Hvordan kan man få i seg jod?

Hvit fisk og meieriprodukter er de største jodkildene i det norske kostholdet. Egg er også en kilde til jod, i tillegg til enkelte varianter av plantedrikk som er beriket med jod. Matvarer som brød og kornvarer, kjøtt og kjøttprodukter, frukt og grønnsaker inneholder svært lite jod.

Hvor mye jod er det i egg?

Tabell 2: Jodinnholdet i matvarer
MatvareJodinnhold per 100 gram μg aVanlig porsjonsstørrelse b
Oppdrettslaks/ørret7En middagsporsjon (150 g)
Villaks6En middagsporsjon (150 g)
Kaviar85Til en brødskive (15 g)
Egg35Ett egg (56 g)

Er det jod i kaffe?

En kopp svart kaffe eller espresso inneholder cirka fem mikrogram jod. En enkel macchiato eller en kopp café au lait inneholder dobbelt så mye, mens en enkel cortado eller caffe mocca gir 15 mikrogram.

Hvordan kan man få i seg jod? – Related Questions

Er det jod i brunost?

Innholdet av jod varierer med ulike typer brunost. Geitost er brunost laget av geitemelk og inneholder aller mest jod, hele 306 µg (mikrogram) per 100 g. Gudbrandsdalsost og fløtemysost inneholder hhv. 144 µg og 135 µg per 100 g.

Er det jod i yoghurt?

et glass melk: 2 dl gir ca. 30 mikrogram jod (20 %’) et beger yoghurt: 150 gir ca. 20 mikrogram jod (13 %’)

Hvem tåler ikke kaffe?

Barn og unge tåler koffein dårligere enn voksne

På grunn av lavere kroppsvekt vil barn og unge tåle mindre mengder koffein enn voksne. Dette betyr at de minste barna vil tåle minst. Barn og unge har også lavere toleranse for koffein fordi de ofte ikke inntar koffein daglig.

Hvem bør ikke ta jod?

Personer som har operert bort skjoldbruskkjertelen trenger ikke ta tabletter. Personer med jodallergi og enkelte andre sykdomstilstander skal heller ikke ta slike tabletter. Personer over 40 år tar opp så lite jod i skjoldbruskkjertelen at det ikke er nødvendig med jodtabletter ved atomhendelser.

Er det jod i sjokolademelk?

Sjokolademelk som 1 av 3 om dagen

Et glass melk gir deg blant annet kalsium, jod, fosfor, vitamin B2, vitamin B12 og proteiner av god kvalitet.

Hvem er det som ikke trenger jod?

Personer over 40 år trenger ikke høydose jodtabletter

Personer over 40 år trenger ikke å innta Jodix høydose jodtabletter ved atomulykke, da risikoen for å få seneffekter av radioaktivt jod er svært liten. Personer som har operert bort skjoldbruskkjertelen trenger heller ikke å ta jod-tilskudd.

Hvorfor skal ikke personer over 40 år ta jodtabletter?

c. Voksne over 40 år har liten risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen pga radioaktivt jod og man har ikke sett noen reduksjon av kreftrisiko for denne aldersgruppen ved å ta jodtabletter. Derfor anbefaler myndighetene ikke jodtabletter til denne gruppen.

Hvorfor skal ikke voksne over 40 ta jod?

Voksne personer over 40 år har liten risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen, og det er ikke sett lavere risiko for kreft hos denne gruppen ved å ta jod-tabletter. Det er derfor ikke anbefalt at voksne over 40 år har jod-tabletter tilgjengelig.

Når bør man ta jod?

Alle fertile kvinner anbefales å ta et kosttilskudd med 100 mikrogram jod dersom de får i seg lite meieriprodukter og/eller spiser lite mager fisk. Gravide og ammende har økt behov for jod. Det anbefales kosttilskudd med 150 mikrogram jod daglig dersom de får i seg lite meieriprodukter, yoghurt og mager saltvannsfisk.

Er det jod i tran?

Når tran utvinnes fra torskeleveren, så følger det med jod, men nivået er ikke høyt nok til at det kan deklareres på flasken. I følge analyser fra norske tranprodusenter er innholdet under 10 µg til maksimalt 30 µg per døgndose, dvs. 1 ts tran (5 ml).

Skal voksne ta jod?

Det kan i helt spesielle situasjoner også være aktuelt med tabletter for voksne mellom 18 og 40 år, mens de over 40 år har svært liten risiko for å kreft i skjoldbruskkjertelen som følge av radioaktivt jod, og trenger ikke ta jodtabletter. Personer som har operert bort skjoldbruskkjertelen trenger ikke ta jodtabletter.

Er det jod i gresk yoghurt?

Sjekk sukkerinnholdet!/h4>

Yoghurt bidrar med viktige næringsstoffer som protein, kalsium, jod, B-vitaminer og fosfor.

Hva er en god kilde til jod?

Det er få matvarer i det norske kostholdet som inneholder jod. Hvit saltvannsfisk, melk, yoghurt og brunost er matvarene som bidrar mest til inntaket av jod.

Er det jod i havre?

Havredrikk kan ikke erstatte melk ernæringsmessig, da den ikke er en god kilde til proteiner av høy kvalitet og ikke inneholder jod.

Er det jod i fløte?

Gulost inneholder mindre jod (30-50 µg) enn brunost (120-300 µg), men er likevel en god kilde, fordi vi spiser mye av det. Melk, yoghurt, lettrømme og fløte inneholder 16-20 µg per 100 g. I andre matvarer er det for lite jod til at de har en betydning i kostholdet.

Er det jod i smør?

Melk og yoghurt inneholder jod fordi maten til kyrne er kunstig beriket med jod. Andre typer fisk som laks og sild, samt ost og smør, og andre matvarer inneholder også jod, men ganske små mengder.

Leave a Comment