Hvilken mat er det mye protein i?

Egg, melkeprodukter (melk, yoghurt, ost), kjøtt, fugl og fisk er de matvarene som har mest protein av best kvalitet, men vi får faktisk mye mer protein fra vegetabilske matvarer enn mange er klar over, særlig kornprodukter, belgfrukter (linser, bønner, erter) og nøtter inneholder mye protein.

Hvilke grønnsaker har mye protein?

Erter inneholder hele 6,1 gram protein per 100 gram. Det gjør dem til en av de mest proteinrike grønnsakene.

Vi har samlet en liste med seks grønnsaker med masse protein:

 • Mais.
 • Spinat.
 • Bakte poteter.
 • Erter.
 • Brokkoli.
 • Rosenkål.

Hvordan få i meg nok proteiner?

Spis vanlig mat

De beste kildene til protein i kosten er kylling, fisk, kjøtt, egg og meieriprodukter (melk, yoghurt, ost). Disse matvarene inneholder mye proteiner av god kvalitet. En grei tommelfingerregel er å få i seg en eller flere av disse matvarene til hvert enkelt måltid for å sikre proteininntaket.

Hvilken mat er det mye protein i? – Related Questions

Hvor mange proteiner i ett egg?

Ett egg innholder mellom 7 – 10 gram protein.

Hvor mye protein i en skive ost?

Næringsinnhold av skive ost
DelKcalProteiner
100 g skive ost22030
1 skive skive ost (20g)456

Hvordan få i seg 90 gram protein?

Veier du rundt 75 kg trenger du altså maks 90 gram per dag.

Matvarer som er gode proteinkilder er:

 1. Egg.
 2. Melkeprodukter.
 3. Grove kornprodukter (havregryn, grovbrød)
 4. Kjøtt, fisk.
 5. Belgfrukter (erter, bønner, linser)

Hvor mye protein trenger vi hver dag?

De nordiske næringsanbefalingene sier at man skal ha 10-20 prosent av energien sin fra proteiner. Verdens helseorganisasjon anbefaler at man inntar cirka 0,75 gram protein per kilo kroppsvekt per dag. Det tilsvarer om lag 55 gram protein per dag ved en vekt på 75 kilo.

Kan man legge på seg av proteiner?

Det er imidlertid litt “vanskeligere” for kroppen å omdanne proteiner til fettlagring enn å lagre sukker og fett, slik at litt flere kalorier går med under omdanningen. Det betyr likevel ikke at man ikke legger på seg av proteiner dersom man spiser for mye. Anbefalt inntak er mellom 10-20 %.

Hva bryter ned proteiner?

Proteaser hjelper kroppen med å bryte ned protein i maten slik som kjøtt, til bittesmå byggestener som så kan brukes til å bygge og vedlikeholde kroppens vev. Og lipaser hjelper kroppen med å bryte ned fett og oljer.

Kan proteiner gjøres om til fett?

Mengden protein som kroppen ikke klarer å ta opp konverteres til glukose og lagres i fettvevet. For mye protein blir altså omgjort til fett i kroppen. Nitrogenet som er en del av aminogruppen tisses ut, forklarer Sætha.

Hva skjer hvis man får i seg for lite proteiner?

Proteinmangel kan også føre til redusert vekst og tap av kroppsvekt over tid. I tillegg kan man få nedsatt immunforsvar, redusert sårheling, mangel på vitamin A, væskeansamlinger, hormonmangel og redusert almenntilstand, skriver Bramat.no.

Hva skjer dersom vi får i oss for mye proteiner?

1. Hvis du går i energioverskudd, vil proteiner lagres som fett. 2. Hvis du ikke går i energioverskudd, vil likevel kroppen kun ta til seg det den trenger av proteiner, og resten vil havne i urinen.

Hvor mye proteiner er det i en brødskive?

Brød er rikt på vitaminer og mineraler

Grove brød inneholder B-vitaminene; tiamin og folat og E-vitaminer samt mineraler som jern og selen. Grove brød er også en viktig kilde til protein. En brødskive på 40 gram gir ca 3-4 gram protein.

Hvilket kjøtt har mest proteiner?

Produkt, rangert etter proteininnhold: Protein %Fett %
Storfe, ytrefilet, stekt26,53,6
Svin, koteletter, kam uten fettrand, stekt26,58,9
Kalkun, kjøtt med skinn, ovnstekt26,418,4
And, kjøtt uten skinn, ovnsstekt26,38,7

Hvilke matvarer har høy proteinkvalitet?

Mat med god proteinkvalitet

Kjøtt, fisk, fugl, melk og melkeprodukter, egg og enkelte bønner har god proteinkvalitet. Med dette mener vi at proteinet i disse matvarene inneholder tilstrekkelige mengder av alle de essensielle aminosyrene og i tillegg er disse lette å suge opp i tarmen.

Hvor mye protein er det i en kyllingfilet?

Kyllingfilet (150g) 29 gram protein.

Hvilken melk har mest proteiner?

Produkt, rangert etter proteininnhold: Protein %Karbohydrat %
Lettmelk, laktoseredusert, 1,5 %3,34,8
Lettmelk, langtidsholdbar, 1,5 %3,34,8
Sjokolademelk, Litago3,39
Skummet melk3,34,8

Hva er proteiner satt sammen av?

Et protein består av mindre bestanddeler som heter aminosyrer. Aminosyrene binder seg sammen til lange kjeder. Hvert protein har en unik rekkefølge av aminosyrer. Denne rekkefølgen bestemmer hvilke egenskaper proteinet har og hvordan det fungerer i kroppen.

Er det nødvendig med ekstra proteiner?

Konklusjonen er at proteinpulver ikke er nødvendig for friske mennesker, men at det kan være fordelsaktig å bruke dette kosttilskuddet så lenge man bruker det som det er, nemlig et tilskudd i kosten og ikke en erstatning for vanlig, næringsrik mat.

Leave a Comment