Hva er forskjellen på smør og margarin?

Smør er et meieriprodukt som inneholder minst 80 prosent melkefett, mens margarin er en fast, formbar blanding av vegetabilsk og/eller animalsk fett og vann. Margarin kommer i mange varianter med ulikt fettinnhold og inneholder som regel mindre mettet fett enn smør. Margarin er også tilsatt farge og aroma.

Hva er smør laget av?

Smør er et produkt av melkefett, vann og salt som brukes til baking og annen matlaging, til steking og som pålegg. Smør fremstilles ved at fløte blir separert ut fra melk. Fløten blir først pasteurisert og deretter syrnet ved hjelp av renkulturer av melkesyrebakterier.

Hvilke ulike typer smør har vi?

Ulike typer smør
 • Usaltet meierismør: Syrnet ved hjelp av melkesyrebakterier før kjerning.
 • Normalt saltet smør (ekte meierismør): Tilsatt 1,3% salt og vitamin D.
 • Ekstra saltet smør (setersmør): Tilsatt 2,5% salt og vitamin D.
 • Gourmetsmør: Syrnet ved hjelp av melkesyrebakterier før kjerning.

Hva er forskjellen på smør og margarin? – Related Questions

Er det sunt å spise smør?

Smør er faktisk en kilde til en rekke helsebringende næringsstoffer, fra antioksidanter og mineraler til viktige vitaminer. I tillegg har studier vist at smør kan forebygge kreft, styrke immunforsvaret og gi bedre øyehelse.

Hvilket smør er det sunneste?

Lett-versjonene smaker verst. De sunne margarinene Soft Flora Lett, Vita hjertego’ lett og Soft Flora får alle topp karakter i testen hos ernæringsfysiologen. Det er de desidert sunneste lettmargarinene, sier klinisk ernæringsfysiolog Mette Svendsen, ved Ullevål sykehus.

Hvilke smør er best?

 • Vinner: Tine økologisk meierismør.
 • Andreplass: Røros smør mild.
 • Det beste franske smøret i Norge.
 • Smør med salt fra alpene.
 • Klassikeren.
 • Rørossmør.
 • Smør av upasteurisert fløte fra Voss.
 • Fransk smør.

Er Bremykt smør eller margarin?

Bremykt skiller seg nemlig ut fra andre margariner ved at margarinet er helt naturlig, fordi det er en blanding av smør (70 prosent) og ubehandlet rapsolje (30 prosent), og ikke har noen tilsetningsstoffer.

Hva kan man bruke som smør?

Andre alternativer er majones og margarin eller lettmajones eller lettmargarin. Vegetabilske oljer inneholder mer sunt fett enn smør, og kan brukes i stedet. For eksempel kan du lage ditt eget bremykt ved å blande en tredjedel rapsolje med to tredjedeler vanlig smør.

Hva kan jeg bruke i stedet for smør?

Hovudkjelder til umetta feitt
 • rapsolje, solsikkeolje, maisolje, soyaolje og olivenolje.
 • flytande margarin.
 • mjuk margarin / plantemargarin.

Hva er sunnest av olivenolje og smør?

Helsedirektoratet anbefaler oss å til hverdags heller velger planteoljer, flytende og myk margarin fremfor hard margarin og smør. Dette er fordi det vil bidra til å sikre en sunn fettsyresammensetning i kostholdet, altså mer umettet fett enn mettet fett.

Hva er den sunneste matoljen?

Rapsolje og linfrøolje er også en god kilde til vegetabilsk omega-3 (alfa-linolensyre). Både olivenolje og andre planteoljer med mye umettet fett (som rapsolje) er forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdom sammenliknet med meierismør og hardt fett (22, 23).

Er olivenolje sunnere enn smør?

Olivenolje inneholder lite mettet fett, og mye umettet fett. Umettet fett regnes som sunnere enn mettet fett, og Helsedirektoratets kostråd er derfor å bytte ut smør og hard margarin med f. eks. olivenolje, da smør og hard margarin inneholder mye mettet fett, som regnes som det usunne fettet.

Hvilket smør er best for hjertet?

Smør inneholder en betydelig andel mettede fettsyrer som generelt øker kolesterolet, inkludert det «dårlige» LDL-kolesterolet. Margarin inneholder på sin side relativt mye flerumettet fett. Med tanke på risiko for hjerte– og karsykdommer er det gunstig å bytte ut det mettede fettet i kostholdet med flerumettet fett.

Hvorfor ikke spise margarin?

Margarin inneholder svært mye bearbeidet transfett som kan føre til en rekke sykdommer. Transett er med på å øke det skadelige LDL kolesterolet slik som mettet gjør. Det reduserer i tillegg det gunstige HDL kolesterolet.

Hvorfor er Melange usunt?

Flytende Melange egner seg spesielt godt til steking og baking der hvor margarinen skal smelte, og er fin å benytte i ferdige brød- og kakeblandinger. Flytende Melange er laget av sunne planteoljer og er transfri.

Hva er det sunneste fettet?

Umettet fett er det sunne fettet som reduserer kolesterolet. Umettet fett kan være enumettet og flerumettet og kjennetegnes ved at det forblir mykt eller flytende i kjøleskapstemperatur. Flerumettet fett (omega 6 og omega 3) må tilføres via maten fordi kroppen ikke selv er i stand til å produsere dette.

Hvilket smør er best til baking?

Derfor er Bremykt en favoritt på kjøkkenet:

Du trenger med andre ord ikke å la det stå ute i romtemperatur før du kan bruke det. – Bremykt har en mild og god smørsmak som gir en ekstra saftig og smakfull bakst. – Bremykt gir gjærbaksten en fin og luftig konsistens fordi smøret er lett å elte inn i deigen.

Leave a Comment