Hva kan jeg gjøre med tomater?

Modne tomater har utviklet mye sødme og egner seg veldig godt til varmebehandling. Du kan koke eller ovnsbake tomatene, og fylle fryseren med gode supper og sauser. Riktig oppbevaring av tomater er viktig. Tomater trives ikke så godt i kjøleskapet, men bør helst oppbevares i romtemperatur.

Hva kan jeg gjøre med grønne tomater?

De grønne tomatene har en særlig syrlig smak, nettopp fordi de ikke har fått nok tid til å modne. Derfor er det ikke alle retter den grønne tomaten egner seg i, men grønn tomat chutney, syltede grønne tomater og stekte grønne tomater er tre gode bud på der den grønne tomaten er velsmakende.

Er søte tomater sunt?

Tomater er en god kilde til både beta-karoten, vitamin C, og kostfiber. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen som bidrar til å opprettholde normal hud og hår, mens vitamin C bidrar til å opprettholde et normalt immunsystem og til å øke opptaket av jern fra andre matvarer.

Hvilke tomater er søte?

Cherrytomater er veldig søte og gode, og noe av det beste “godteriet” både små og store kan få i seg. De finnes i røde, oransje, gule og nesten sorte varianter, og er egnet som snacks eller i salater. Selv om cherrytomater oftest spises rå, kan du bruke dem til nesten hva som helst.

Hva kan jeg gjøre med tomater? – Related Questions

Hvordan få røde tomater?

Pakk dem inn i avispapir og legg dem oppe på et skap eller et annet varmt sted med ca. 18–20 grader. Etter noen dager skal tomatene bli røde. Du kan fremskynde modningsprosessen ved å legge et eple ved siden av dem.

Når er det for sent å så tomater?

Så tomatene inne fra februar til april i såkasser eller små potter på ca. 7×7 cm. Regn med at det tar rundt 8–10 uker før utplanting. Fyll pottene med 2/3 grønnsakjord eller økologisk blomsterjord, topp opp med såjord og vann før du sår.

Hvilke tomater er best?

Dersom du liker tomater uten for mye smak, velg klasetomater eller vanlige runde tomater, eventuelt cherrytomater eller cocktailtomater. Vil du derimot ha mer aroma, bør du velge for eksempel miniplommetomater i ulike farger, juanita, romanse/romantica eller adora når den er i sesong.

Hvilke tomater skal ikke Tyves?

Noen tomatplanter er såkalte busktomater – med mange forgreninger. Disse har man gjerne i ampler eller store krukker. Disse tomatplantene skal IKKE tyves. Sideskuddene som disse plantene får, danner en klase med blomster som utvikler seg til tomater.

Skal cherrytomater Tyves?

Husk at det er viktig å knipe vekk såkalte tyver på tomatplantene. Tyver er sideskudd som vokser ut i bladhjørnene. Når du fjerner dem, får resten av planten mer energi og tomatene blir flere og større.

Hva betyr passerte tomater?

mva. Passerte tomater er en ferdig tomatsaus som kun skal varmes. Passer til mat med kort tilberednings tid, som pasta og lyst kjøtt.

Er det for sent å så tomater i mai?

Er det for sent å så tomater i mai? Uansett er det lite sannsynlig at du kan sette ut tomatplanter før etter 17. mai. Det må i hvert fall være minst 10-12 grader gjennom hele døgnet.

Hvordan holder tomater seg best?

Tomater: Modningen stopper opp i kjøleskapet, hvor tomatene mister smak og aroma. Bør derfor oppbevares i en skål på kjøkkenbenken.

Hvordan ta av skinnet på tomater?

Kok opp vann i en liten kasserolle el. Skjær et kryss i bunnenen av hver tomat og ha dem i det kokende vannet noen sekunder, til skinnet ved snittet begynner å løsne. Ha deretter tomaten raskt over i isvann. Bruk deretter en kniv og dra av skinnet og fjern «stilken».

Skal tomater stå kaldt?

Står tomatene kaldere enn 8 °C, vil modningen stanse. De taper også smak og aroma og blir raskere bløte. Heller ikke på kjøkkenbenken er tomater særlig holdbare.

Hvorfor skrelle tomat?

Tomatene har et tynt og smakløst skall. Det gir ingenting til en rett, men det forsvinner ikke. Det vil si at dersom du lager en tomatsaus eller gryterett med mye tomater i vil alt skinn bli igjen i gryten eller sausen. Dersom du fjerner det på forhånd får du et bedre resultat.

Leave a Comment