Hva er de viktigste næringsstoffene?

Energigivende næringsstoffer: Fett, proteiner og karbohydrater er næringsstoffer som gir energi. Ikke-energigivende næringsstoffer: Disse omfatter vitaminer, mineraler og sporstoffer.

Hvilke næringsstoffer gir de ulike matvaregruppene?

Hva er matvaregruppene? Hver matvare inneholder en eller flere av følgende næringsstoffer: karbohydrater, proteiner, fett, vitaminer og mineraler. I tillegg inneholder de også vann, som er viktig for kroppen, i varierende mengder.

Hva heter de 7 matvaregruppene?

Vi har sju matvaregrupper:
 • korn og kornvarer.
 • grønnsaker, frukt og bær.
 • fjørfe, kjøtt og egg.
 • fisk og skalldyr.
 • melk og melkeprodukter.
 • smør, margarin og annet spisefett.
 • nøtter og frø

Hva er de viktigste næringsstoffene? – Related Questions

Hva trenger kroppen hver dag?

For at kroppen skal fungere normalt, trenger den proteiner, karbohydrater, fett, vitaminer, mineraler og vann. Ingen matvare eller gruppe av matvarer inneholder all den næringen du trenger.

Hvor mange matvaregrupper er det?

Matvarene i Matvaretabellen er ordnet i elleve grupper etter opprinnelse og bruk. Her gis en generell omtale av hvordan tabellverdiene er bestemt i en del matvaregrupper.

Hva kjennetegner en matvaregruppe?

Matvarene deles inn i grupper etter som hvilke næringsstoffer de inneholder og type matvare det er. Som fagarbeider skal du kunne sette sammen og lage enkle måltider og vurdere energi- og næringsinnholdet i tråd med kostrådene fra helsemyndighetene.

Hvorfor bør vi spise mat som inneholder flere forskjellige næringsstoffer?

Kroppen vår trenger ulike næringsstoffer hver dag for at den skal fungere best mulig. De ulike næringsstoffene gjør at kroppen din får nok energi til å kunne gjøre ulike aktiviteter, nok energi til å holde deg våken og konsentrert på skolen, og nok byggemateriale til å kunne vokse og holde seg frisk.

Hvorfor bør du spise mat fra matvaregruppene hver dag?

Kroppen vår trenger næringsstoffer, vitaminer og mineraler hver dag for å opprettholde kroppens funksjoner og holde seg frisk. Dette får den gjennom maten vi spiser.

Er det sunt å spise havregryn hver dag?

Helsedirektoratet anbefaler at man spiser grove kornprodukter hver dag, og at disse til sammen bidrar med 70–90 gram fullkorn eller sammalt mel. Siden havregryn er fullkorn, vil du få dekket halve eller nesten hele dagbehovet med en porsjon havregrøt.

Hvilken matvarer bør vi spise mest av?

5 matvarer du bør spise mer av
 • Grønnsaker. Disse vitaminbombene gir masse viktig næring og fiber.
 • Frukt og bær. Det er ingen grunn til å frykte frukt og bær fordi det inneholder fruktsukker.
 • Proteiner.
 • Grove brød- og kornvarer.
 • Belgfrukter.

Hvilke matvarer er sunne?

Generelt bør et sunt kosthold være rikt på grove brød/kornvarer, grønnsaker og frukt, belgvekster (bønner/linser), magre meieriprodukter, magert kjøtt, fisk, og mindre av matvarer som har et høyt innhold av tilsatt sukker og mettet fett. Med andre ord, mat med høy næringstetthet.

Hva er den sunneste frukten?

1. Granateple, en bombe av antioksidanterGranatepler er ikke bare godt, men også en av de sunneste fruktene du kan spise. Det knallrøde fruktkjøttet er stappfullt av antioksidanter som har vist seg å forebygge sykdom og gi en bedre helse.

Hva er den beste frokosten?

Ernæringsfysiologer svarer ofte havregrøt, når de blir spurt om hva som er den aller beste frokosten. Grunnen er at havregrynene i grøten gir deg påfyll av grove karbohydrater, litt proteiner og lite sukker. I tillegg inneholder grynene masse fiber, noe som for eksempel vil gjøre at du holder magen mett fram til lunsj.

Hva er den sunneste maten i verden?

Etter mye diskusjon ble havregryn, blåbær, ekstra lett melk, makrell i tomat og gulrot utpekt som de fem aller sunneste matvarene.

Hva bør man ikke spise mye av?

Slik følger du kostrådet. Begrens inntaket av saft, brus, nektar, søte kjeks, søte bakervarer, sjokolade og godteri, som er de største kildene til tilsatt sukker. Velg nøkkelhullsmerkede matvarer og retter. Begrens inntaket av tilsatt sukker til mindre enn 10 prosent av det totale energiinntaket (energiprosent) ditt.

Hva er sunnest til frokost?

Velger du frukt, grønt, gode fettstoffer, fullkorn og en sunn proteinkilde, er det helt etter boka. Pannekaker av egg og gryn med fyll av fersk frukt eller røykt fisk, er et flott morgenmåltid. Og en smoothie av frukt og grønt, yoghurt og nøtter gir deg en super start på dagen.

Er det usunt å spise brød?

Brød inneholder mange viktige næringsstoffer og mineraler, og har en rekke positive helseeffekter. Helsedirektoratet anbefaler oss å spise grovt brød og kornprodukter hver dag.

Hva er sunnest knekkebrød eller brød?

Stor forskjell på fett og fiber. Et nytt år, og mange har bestemt seg for å spise enda litt sunnere i 2019. Da er knekkebrød et bra valg. Mange knekkebrød inneholder nemlig langt mer fiber og mindre raske karbohydrater enn brød.

Hvor sunt er dansk rugbrød?

Rikest på fiber!

Rug er den mest fiberrike kornsorten og består av hele 16 % fiber. Å spise nok fiber, 25-35 gram om dagen, er bra for fordøyelsen, tarmfloraen og hjertet. Med bare to skiver grovt rugbrød har du sikret deg 40 % av anbefalt fiberinntak.

Leave a Comment