Hvilken fisk inneholder mest jod?

Fisk og fiskeprodukter: Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser fisk til middag to-tre ganger i uken og bruker fisk som pålegg. Av de ulike typene fisk er det kun hvit saltvannsfisk som er en god jodkilde, for eksempel torsk, sei og hyse. Laks, ørret og makrell inneholder derimot svært lite jod.

Hvilken mat har jod i seg?

Det er ikke så mange gode kilder til jod i det norske kostholdet, så derfor er det lurt å merke seg hvilke matvarer det er, og passe på å få i seg disse: Hvit fisk som torsk, sei og hyse. Skalldyr som reker, krabbe og kreps. Meieriprodukter som melk, syrnede melkeprodukter, yoghurt, kesam, cottage cheese og brunost.

Er det jod i ost?

Forskning.no publiserte i løpet av våren og sommeren 2017 en rekke artikler og debattinnlegg om jod til gravide og ammende, samt befolkningen generelt. Jod er et næringsstoff som alle bør få i seg daglig, og for gravide og ammende er det ekstra viktig.

Hvilken fisk inneholder mest jod? – Related Questions

Er det jod i kaffe?

En kopp svart kaffe eller espresso inneholder cirka fem mikrogram jod. En enkel macchiato eller en kopp café au lait inneholder dobbelt så mye, mens en enkel cortado eller caffe mocca gir 15 mikrogram.

Er det jod i yoghurt?

et glass melk: 2 dl gir ca. 30 mikrogram jod (20 %’) et beger yoghurt: 150 gir ca. 20 mikrogram jod (13 %’)

Er det jod i smør?

Andre typer fisk som laks og sild, samt ost og smør, og andre matvarer inneholder også jod, men ganske små mengder.

Hvor får man tak i jod?

Hvor får jeg tak i jodtabletter? De kan du kjøpe reseptfritt på apoteket. På apoteket får du kjøpt jodtabletter uten resept.

Er Norvegia ost usunt?

Tine Lettere Norvegia inneholder mest protein av alle ostene, og mye kalsium også. Tine Jarlsberg Lite er et godt hverdagsvalg med masse kalsium og protein og lite kalorier. Osten kan også gjøres sunnere ved å bytte ut melkefettet med planteoljer. Det er bra for helsa, men gjør at osten ikke lenger er «ekte».

Hvor er det jod?

Hvit fisk og meieriprodukter er de største jodkildene i det norske kostholdet. Egg er også en kilde til jod, i tillegg til enkelte varianter av plantedrikk som er beriket med jod. Matvarer som brød og kornvarer, kjøtt og kjøttprodukter, frukt og grønnsaker inneholder svært lite jod.

Hvorfor ikke jod over 40 år?

Voksne personer over 40 år har liten risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen, og det er ikke sett lavere risiko for kreft hos denne gruppen ved å ta jod-tabletter. Det er derfor ikke anbefalt at voksne over 40 år har jod-tabletter tilgjengelig.

Hvor mye jod i torsk?

Et måltid torsk til middag (200 gram) gir deg ca 200 mikrogram jod (melk.no). Sild og makrell, som er fete fiskeslag, er også gode kilder. Andre gode kilder til jod er melk og melkeprodukter, og det er spesielt brunosten som inneholder mye jod.

Hvor mye jod i makrell i tomat?

Fiskepålegg inneholder en god del jod. Hele 75 µg i makrell i tomat og 85 µg i kaviar. Egg inneholder 49 µg jod per 100 g, og er en betydelig jodkilde. Gulost inneholder mindre jod (30-50 µg) enn brunost (120-300 µg), men er likevel en god kilde, fordi vi spiser mye av det.

Er det jod i reker?

Jod finnes naturlig i fisk og sjømat. Spesielt hvit saltvannsfisk som torsk, sei og hyse er rik på jod. Skalldyr, som reker, krabbe og kreps inneholder også jod.

Er det jod i fiskepudding?

Dersom du ikke er så glad i ren fisk kan produkter som fiskepinner, fiskekaker og fiskepudding være en god erstatning for å sikre deg en god dose med jod. Fiskepinner inneholder ca. 100 μg jod og fiskepudding rett i underkant av 80 μg.

Er det jod i sardiner?

Fet fisk er sunt I påleggene brukes laks, makrell og sardiner (brisling). Alle tre er verdifulle kilder til omega-3-fettsyrer, vitamin D, sink, selen og jod.

Er det jod i havre?

Havredrikk kan ikke erstatte melk ernæringsmessig, da den ikke er en god kilde til proteiner av høy kvalitet og ikke inneholder jod.

Skal man spise salt med eller uten jod?

I Norge er ikke saltet tilsatt jod. Kun en type salt (rød pakke fra Jozo) inneholder jod, men denne inneholder så lite jod at det ikke har noen betydning for jodinntaket ditt. Derfor er vi nødt til å få nok jod fra vanlig mat, som fisk, melk, meieriprodukter og egg.

Leave a Comment