Hva smaker tomatillo?

Tomatillo høstes alltid grønne og umodne, bladhylstret rundt frukten er blekgrønt, nesten hvitt. Smaken er syrlig og aromatisk.

Hvordan dyrke tomatillo?

Tomatillo trenger en planteavstand på ca 35-55 cm. Planten trenger ikke å tyves, men beskjæres kraftig og bindes opp. Planten blir opptil 200 cm høy (i drivhus) og 100-120 cm utendørs. Må bindes opp og er litt vanskelig da skuddene kommer i 45 graders vinkel utover og blir svært tunge når de bærer frukter.

Når er tomatillo moden?

Tomatillos er relatert til tomater, som er i Nightshade-familien. De er like i form, men er modne når de er grønne, gule eller lilla og har et skall rundt frukten. Fruktene bæres på planter med varm sesong, inne fra skallet. Du kan fortelle når du skal plukke en tomatillo ved å se på at skallet skal sprekke.

Hvordan høste frø fra tomat?

Fremgangsmåte på hvordan du høster frø fra egne tomater
  1. Del tomaten i to med en skarp kniv.
  2. Stikk tommelen inn i tomaten og skrap ut innmaten.
  3. Legg geleen med frøene på en bit bakepapir eller et kaffefilter.
  4. La det ligge i romtemperatur til alt fruktkjøttet har tørket inn.

Hva smaker tomatillo? – Related Questions

Hvordan dyrke frem cherrytomater?

Cherrytomatene trives i varmen, og vi anbefaler derfor å plassere plantene, uansett om de vokser i krukke eller direkte i bakken, på et sted med mye sol og varme og gjerne i drivhus. Det er dessuten en fordel om de står i ly for vinden. Enten du planter i potte eller på friland, bør du bruke næringsrik grønnsaksjord.

Hvordan dyrke tomater fra frø?

Tomatfrø såes innendørs på våren hvor de drives frem (for-kultiveres) før det flyttes ut permanent eller i kalddrivhus eller på friland. Frøene har høy spireprosent, så man trenger ikke så mange frø for å få en plante. Jeg sår alltid 2 frø for å få en plante, men i nesten alle tilfeller, så spirer begge frøene.

Kan man plante frø fra tomater?

Man kan så frø fra en tomatplante i butikk, men det er ofte veldig varmekrevende sorter som er vokst opp i drivhus. Om du vil ha tomater på verandaen eller i en lun krok utendørs så kan det være verd å satse på noen sorter som egner seg for norske forhold, som modner tidlig og som kanskje ikke blir høye.

Kan man dyrke tomater innendørs?

For innendørs dyrking er det definitivt mest praktisk med små tomatplanter som gir små tomater. Dersom du vil dyrke tomater også i vinterhalvåret, eller bor i en del av Norge med kort vekstsesong og lave sommertemperaturer, kan det være fint å prøve å dyrke tomat i vinduskarmen innendørs.

Skal tomatplanter stå i solen?

Tomater modner i solen, så velg en solrik og varm plassering i le. Et drivhus er det beste stedet å la tomatene vokse på, men flere sorter kan altså også dyrkes utenfor drivhusets fire vegger. Vann regelmessig, du kan se at bladene henger dersom tomatplanten blir for tørr.

Er det for sent å så tomater i mai?

Uansett er det lite sannsynlig at du kan sette ut tomatplanter før etter 17. mai. Det må i hvert fall være minst 10-12 grader gjennom hele døgnet.

Skal tomater ha gjødsel?

Ekstra næring i form av gjødsel (gjerne organisk materiale som gress, kompost etc.) er ekstra viktig når tomatblomstene kommer og de skal dannes om til tomater. Det er viktig med nok kalsium i tomatenes jord, for at de ikke skal utvikle griffelråte på fruktene.

Hva skal fjernes på Tomatplanten?

Å tyve tomat eller knipe sideskudd gjør underverker, og er ganske nødvendig for de fleste tomatplanter. For å få sunne friske planter som bærer godt må de stelles, og starter du nå er det enklere å holde kontroll på dem. Uten stell vokser de raskt opp til et uhåndterlig virvar av grener og blader.

Når skal tomater toppes?

Topping og stell av tomatplantene

På sensommeren, når du ser at det er ca 6 uker til temperaturen vil falle ned mot null, klipper du av toppskuddet. Klipp et par blader over øverste blomsterklase, den lar du stå i håp om at tomatene rekker å utvikles.

Hvordan få sterke tomatplanter?

Når tomatplantene plantes ut er det viktig at det er nok fosfor, det gjør at planta får sterke røtter. Det er derfor noen har bananskall i jorda når de planter. Benmel er en god kilde til dette.

Hvilken gjødsel til tomatplanter?

Gjødsling.

Tomater krever mye næring. Mer næring enn du er vant til å gi andre vekster. Vi anbefaler å benytte en blanding av Superex og Kalksalpeter (les mer her) i vannet ved hver vanning etter utplanting.

Leave a Comment