Hvordan servere smalahove?

Smalahovene serveres gjerne med nykokte poteter, kålrotstappe og baconfett. Noen liker også å servere grønne erter og vossakorv til. Fra gammelt av var det vanlig å servere surmelk, saft eller vann som drikke, men i dag nyter vi gjerne smalahove med øl og akevitt som festmat.

Når spiser man smalahove?

Det var vanlig at det første smalahovemåltidet gikk av stabelen først i november. Siste smalahove skulle spises siste søndagen før jul. Denne dagen ble kalt skolte-søndag. I mange bygder var det fast tradisjon med smalahove skoltesøndag og er det den dag i dag.

Hvordan oppbevare smalahove?

Salting (og røyking) var viktig for at smalahovene skulle holde seg i noen måneder, siden det ikke var frysemuligheter da. Man måtte likevel passe på å oppbevare kjøttet kjølig. Før servering ble hodet kokt 2-3 timer til kjøttet slapp fra kjevebeinet.

Hvordan servere smalahove? – Related Questions

Kan man fryse smalahove?

Til slutt kan du røyke hodet, eller salte og fryse det. Hvis du ikke bor på gård og har egne sauer å slakte, er smalahove blitt mer og mer vanlig å finne i dagligvarer Norge rundt.

Hvilken vin til Smalahovet?

Smalahove (samt røkt pinnekjøtt)

En fruktig og litt fyldig Riesling passer supert, eventuelt en konsentrert tysker med litt restsødme. Ønsker man rødvin er ung frukt, konsentrasjon og friskhet stikkord.

Hvor lenge holder smalahove seg?

Sosialt
SvinekjøttMagert: 6 mnd Med fett: 3 mnd
Kalvekjøtt6 mnd
Lammekjøtt10-12 mnd
Reinsdyr- og viltkjøttover 12 mnd
Saltet kjøtt med mye fett2 mnd

Hvordan matrester bør oppbevares?

Maten bør hurtigst mulig i kjøleskapet. Oppbevar matrestene godt tildekket i kjøleskapet, bruk gjerne plastposer/plastfolie, det reduserer oksygentilførselen. Vær forsiktig med rester av kokt ris og kokt pasta, det er alt for mange eksempler på at dette har resultert i tilfeller av matforgiftning.

Hvordan oppbevare kjøtt i kjøleskap?

Rå fisk, kjøtt og fugl bør plasseres nederst i kjøleskapet, der det er kaldest. Rå kylling og kjøttdeig kan gjerne legges helt bakerst på glassplaten over grønnsakskuffen, der det er kaldest. Noen kjøleskap har dessuten ekstra kalde skuffer som holder null grader, disse er til oppbevaring av kjøtt og fisk.

Hvordan oppbevare pålegg i kjøleskap?

Midt i kjøleskapet kan man plassere kjøtt og fisk som er ferdig kokt eller stekt, for eksempel pølser eller middagsrester, dessuten rømme, yoghurt, ost og så videre. Åpnede pakker med kjøttpålegg dekkes til med folie eller plast.

Hvilke pålegg er sunne?

Eksempler på sunt kjøttpålegg er kokt skinke, bankekjøtt, roastbiff og hvitt kjøtt. Bønner og tofu er også gode alternativ til kjøtt. Belgfrukter som linser, erter og bønner er proteinrike, inneholder lite fett og er uten kolesterol. De fleste kan med fordel spise mer belgfrukter.

Kan man spise frysevarer som har gått ut på dato?

Det er helt unødvendig å kaste nedfryst mat som har bikket datostemplingen. Det er nemlig ingen bakterier som utvikler seg i frossen tilstand. – Det er mange som er veldig opptatt av i datostemplingen på frysevarer, men datoen er bare en indikator på hvor lenge produsenten garanterer for kvaliteten på maten.

Hvor skal melken ikke stå i kjøleskapet?

Opplysningskontoret for meieriprodukter skriver at melken ikke skal stå i kjøleskapsdøra. Mange tror at det er en god plassering. – Det beste er å plassere den i en av hyllene lengst ned i kjøleskapet, hvor det er kaldest.

Hvorfor må melken varmes?

Pasteurisering er lovpålagt for all melk i Norge. Melken varmes opp til 72 grader i ca 15 sekunder. Pasteurisering dreper bakterier som kan gi sykdommer som blant annet listeriose, salmonellose, campylobacteriose, tyfus og difteri.

Hvorfor skal ikke melk stå i døra?

Kjøleskapsdøren og de øverste hyllene er mest utsatt for svingningene i temperatur. Vil du at melken skal holde seg frisk og god, bør du derfor unngå å sette den der, sier Glemminge Arnesen.

Leave a Comment