Hva kan man gjøre med persille?

Persille egner seg spesielt godt til fiskeretter, sauser og grønnsaksretter. Prøv også å strø urten over kokte poteter, eller bruk den som pynt på din favorittrett. Et tips er å ikke la seg binde av tradisjonell bruk, for ferske urter er like anvendelige som salt og pepper.

Hva er forskjellen på persille og kruspersille?

Det finnes to typer persille, kruspersille og bladpersille. Kruspersille er den mest vanlige, og gjenkjennes på de krusete, sprø og spenstige bladene. Bladpersille har glatte taggete blader, og har ikke sprøheten til kruspersille. Smaken er derimot veldig lik, bortsett fra at kruspersille har en noe mildere smak.

Er persille og bladpersille det samme?

Persille omfatter flere arter, men vanligst i Norge er kruspersille med sine krusete blader. I andre land er bladpersille, med sine flate og glatte blader mer vanlig. Både stengel og blad er rike på den eteriske oljen apiol, som gir persillen sin karakteristiske smak.

Hva kan man gjøre med persille? – Related Questions

Kan man spise bladene på persillerot?

Hvis du bruker grønnsaken i supper og andre gryter, kan du også bruke bladene. Persillerot smaker for øvrig også godt i wok, råkost og andre salater.

Kan persille kokes?

Persille fungerer best som smakssetter, fordi den fremhever andre smaker når den kokes.

Kan man tørke bladpersille?

SLIK TØRKER DU KULINARISKE URTER:

Løpstikke, bladpersille, merian, estragon, timian, rosmarin, salvie, oregano, laurbær, mynte og sitronmelisse. Det er flere måter å tørke urter på, men da må det være tørt, mørkt, luftig og varmt. Lufttilgangen er viktig for å påskynde tørkeprosessen og hindrer at urtene mugner.

Hva betyr persille?

Persille (Petroselinum crispum) er en toårig grønn krydderurt, før viltvoksende rundt Middelhavet, men nå stort sett kultivert. Den blir mye brukt i europeisk, midtøstlig og amerikansk matlaging og høstes da etter ett år.

Er bladpersille flerårig?

1) Bladpersille og kruspersille

Det er en toårig plante. Men det er kun det første året at den gir mest gode og spiselige blader. Skyggefulle steder er best for persillen, da blir bladene bedre og flere.

Kan man fryse bladpersille?

Alle urter kan fryses

Du kan bruke hvilken som helst type urt. Basilikum, koriander, mynte, sitronmelisse, rosmarin, timian, salvie, dill, oregano, persille, gressløk, estragon – bare fantasien setter grenser!

Hvordan fryse fersk persille?

Slik gjør du det
  1. Hakk opp urtene, og ha dem i en isbitform.
  2. Hell over olivenolje.
  3. Frys natten over.
  4. Ta de opp akkurat når det passer.

Hvorfor kan man ikke fryse mat to ganger?

Når vi fryser mat danner det seg iskrystaller som utvider seg og gjør små skader på cellene i maten. Gjentar man dette flere ganger kan man ende opp med mat med en helt annen konsistens og kvalitet enn den man først hadde.

Kan man tørke kruspersille?

Kruspersille er en anelse mildere. Persille egner seg spesielt godt til fiskeretter, sauser, grønnsaksretter, til å strø over kokte poteter og til å pynte med. Du kan både fryse og tørke persille.

Hvordan tørke persille?

Fjern bladene fra stilkene, og legg bladene utover en ovnsrist eller en bakeplante med bakepapir. Pass på at bladene ikke dekker hverandre. Sett ovnen på varmluft uten varme og sett ovnsdøra på gløtt. Det går fint an å tørke flere brett samtidig.

Hvor ofte vanne kruspersille?

Alle krydderurter må vannes hver dag, men vannkrevende planter som persille, kjørvel, koriander og basilikum bør vannes to ganger per dag på dager med mye sol.

Leave a Comment