Hvorfor bruke vi safran i lussekatter?

Lussekattene bakes med safran som symboliserer sola og lyset. Tradisjonen tro ble bakverket formet som eldgamle symboler på sol og liv.

Hvorfor skal lussekatter være gule?

Gulfargen kommer av krydderet safran, som skal symbolisere sola og lyset. En ung kvinne utkledd som en engel med en krans av levende lys i håret serverte lusse-frokost for herskapet på storgårder i Vest-Sverige på begynnelsen av 1800-tallet. Man antar at dette er opphavet til skikken med servering av lussekatter.

Hvilket krydder brukes i lussekatter for å gjøre dem gule?

desember er Luciadagen, og lussekatter hører med til alle små og store barns Lucia-feiring. Inviter til fest og nyt smaken av deilige lussekatter. Her skal du bruke et krydder som heter safran, og det er det som gjør lussekattene gule!

Hvorfor bruke vi safran i lussekatter? – Related Questions

Hvor mye gurkemeie i forhold til safran?

I stedet for safran, kan du bruke en halv teskje gurkemeie. Det gir samme farge, men lite smak.

Hvorfor er safran så dyrt?

Safran er meget dyrt fordi pollenbærerne til en krokus lignende blomst, som blomstrer kun en gang pr år, blir plukket med pinsett. Jo lengre disse trådene er, desto bedre antas kvaliteten å være.

Hvilket krydder gir karri den gule fargen?

Det er gurkemeie som gir den karakteristiske gulfargen til karri, og det brukes også i en rekke andre krydderblandinger. Tørket og malt gurkemeie har utstrakt bruk i det indiske kjøkken til fisk, fjærkre, poteter, linser, kikerter, bønner, ris- og grønnsaksretter. Smaken er ganske mild, men særegen.

Hvilket eksklusivt krydder brukes i lussekatter?

Og skulle du være i tvil kan vi fortelle at det er safran som er det riktige krydderet å bruke i lussekattene. Bruker du dette blir bollene ekstra smaksrike og får riktig farge – en farge som blant annet skal symbolisere solen og lyset.

Hva er safran laget av?

Safran består av tørkede blomsterarr fra krokus – nærmere bestemt safrankrokusen. Den er til forveksling lik den lilla vårkrokusen vi er vant med i Norge. Forskjellen er at safrankrokusen har tredelte, oransje, trådformede arr på ca 2,5-3 cm – og det er disse som blir til det verdenskjente krydderet.

Hvilket eksklusivt krydder brukes ofte i lussekatter?

I norske dagligvarebutikker kommer du neppe særlig under hundrelappen for et gram med det eksklusive krydderet safran. Det gir en kilopris på 100 000 kroner. Noen steder er det også enda dyrere. Det gjør nok at mange blir fristet til heller å bruke litt billigere gurkemeie for å få litt gul farge på lussekattene.

Hva er det dyreste krydderet i verden?

Ikke rart safran er verdens mest kostbare krydder. Arrene er brunrøde, flate, tynne, opptil 3 cm lange. De lukter sterkt og smaker aromatisk. Tidligere ble det anvendt som legemiddel, nå brukes det mest som smakstilsetting i mat, for eksempel i den spanske retten paella.

Hva kan jeg bruke gurkemeie til?

Bruksområde. Gurkemeie brukes som krydder og for å sette farge på karri- og risretter. Roten skrelles og skjæres i mindre stykker. Når gurkemeie brukes til risretter, er det vanlig å koke den før man har i risen, for å få en jevn gulfarging av risen.

Kan man fryse ned lussekatter?

Lussekattene er fine å fryse. Varm dem et par minutter i ovnen etter at de er tint, så smaker de som nystekte igjen.

Hva har lussekatter med Lucia å gjøre?

På begynnelsen av 1800-tallet ble det vanlig på storgårder i Vest-Sverige at en ung kvinne, utkledd som engel med en krans av levende lys i håret, serverte lussefrokost for herskapet før soloppgang på Luciadagen. Dette er sannsynligvis opphavet til skikken med servering av lussekatter.

Hvorfor må man ikke fryse ned igjen?

Ikke frys ned matvarer mer enn to ganger

Eva Johanne Lillebakken er seniorrådgiver ved seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet. Hun sier at hovedregelen er at matvarer ikke bør fryses ned to ganger, fordi det kan redusere den hygieniske kvaliteten vesentlig.

Leave a Comment