Hva spiser man til middag på 17 mai?

Bugnende koldtbord, rømmegrøt og spekemat, flotte steker og bærpyntede bløtkaker er typisk 17. mai-mat. Overraskende nok er den aller mest populære oppskriften på matprat.no til nasjonaldagen fra den andre siden av jordkloden og bærer navnet på en russisk ballettdanserinne.

Kan man ha på seg svart på 17 mai?

Vil du markere 17. mai i stilen, så gjør det heller mer diskret, som med en knallrød neglelakk, rødt belte eller for eksempel røde lakkpumps. Sort er alltid fint, men 17. mai er vel den eneste dagen i året sort helst bør unngås.

Hvor mange pølser spiser vi i gjennomsnitt på 17 mai?

19 millioner enkeltpølser. Så i snitt spiser hver nordmann litt mindre enn 4 pølser i løpet av 17. mai uken.

Hva spiser man til middag på 17 mai? – Related Questions

Hvordan kle seg til 17 mai?

– På selve 17. mai synes jeg man skal ta hensyn til nasjonaldagen, og kle seg pent og litt anstendig, sier KKs moteekspert og stylist Nadine Monroe. Og enkelte plagg og skjæringer sparer du til senere. – Jeg synes godt man kan droppe jeans, dype utrigninger og veldig korte skjørt!

Hva kan man ha med i en 17 mai tale?

Mai tale være patriotisk og inspirerende. Snakk om hvordan dette landet fikk sin frihet, og kanskje ta med litt historie om hvordan 17. Mai ble vår nasjonaldag. (Små barn kan lære fra det, og voksne synes det er stas med litt historie.)

Har de 17 mai i Sverige?

Midtsommer er Sveriges svar på 17. mai, en gledens dag med storslåtte feiringer over hele landet. Det skåles, danses og feires inn i de sene nattetimer på en av årets lyseste dager. Svenskene feirer årets lengste dag med brask og bram.

Hva kan man gjøre på 17 mai frokost?

maifrokost under. Klassikere som eggerøre, røkelaks og spekemat er naturlige gjester til koldtbordet.

17 retter du kan servere til 17. maifrokost:

 • Eggerøre.
 • Frisk salat.
 • Potetsalat.
 • Pai med spekeskinke.
 • Hjemmebakt brytebrød.
 • Asparges med spekeskinke.
 • Eggemuffins.
 • Melonsalat.

Hva serverer man til brunch?

Frokost + lunsj = brunsj

Det kan kanskje minne om en skikkelig helgefrokost, men kan altså serveres alle dager. Ofte består menyen av for eksempel fersk brødmat, egg og bacon, pannekaker eller vafler, yoghurt, frisk frukt, bær og gjerne noe søtt til dessert.

Hva skal man spise på 17 mai frokost?

Dette trenger du til en enkel 17. maifrokost:
 • Rundstykker eller godt brød, gjerne grovt.
 • Egg.
 • Røkt laks.
 • Bacon.
 • Smør.
 • Ost.
 • Spekeskinke.
 • Annet godt pålegg, som frokostsalater, skinke, salami eller.

Hva er vanlig å ha med på champagnefrokost?

– Dette tar du med til champagnefrokosten
 • Spekemat er alltid populært.
 • Waagbø forteller også at egg alltid er populært, både vanlig kokt egg, fylt egg, posjert, eggerøre, eggesalat og små omeletter med ulikt fyll er sikre vinnere.
 • Andre forslag er roastbiff, svinestek, skinke og kylling.

Hvorfor jordbær i champagne?

Hvor kommer så dette med «jordbær og champagne» fra? Denne klassiske kombinasjonen pleide å være et symbol på luksus og livsnyteri i gamledager, da bærene var langt vanskeligere å få tak i enn de er nå, og da vinen hadde en litt annen karakter. I forrige århundre var nemlig champagnen søtere enn den er i dag.

Hva slags mat passer til champagne?

Smaken av sjø sammen med både salt, sødme og litt bitterhet kommer perfekt fram med en lett, elegant og frisk champagne eller engelsk musserende, gjerne en Blanc de Blancs. Østers og hummer er klassisk champagnemat, men også reker eller en enkel blåskjellgryte får nye dimensjoner i følge med de friske boblene i vinen.

Hvor mange glass pr flaske musserende?

Vinflasker og størrelser

Dersom det er champagne det er snakk om kan du regne litt flere glass på servering, siden glassene vanligvis ikke rommer så mye. Da kan du regne seks glass per flaske.

Skal musserende vin stå eller ligge?

–Vinflasker med skrukork kan fint stå, mens flasker med naturkork (også musserende) bør ligge. Dette er for at korken ikke skal tørke inn, for da kan den trekke seg sammen og slippe til luft, og slik kan vinen bli ødelagt.

Hvilken rekkefølge settes et vinkart opp?

Det vanlige er å sette glassene i rekkefølge fra høyre mot venstre. Vinen skal ikke fungere som tørstedrikk, og derfor dekker vi alltid opp med vannglass i tillegg.

Hva passer til musserende vin?

En tørr og frisk musserende vin – som champagne, prosecco eller cava – er ofte et utmerket valg til forretten. Vinen trives med alt fra salt sjømat og fete sauser til østers, sopp og andre ingredienser med mye umami.

Hva er best av cava og prosecco?

I munnen har gjerne cava mindre, mer elegante og vedvarende bobler enn hva Prosecco har, og også lengre ettersmak. Cava er som oftest tørrere, med noe lavere sukkerinnhold enn prosecco. Jo lengre annengangs-gjæring på flaske, jo mer smak og duft av gjær, boller og nybakt brød.

Kan prosecco gå ut på dato?

Det er ingen grunn til at du skal legge prosecco-flasker i kjelleren, for den blir ikke bedre slik champagne gjerne gjør. De fleste proseccoer tåler maks tre år før de begynner å forringes.

Skal prosecco være kald?

Musserende. Enkle og rimelige musserende, som cava, prosecco og sekt, bør serveres ved 6-8 grader. Vanlige standard-champagner bør ha en temperatur på 8-11 grader, mens modne, topp årgangs-champagner kan ha godt av en temperatur helt opp mot 11-14 grader.

Leave a Comment