Hva skal man ha til spekemat?

Hvilken ost passer til spekemat?

Ost og spekemat

Server gjerne også spekefat og ostefat sammen. Harde oster som Manchego, Alpeost og cheddar fra Thorbjørnrud smaker godt til. Det samme gjør mildere oster som brie og camembert. Siden spekeskinke er salt fra før av, bør man styre unna skarpe blåmuggoster – da kan saltsmaken bli litt overveldende.

Hva er godt til Prosecco?

En tørr og frisk musserende vin – som champagne, prosecco eller cava – er ofte et utmerket valg til forretten. Vinen trives med alt fra salt sjømat og fete sauser til østers, sopp og andre ingredienser med mye umami.

Hvor mye spekeskinke pr person?

Beregn ca. 150 g per person når du har enkelt tilbehør som salat, flatbrød og rømme. Har du tyngre tilbehør som potetsalat og eggerøre, eller at spekematen er en del av en rett, kan du beregne mindre. Som regel går det mest spekeskinke, så det kan være lurt å beregne halvparten av denne.

Hva skal man ha til spekemat? – Related Questions

Kan man legge opp spekemat dagen før?

Du kan legge opp og pynte spekefatet, lage potetsalat og waldorfsalat en dag før. Eggerøre, grønn salat, friske frukter og rømmegrøt bør lages/kuttes samme dag, men dette er raske, enkle retter som ikke tar for lang tid. Mesteparten av et spekematbord får du kjøpt ferdig i butikken.

Er det sunt med spekeskinke?

Spekemat inneholder en del salt og mettet fett, men også både proteiner og jern som kroppen trenger. Hvor sunt et spekematmåltid blir, kommer derfor an på tilbehøret, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Er spekemat kreftfremkallende?

Forskningen er likevel klar nok til å si sikkert at bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende, og at rødt kjøtt sannsynligvis også er det. Bearbeidet kjøtt = kjøtt som er saltet, røkt eller tilsatt nitritt, for eksempel bacon, pølser, spekeskinke, salami eller kjøttdeig som er tilsatt salt.

Hvor lenge holder åpnet spekeskinke seg?

Så fort du har åpnet en pakke spekemat, vil holdbarheten være i overkant av en uke, selv om det er flere måneder igjen til den går ut på dato. Dette skyldes at bakterier og muggsopp nå vil vekkes til live, få tilgang på oksygen og dessuten vil det bli langt flere av dem.

Hvordan oppbevare spekeskinke i kjøleskap?

Hele stykker med spekemat kan holde seg i flere måneder om du lar det henge fritt i en lerretspose på et mørkt, kjølig og luftig sted. Kjøleskap er også bra, men pakk ikke spekematen inn i en plastpose eller i tett plast, bruk matpapir eller aluminiumsfolie.

Hvor mange gram er en skive spekeskinke?

Skive (8 g) = 15 kcal. Spekeskinke tradisjonell: 225 kcal, 30,7 g protein, 4 g fett og 1 g karbohydrat.

Hvor mye sommerskinke pr person?

Beregn ca. 150 gram spekemat per person, fordelt på de ulike sortene. Spekeskinke er oftest mest populær.

Hvor mange gram er en spekeskinke?

I dag markedsføres norsk spekeskinke under en rekke navn. Nesten alle framstilles industrielt fra norsk slaktegris, der skinken typisk veier 8–9 kg før speking. Dette er skinker som har vært lagret opp mot ett år. Det finnes imidlertid flere produsenter og kvaliteter.

Kan spekeskinke gå ut på dato?

Har du en pakke med spekeskinke som har gått over dato kan denne også trygt spises, så lenge den er oppbevart riktig. Bruk gjerne sansene dine, hvis du er usikker. Ifølge Matvett har oppskåret og vakuumpakket spekemat lang holdbarhet så lenge den er uåpnet, ofte mange måneder.

Kan man fryse ned spekemat?

Skal du fryse spekemat er det lurt å dele kjøttet i passe porsjoner, og pakke det godt inn i frysefolie med gråpapir ytterst. Da vil den ha en holdbarhet på ca. 6 måneder.

Hvordan oppbevare spekeskinke i kjøleskap?

Oppbevaring. Hel spekemat skal helst henge tørt, kjølig og mørkt i spekepose eller ligge i kjøleskapet, men ikke i tett plast. Uåpnet og vakuumpakket hel spekemat kan fortsatt ligge i plasten sin. Oppdelt spekemat skal oppbevares under 4 °C.

Hvordan bør man oppbevare spekepølser etter åpning?

Husk å ta pølsen ut av plasten når den er åpnet. Man kan oppbevare spekepølsa og -maten både i kjølen og i romtemperatur. Det er kun mykheten som vil være til forskjell. Du kan fryse ned Spekepølsen/ -maten dersom det er ønskelig.

Er spekepølse sunt?

Spekepølser som salami og fårepølser er eksempler på de feteste alternativene, og på grunn av et høyt fettinnhold inneholder disse pølsene også mer kilokalorier per 100 gram. Generelt så sier man at jo mindre bearbeidet kjøttmaten er, desto mer vitaminer, mineraler og proteiner inneholder den.

Leave a Comment