Hva kan jeg gjøre med tomater?

Modne tomater har utviklet mye sødme og egner seg veldig godt til varmebehandling. Du kan koke eller ovnsbake tomatene, og fylle fryseren med gode supper og sauser. Riktig oppbevaring av tomater er viktig. Tomater trives ikke så godt i kjøleskapet, men bør helst oppbevares i romtemperatur.

Er søte tomater sunt?

Tomater er en god kilde til både beta-karoten, vitamin C, og kostfiber. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen som bidrar til å opprettholde normal hud og hår, mens vitamin C bidrar til å opprettholde et normalt immunsystem og til å øke opptaket av jern fra andre matvarer.

Kan man bruke myke tomater?

Ligger de fuktig i pakken sin, kan de også lett begynne å mugne. Disse skal du kaste, fordi toksinene fra muggen sprer seg lett i de vannholdige tomatene. Men om tomatene bare er litt triste og bløte, kan de absolutt fortsatt brukes.

Hvilke tomater er søte?

Cherrytomater er veldig søte og gode, og noe av det beste “godteriet” både små og store kan få i seg. De finnes i røde, oransje, gule og nesten sorte varianter, og er egnet som snacks eller i salater. Selv om cherrytomater oftest spises rå, kan du bruke dem til nesten hva som helst.

Hva kan jeg gjøre med tomater? – Related Questions

Hvordan få røde tomater?

Pakk dem inn i avispapir og legg dem oppe på et skap eller et annet varmt sted med ca. 18–20 grader. Etter noen dager skal tomatene bli røde. Du kan fremskynde modningsprosessen ved å legge et eple ved siden av dem.

Hvordan skrelle tomater?

Skjær et kryss i bunnenen av hver tomat og ha dem i det kokende vannet noen sekunder, til skinnet ved snittet begynner å løsne. Ha deretter tomaten raskt over i isvann. Bruk deretter en kniv og dra av skinnet og fjern «stilken».

Hvilke tomater er best?

Dersom du liker tomater uten for mye smak, velg klasetomater eller vanlige runde tomater, eventuelt cherrytomater eller cocktailtomater. Vil du derimot ha mer aroma, bør du velge for eksempel miniplommetomater i ulike farger, juanita, romanse/romantica eller adora når den er i sesong.

Hvilke tomater skal ikke Tyves?

Noen tomatplanter er såkalte busktomater – med mange forgreninger. Disse har man gjerne i ampler eller store krukker. Disse tomatplantene skal IKKE tyves. Sideskuddene som disse plantene får, danner en klase med blomster som utvikler seg til tomater.

Skal cherrytomater Tyves?

Husk at det er viktig å knipe vekk såkalte tyver på tomatplantene. Tyver er sideskudd som vokser ut i bladhjørnene. Når du fjerner dem, får resten av planten mer energi og tomatene blir flere og større.

Hva betyr passerte tomater?

mva. Passerte tomater er en ferdig tomatsaus som kun skal varmes. Passer til mat med kort tilberednings tid, som pasta og lyst kjøtt.

Hvordan holder tomater seg best?

Tomater: Modningen stopper opp i kjøleskapet, hvor tomatene mister smak og aroma. Bør derfor oppbevares i en skål på kjøkkenbenken.

Hvilket land produserer mest tomater?

Produksjon i 2019
Sorter1000 tonn
Mexico4 272
Brasil3 918
Nigeria3 816
Norge11

Hvordan få mye tomater?

Tomater vil en større og kraftigere rot om du planter dem litt dypere for hver omplanting når de er små. Plant dem også dypt når de settes på endelig vokseplass for sommeren. Når vi planter tomatplanten dypere for hver gang vil den sette nye røtter ut fra stilken.

Skal man fjerne de nederste bladene på tomatplanter?

De fleste sykdommer som rammer tomater er jordbårne. For at ikke jord skal komme i kontakt med planten, fjerner jeg alle blader som har nær bakkekontakt. Når planten har vokst seg stor og dannet tomater, fjerner jeg alle blader opp til nederste klase, slik at det blir luftig rundt føttene til plantene.

Hvordan fryse tomater?

Ferske tomater kan fryses i poser, bokser eller gamle melkekartonger. De kan fryses hele, i biter eller most.

Leave a Comment