Hvor lenge skal fenalår ligge i saltlake?

Fenalår ligg i laken i om lag 3 veker (1/2 veke per kilo kjøt), før det vert hengt opp til speking. Små skinker ligg 6 veker og store skinker 8-12 veker (1 veke per kilo kjøt). Hugs at det må vere rikeleg lake som dekkjer kjøtet heilt.

Hva er fenalår laget av?

Fenalår er speket lår av småfe, vanligvis sau eller lam. Låret kan også være røyket. Fenalår spises gjerne sammen med flatbrød og rømme og kan nok sies å være en særnorsk tradisjon. Begrepet fenalår brukes bare i Norge.

Skal fenalår være røkt?

Fenalår er betegnelse for et kjøttstykke av lår, fortrinnsvis fra sau, men også fra annet småfe, som er speket. Spekeprosessen tar to til fire måneder eller mer, og kjøttet blir i noen områder også røykt. Holdbarheten avhenger av salting og tørrhet. Før speking ligger kjøttet i saltlake normalt seks til åtte dager.

Hvor lenge skal fenalår ligge i saltlake? – Related Questions

Kan man vanne ut fenalår?

Skift gjerne vann 2-3 ganger i løpet av utvanningstiden. Fenalår kan være svært ulike, fra mildt til kraftig saltet og fra lite til hardt tørket, og utvanningstiden vil derfor variere en god del. Det er uansett en fordel å vanne ut litt for mye enn for lite, og heller salte litt ved servering.

Hva spiser man til fenalår?

Flatbrød, eggerøre, waldorfsalat og potetsalat er klassisk tilbehør som oppfyller disse smakene, og som passer perfekt på koldtbordet eller til 17. mai-frokosten. Frukter som melon, jordbær, nektarin og fersken gjør seg godt til det salte kjøttet.

Er fenalår rått?

Mange av de “billige” lårene er så , ja faktisk helt røde i midten, at de nesten ikke kan spises uten å varmebehandles. Du må ettertørke de i sjåen noen uker, så er de ferdige ut i februar en gang.

Er fenalår rødt kjøtt?

Fenalår og farse i samme kategori

Særlig rødt kjøtt. Fenalåret skjæres rett fra skinka. Det blir ikke varmet opp eller tilført dårlige oppvarma oljer. Likevel kategoriseres fenalår og farseprodukter i samme kategori – bearbeida kjøtt.

Hvordan velge fenalår?

Når en velger seg ett lår til fenalår bør man velge en sau med litt størrelse. De små blir ofte for tynne og tørre. Kjøttet blir mye bedre fra ett velvoksent dyr. Og blir det for stort, så ta heller halvparten av ett stort enn ett helt lite.

Hvilken fenalår er best?

En stor fenalårtest i statlig regi fastslår objektivt at det finnes gode lår for enhver smak. Men de subjektive kokkene er ikke i tvil: Bergenske Baunens fenalår er uovertruffent best i test.

Hvor mye fenalår pr person?

Beregn ca. 150 g per person når du har enkelt tilbehør som salat, flatbrød og rømme. Har du tyngre tilbehør som potetsalat og eggerøre, eller at spekematen er en del av en rett, kan du beregne mindre.

Kan fenalår oppbevares i romtemperatur?

Husk og oppbevare det kaldt. Vil du oppbevare fenalåret i romtemperatur kan du beskytte det mot fluer i en pose laget av tynt bomullsstoff. Pass da på at posen henger løst rundt låret.

Er fenalår spekeskinke?

Spekemat er saltede, tørkede hele kjøttstykker som kan være røkt eller urøkt, for eksempel spekeskinke og fenalår.

Kan man fryse et helt fenalår?

Beste alternativet for lengre lagring er frysing. Du kan ta opp låret frå frysen (la det tine 5 min før skjæring) og legg det tilbake etter bruk. Slik vart også spekekjøt brukt tidlegare då det hang ute i stabburet.

Er fenalår sunt?

– Spekemat inneholder en del salt og mettet fett, men også både proteiner og jern som kroppen trenger. Hvor sunt et spekematmåltid blir, kommer derfor an på tilbehøret, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Er fenalår spekemat?

Spekemat er en fellesbetegnelse for mat som er konservert gjennom speking. Ulike typer kjøtt og fisk kan spekes. Eksempler på spekemat er fenalår, spekeskinke, spekekjøtt, spekepølse og spekefisk med mer.

Hvor lenge kan kjøtt ligge i salt?

Kjøttet skal være dekket av laken og man legger litt press på. Står kaldt i ca 1 uke for vanlige stykker kjøtt. Ved større stykker skal det stå lenger.

Hvilken ost passer til spekemat?

Ost og spekemat

Server gjerne også spekefat og ostefat sammen. Harde oster som Manchego, Alpeost og cheddar fra Thorbjørnrud smaker godt til. Det samme gjør mildere oster som brie og camembert. Siden spekeskinke er salt fra før av, bør man styre unna skarpe blåmuggoster – da kan saltsmaken bli litt overveldende.

Leave a Comment