran?

Mer enn 90 prosent av verdens safran kommer fra Iran. Ifølge Aftenposten som for noen år siden undersøkte hva safran koster i norske butikker, varierer prisen fra cirka 40 000 til 180 000 kroner kiloen. Det er ikke mye du trenger i en bakst – vanlig mengde er 1 gram til 30 boller.

Hvorfor er safran så dyrt?

Safran er meget dyrt fordi pollenbærerne til en krokus lignende blomst, som blomstrer kun en gang pr år, blir plukket med pinsett. Jo lengre disse trådene er, desto bedre antas kvaliteten å være.

Hvordan tørke safran?

De tørkes i ca en ukes på et varmt og tørt sted. De er ferdig tørket når de kjennes tørre ut, og har blitt litt skjøre/sprø når du tar på de. Safran bør ikke brukes umiddelbart etter tørking. Den bør oppbevares et par måneder etter at den har blitt tørket.

Er safran farlig?

Ifølge Urtekilden.no (ekstern lenke) er det til nå ikke dokumentert noen risiko ved bruk av safran som krydder og fargestoff i matlagingen i daglige doser opp til 1,5 gram. En høyere dose enn dette frarådes på det sterkeste, da det kan være abortfremkallende (over 10 gram) og til og med dødelig (over 20 gram).

Hvilket land produserer mest safran?

Iran har ideelle vekstforhold og produserer 92 prosent av all safran i verden, ifølge myndighetene i landet. I tillegg dyrkes krydderet frem i land som Marokko, India (Kashmir), Afghanistan, Pakistan, Spania og Hellas.

Hva er forskjellen på safran og gurkemeie?

Tradisjonelt er lussekatter krydret med kardemomme og safran. Det er safranen som gir bollene den karakteristiske smaken og gulfargen. Dersom du ikke har safran for hånden kan du fint bruke gurkemeie i stedet for. Gurkemeie har en annen smak enn safran, men i så små mengder som i denne oppskriften har det lite å si.

Kan safran gå ut på dato?

Men du kan aldri være helt sikker på om det gule pulveret du kjøper er ekte eller utgått på dato. For skikkelig safran skal brukes innen ett år. Og forfalskninger florerer av dette eksklusive myteomspunnede krydderet , som har vært ettertraktet av konger og keisere siden 7000 år før Kristi fødsel.

Hvilket krydder er verdens dyreste etter safran?

Etter safran, er vanilje nå verdens dyreste krydder.

Leave a Comment