Hva kan man lage av svartsurbær?

Svartsurbæren er for sure til å spises rett av busk, så de brukes primært for safting og sylting, men du kan også fryse de ned og blande inn med andre søtere bær mm i juicer, sorbeer og yougurt ol. Obs. Bærene blir søtere av å bli fryst, så selv når du har tenkt å lage sylte ol så bør de en tur i fryseren først.

Hva brukes aronia til?

Aronia-bærene kan spises direkte fra planten eller brukes som juice, i smoothie, gele eller syltetøy. Bærene har en litt emmen smak på grunn av det høye innholdet av tanniner, men modne bær er både søte og syrlige.

Når skal aronia plukkes?

Aroniabærene modnes ganske seint, 3-4 uker etter solbærene, og høstes i slutten av september, helst etter første frostnatt. Bærene henger lenge på busken og bør være godt modne før høsting.

Hva kan man lage av svartsurbær? – Related Questions

Er aronia bær giftig?

Surbærslekta (Aronia sp.) er ufarlige planter.

Er svartsurbær sunt?

Svartsurbær er ikke giftige – tvert i mot er de bær du absolutt bør spise! De er nemlig proppfulle av nyttige antioksidanter og har faktisk dobbelt så høyt innhold av antioksidanter som blåbær. Svartsurbær inneholder tanniner, en naturlig syre man også finner i vin.

Hvordan plukke aronia?

Innhøsting av Aronia Berries

Bare ta tak i klyngen og dra hånden ned, løsne bærene i ett fall. Noen busker kan gi så mye som flere liter bær. To eller tre liter frukt kan vanligvis samles på en time. Bind en bøtte rundt avfallet ditt for å la begge hendene være fri til å plukke.

Når skal aronia beskjæres?

Vil du beskjære dem, må dette gjøres tidlig på våren, slik at plantene får dannet anlegg for blomster og bær. Aronia har svarte, dekorative bær som også kan spises.

Når skal man beskjære svartsurbær?

Jeg vil anbefale dere å beskjære først til våren. Sørg for å binde opp buskene nå i høst og evt. slå ned en bambus/tonkinstokk (fåes kjøpt på hagesenteret) e.l som de kan bindes opp imot, slik at buskene ikke knekker. Svartsurbær som skal være tette med skudd fra bakkenivå, klippes første året helt ned.

Når klippe svartsurbær hekk?

Beskjæring av sommer- og høstblomstrende busker skal du gjøre fra november til mars. Vårblomstrende busker skal beskjæres umiddelbart etter avblomstring for å kunne blomstre påfølgende vår.

Hvordan ta stiklinger av svartsurbær?

Kutt stiklingene opp i 25-30 cm. lange stiklinger. Stikk hukk i plastikken til så mange stiklinger du skal sette, og stikk stiklingene ned gjennom hullene og 2/3 ned i jorden. Trykk til rundt stiklingene.

Er hyllebær og svartsurbær det samme?

Fruktene er også ulike: hos svarthyll er det ekte bær, mens hos svartsurbær er fruktene egentlig miniatyr-epler, på samme måte som hos rogn, mispler og hagtorn.

Hvor høy blir aronia?

Svartsurbær (aronia) er mye brukt som hekk, og da helst som en hekk man ikke klipper. Den blir omlag 1,5 meter høy (kan bli noe høyere) og omtrent like bred. Blomstrer med hvite blomster på våren og setter klaser med sorte bær på høsten.

Hva smaker svartsurbær?

Fruktene bør være helt modne før de spises og de er best etter en frostnatt eller to. Smaken er syrlig, ganske snerpende og ikke spesielt aromatisk. Man kan lage saft, syltetøy, gelé, vin eller likør av svartsurbær.

Hva smaker aronia?

Bærene kan brukes i saft, juicer og syltetøy. Gjerne sammen med bær som har søt smak, aronia har nemlig en syrlig og besk smak.

Er svartsurbær vintergrønn?

Latinsk navn: Aronia melanocarpa ‘Moskva’.

Plantepodden.

Spiseligja
Hekk (kan brukes som)ja
Bunndekkerja
Vintergrønnnei

Hvor vokser svartsurbær?

Aronia-bær eller svartsurbær kommer opprinnelig fra Nord-Amerika hvor indianerne brukte både tørkete og friske bær som medisin. Planten ble så innført til Russland og Øst-Europa hvor den dyrkes kommersielt for bærenes skyld. Også rundt Svartehavet har man dyrket svartsurbær for helseeffekten.

Er buksbom hardfør?

Den tette og eviggrønne favoritten er hardfør og trives i de fleste hager og jordtyper.

Leave a Comment