Hvor mye spekemat til 10 personer?

Dette trenger du til et klassikt spekefat til 10 personer:
  1. 750 gram ulike typer spekeskinke i skiver.
  2. 750 gram ulik type spekemat, som morrpølse, salami og fenalår.
  3. Eggerøre: 1 egg per pers.
  4. 400 g grønn salat (40 g per pers)
  5. 400 g potetsalat (40 g per pers)
  6. 400 g waldorfsalat (40 g per pers)

Kan man legge opp spekemat dagen før?

Du kan legge opp og pynte spekefatet, lage potetsalat og waldorfsalat en dag før. Eggerøre, grønn salat, friske frukter og rømmegrøt bør lages/kuttes samme dag, men dette er raske, enkle retter som ikke tar for lang tid. Mesteparten av et spekematbord får du kjøpt ferdig i butikken.

Hvilken ost passer til spekemat?

Ost og spekemat

Server gjerne også spekefat og ostefat sammen. Harde oster som Manchego, Alpeost og cheddar fra Thorbjørnrud smaker godt til. Det samme gjør mildere oster som brie og camembert. Siden spekeskinke er salt fra før av, bør man styre unna skarpe blåmuggoster – da kan saltsmaken bli litt overveldende.

Hvor mye spekemat til 10 personer? – Related Questions

Hvor mye spekemat beregnes pr person?

Beregn ca. 150 g per person når du har enkelt tilbehør som salat, flatbrød og rømme. Har du tyngre tilbehør som potetsalat og eggerøre, eller at spekematen er en del av en rett, kan du beregne mindre. Som regel går det mest spekeskinke, så det kan være lurt å beregne halvparten av denne.

Hva serveres av drikke til spekemat?

Vin til spekematen

Salt er hovedsmaken i spekemat uansett om råvarene kommer fra Norge, Spania eller Italia. Salt mat demper friskheten i vinen og fremhever vinens fruktsødme. De fleste hvitviner har mye syre og klarer dette fint. Det samme gjør rødvin laget på druer som Pinot Noir, Barbera, Gamay og Sangiovese.

Hvordan pakke inn spekemat?

Kjøleskap er også bra, men pakk ikke spekematen inn i en plastpose eller i tett plast, bruk matpapir eller aluminiumsfolie. Med spekemat som er kjøpt ferdig oppskåret følges holdbarhetstiden på pakka.

Hvordan oppbevare oppskåret spekemat?

Oppdelt spekemat skal oppbevares under 4 °C.

Hvordan spise rømmegrøt og spekemat?

Spekematen som tilbehør til rømmegrøt

Spekemat er fin kontrast til grøten, og et spekefat kan inneholde for eksempel spekeskinke, fenalår, salami, fårepølse og morrpølse. ☝️Beregn ca. 100-150 g spekemat per person. Serverer du rømmegrøt til, holder det som regel med 100 g.

Hvordan dandere spekemat?

Det er viktig å tenke på at tilbehøret ikke blir for salt, siden spekematen i seg selv er salt. En tommelfingerregel kan være å ha minimum én ting som metter, som potetsalat eller eggerøre, én type brød, gjerne flatbrød, én type blandet salat eller friske grønnsaker/frukt og rømme.

Er strandaskinke spekeskinke?

Vellagret spekeskinke skåret i smakfulle, tynne skiver. På Stranda bruker vi den tiden som skal til for å lage god spekeskinke.

Er spekemat kreftfremkallende?

Forskningen er likevel klar nok til å si sikkert at bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende, og at rødt kjøtt sannsynligvis også er det. Bearbeidet kjøtt = kjøtt som er saltet, røkt eller tilsatt nitritt, for eksempel bacon, pølser, spekeskinke, salami eller kjøttdeig som er tilsatt salt.

Kan man fryse ned spekemat?

Skal du fryse spekemat er det lurt å dele kjøttet i passe porsjoner, og pakke det godt inn i frysefolie med gråpapir ytterst. Da vil den ha en holdbarhet på ca. 6 måneder.

Er spekemat sunt?

Spekemat inneholder en del salt og mettet fett, men også både proteiner og jern som kroppen trenger. Hvor sunt et spekematmåltid blir, kommer derfor an på tilbehøret, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Kan spekemat ligge i romtemperatur?

Salami, fårepølse og spekeskinke passer veldig godt som pålegg i matpakken siden spekede produkter holder seg godt i romtemperatur. Grunnet en salte- og tørkeprosess som gir produktene lav PH og lite vann har spekevarer en lenger holdbarhetstid enn ferskt kjøttpålegg.

Hvor lenge må spekemat varmebehandles?

Varmebehandling over 70 grader i flere minutter vil drepe bakterien. Listeria smittes først og fremst gjennom matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet og som spises uten oppvarming. Les også flere kostholdsråd til gravide på Matportalen.

Leave a Comment