Hvordan spise mer umettet fett?

Enumettet fett får du for eksempel fra kylling, oliven og olivenolje. Flerumettet fett får du når du spiser fet fisk som laks, ørret, makrell, sild, fiskepålegg og tran. Helsedirektoratet anbefaler oss å spise to til tre fiskemåltider i uken, hvorav minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

Hva hjelper umettet fett?

Umettet fett er det sunne fettet som reduserer kolesterolet. Umettet fett kan være enumettet og flerumettet og kjennetegnes ved at det forblir mykt eller flytende i kjøleskapstemperatur. Flerumettet fett (omega 6 og omega 3) må tilføres via maten fordi kroppen ikke selv er i stand til å produsere dette.

Hva er best av mettet eller umettet fett?

Kostrådene fra Helsedirektoratet anbefaler oss å begrense inntaket av mettet fett, og heller spise mer umettet fett, fortrinnsvis flerumettet fett, for å forebygge hjerte- og karsykdommer.

Hvordan spise mer umettet fett? – Related Questions

Hva er den sunneste matoljen?

Rapsolje og linfrøolje er også en god kilde til vegetabilsk omega-3 (alfa-linolensyre). Både olivenolje og andre planteoljer med mye umettet fett (som rapsolje) er forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdom sammenliknet med meierismør og hardt fett (22, 23).

Hvilke matvarer er spesielt rike på umettet fett?

Det finnes to typer umettet fett, enumettet og flerumettet. Enumettet fett er flytende ved romtemperatur – når du dypper brødet i olivenolje får du mest enumettet fett. Gode kilder for disse er matvarer som olivenolje, peanøttolje, avokado og solsikkeolje.

Hvor finner man umettet fett?

Mettet fett finnes i ganske mange matvarer, men i svært ulik mengde. Mest er det i smør, flesk, ost og rødt kjøtt. Også kokosolje og palmeolje består nesten utelukkende av mettede fettsyrer. Hovedkilden i norsk kosthold er melk og meieriprodukter, etterfulgt av rødt kjøtt.

Hva slags fett bør vi spise mindre av?

Mettet fett har flere sider

Studier har vist at dersom man spiser mye mettet fett og transfett øker det «dårlige» LDL-kolesterolet. Mettet fett finner du i fete meieriprodukter, smør, fete oster og kjøttvarer med mye fett, for eksempel pølser og farseprodukter.

Hva bør man spise mindre av?

8 matvarer du burde unngå å spise
 • Du burde unngå å spise pommes frites. Poteter blir ansett som en sunn matvare på grunn av alle næringsstoffene.
 • Sukkerholdige drikker.
 • Unngå å spise hvitt brød.
 • Godteri.
 • Unngå å spise iskrem.
 • Energidrikker.
 • Unngå å spise bearbeidet kjøtt.
 • Margarin.

Hvorfor er mettet usunt?

Inntak av mettet fett er ikke farlig. Imidlertid anbefales det å begrense inntaket av mettet fett, siden høyt inntak er knyttet til økt LDL-kolesterol, som er en viktig risikofaktor for hjerte- og karsykdom.

Hva er det mest usunne fettet?

Høyt inntak av mettede fettsyrer øker mengden kolesterol i blodet og risikoen for hjerte-karsykdom. Mettet fett kan man klare seg uten, og er det «mest usunne»fettet.

Hva er det farlige fettet?

Mettede fettsyrer og transfett utgjør det mettede fettet og er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom. I følge Matportalen inneholder norsk kosthold i snitt ca. 35 energiprosent fett. Av disse er 14 energiprosent fra mettet fett, og mindre enn én energiprosent er transfettsyrer.

Hva skal vi spise for å få mest av de sunne typene fett?

– Det er anbefalt å spise mer umettet fett enn mettet fett. Umettet fett finner vi i matvarer fra planteriket og havet.

Eksempler på matvarer med mye umettet fett er:

 • Flytende og myk margarin.
 • Raps-, solsikke-, oliven- og soyaolje.
 • Avokado.
 • Majones.
 • Nøtter.
 • Fet fisk som laks, ørret, makrell og sild.

Hvilken ost er mest usunn?

– Til tross for at oster er en god kilde til viktige næringsstoffer som protein, mineraler og vitaminer, kan de inneholde mye mettet fett som både er fetende og hjertefiendtlig. – Derfor bør du begrense inntaket av fete oster som for eksempel brie, royal blue, ridderost og camembert.

Hvordan redusere fett på magen?

Det finnes ingen rask vei til å bekjempe magefettet, men dette kan være veien å gå, ifølge amerikanske Mayo Clinic.
 1. Spis sunt. Legg vekt på plantebasert mat, som frukt, grønnsaker og helkorn, og velg magre proteinkilder og meieriprodukter med lite fett.
 2. Begrens porsjonene.
 3. Vær fysisk aktiv hver dag.

Hva er de beste kildene til det gode fettet?

Forskning viser at enumettet fett er spesielt gunstig for helsa. De beste kildene er oliven, avokado, oljer (oliven-, raps-, og peanøttolje), nøtter og frø. Det flerumettede fettet finnes det mye av i fete fiskeslag som laks, makrell, sild og ørret.

Hvor blir det av fettet når du slanker deg?

Mesteparten av fettet forsvinner nemlig ut av kroppen som karbondioksid, altså CO2, og som vann, som går ut av kroppen gjennom forskjellige kroppsvæsker, som urin, spytt, tårer og svette.

Hvordan fjerne fett fort?

Det er dessverre ikke noen enkel måte å “fjerne fett fort“. Og man kan heller ikke fjerne fett bare fra noen steder på kroppen. Kroppsformen vi har og hvor vi har mest fett er individuelt, og avhenger blant annet av gener. Så hvis vi går opp eller ned i vekt, vil kroppsformen vår i stor grad opprettholdes.

Er meierismør sunt?

Fra et helsemessig ståsted, anbefales det å velge matoljer, flytende margarin eller myk margarin, fremfor meierismør. Årsaken til dette er at meierismør inneholder flere mettede fettsyrer og mindre umettet fett enn de fleste vegetabilske og marine fettkilder (2, 3).

Hva er sunnest av smør og majones?

Majones fremfor smør

Mange tenker på majones som usunt fordi det gir mye kalorier. Men det ikke alle vet, er at mesteparten av fettet du får fra majones er umettet, altså av den sunne typen . Derfor kan du for eksempel gjerne ha majones på brødskiven fremfor smør.

Leave a Comment