Hva kan jeg gjøre med sellerirot?

Selleriroten er uunnværlig i norske klassikere som ferskt kjøtt og suppe, lapskaus og frikassé. Men har du forsøkt sellerirotpuré. Roten kan stekes eller kokes, rives rå til salat, brukes i supper, mos og pureer, og til grønnsakchips. Den knudrete knollen har et sprøtt og hvitt fruktkjøtt som er rikt på eteriske oljer.

Hvor lang tid tar det å koke sellerirot?

1. Legg friske grønnsaker i en kjele med riktig størrelse. Da vi ofte skal koke veldig tørre grønnsaker som f.

Koketider for grønnsaker.

Ca. koketid på div. grønnsakerMinutter
Selleri, oppskjært5-7
Maiskorn1-2
Maiskolber10-12
Løk, oppskjært8-10

Er sellerirot roten til stangselleri?

Sellerirot og stangselleri er to helt forskjellige planter. Selleriroten er med andre ord ikke roten til stangselleri. 2. Selv om selleriroten virker erkenorsk, kommer den opprinnelig fra Middelhavsområdet, og dyrkes over hele Europa.

Hva kan jeg gjøre med sellerirot? – Related Questions

Hvorfor er sellerirot sunt?

Sellerirot har lavt energi – og fettinnhold og høyt innhold av folat og kostfiber. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Sellerirot har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Skal man skrelle sellerirot?

Slik tilbereder du sellerirot

Skjær av toppen og skrell selleriroten med en rotskreller. Den grønne toppen gir god smak i kraft, og bladene kan hakkes til en gryterett eller suppe. Deretter, avhengig av hva du skal bruke selleriroten til, skjærer du den i skiver eller terninger som passer ditt bruk.

Hva er forskjell på sellerirot og selleristang?

Stangsellerien, som også kalles for stilkselleri eller bladselleri, dyrkes for bladene og stilken. Selleriroten på sin side, dyrkes som en rotgrønnsak, og den kinesiske sellerien har sterkere og mørkere smak enn stangselleri.

Hva kan man bruke istedenfor stangselleri?

Stangselleri: Kan for eksempel byttes med en annen aromatisk råvare, som fennikel. Ønsker du en mildere smak kan den også erstattes av finstrimlet hodekål.

Hvor sunt er stangselleri?

I tillegg til å være rik på C-vitamin er selleri en god kilde til kostfiber, kalium, folsyre, Mo molybden, mangan og vitamin B6. Den er også en god kilde til kalsium, vitamin B1, vitamin B2, magnesium, vitamin A, fosfor og jern.

Kan man spise rå stangselleri?

Bruk stangselleri naturell i salater, på ostefatet eller som snacks. Den er også god i sauser og wok. Prøv den kokt, smørdampet eller stekt. Stangselleri brukes gjerne som tilbehør til kjøtt.

Er stangselleri slankende?

Stangselleri er så fattig på energi at det nesten koster mer kalorier å fordøye den enn det følger med grønnsaken. Det er både det enormt lave kaloriinnholdet og selleriens ufordøyelige kostfiber som ”stjeler” litt kalorier på sin vei gjennom mage- og tarm- systemet, som er årsaken til stangselleriens slankende effekt.

Hvor lenge holder stangselleri i kjøleskap?

Innen den tid rekker den som regel å bli nesten ugjenkjennelig trist. Men det kan skje, særlig om den ligger tett og varmt. Da trives sopp og bakterier best, og faren er stor for at den råtner eller mugner nokså fort i løpet av et par uker. Oppbevart kaldt og tett, holder den minst en måned.

Kan man spise bladene på sellerirot?

Det grønne på rotgrønnsakene er grovere og mer beskt enn på de plantene som er spesielt dyrket fram til spiselige urter, så anbefaler ikke å spise dem som de er. Men de har altså masse god smak i seg som kan trekkes ut når de får koke med en stund. Bladene kan også fint brukes til å pynte opp på serveringsfat el.

Er sellerirot lavkarbo?

Sellerirot inneholder 2.8 gram karbohydrater per 100 gram, og passer derfor godt inn i et lavkarbo kosthold.

Når er sellerirot dårlig?

Holdbarhet. Hel sellerirot har svært god lagringsevne. Innpakket i plast og oppbevart i kjøleskap vil den holde seg helt fin i månedsvis.

Leave a Comment