Hva er aronia godt for?

Aronia kan virke forebyggende mot tarm- og endetarmskreft, og brystkreft, viser henholdsvis to forskjellige studier. Superbæret ser også ut til å ha god forebyggende effekt mot diabetes, og beskytter indre organer, spesielt leveren. En annen studie fra 2015 viser hvordan aronia kan beskytte mot hjerte- og karsykdommer.

Hva er svartsurbær bra for?

Svartsurbær er ikke giftige – tvert i mot er de bær du absolutt bør spise! De er nemlig proppfulle av nyttige antioksidanter og har faktisk dobbelt så høyt innhold av antioksidanter som blåbær. Svartsurbær inneholder tanniner, en naturlig syre man også finner i vin. Det er tanniner som gir den bittersyrlige smaken.

Er aronia giftige?

Surbærslekta (Aronia sp.) er ufarlige planter.

Er svartsurbær og aronia det samme?

Svartsurbær kalles også aronia og er en busk med sunne bær og fantastiske høstfarger. Akkurat nå står de flammende røde rundt i nabolaget, overstrødd med svarte bær.

Hva er aronia godt for? – Related Questions

Er aronia sunt?

Aronia, eller svartsurbær som de også kalles, er store sorte bær som henger i store klaser. Mange tror at disse bærene er giftige, men sannheten er at Aronia inneholder nesten dobbelt så mye antioksidanter som blåbær og er noe av det sunneste du kan få i deg.

Hva inneholder aronia?

  • Aroniabær er mørkerøde, nesten sorte bær, med et meget høyt innhold av antioksidanter.
  • I tillegg er aroniabæret rikt på sporstoffer som jern, molybden, bor, jod og kalsium.
  • Fra eldre tid ble bæra brukt av indianerne i Nord-Amerika som medisinplante.

Er hyllebær og svartsurbær det samme?

Fruktene er også ulike: hos svarthyll er det ekte bær, mens hos svartsurbær er fruktene egentlig miniatyr-epler, på samme måte som hos rogn, mispler og hagtorn.

Hva betyr aronia?

Aronia er et gammelt gresk navn for Mespilus (mispel) som var kjent tilbake til oldtidens frukthager. Aroniabær kalles for Black chokeberry på engelsk. Chokeberry-navnet kommer av at friske bær virker sammentrekkende på slimhinnende i munnen.

Hvor vokser svartsurbær?

Hjemsted/Opphav Svartsurbær finnes viltvoksende i den østlige delen av Nord-Amerika, der den danner 2-3 m høye buskas. 2-3 m høy busk med glinsende grønne blad, hvite blomster i skjerm og svarte, spiselige frukter. Allergivennlig, vindsterk og nøysom plante som trives på de fleste jordtyper.

Hvordan formere svartsurbær?

Formering av svartsurbær
  1. Frø: Lagrede frø bør bløtlegges over natten før de kuldestratifiseres. Spirer etter 1-3 måneder.
  2. Deling: Deling av rotskudd seint på vinteren. Kan plantes direkte på sitt permanente voksested.
  3. Avleggere: Luftavleggere.
  4. Stiklinger: Mykvedstiklinger eller grønnvedstiklinger tidlig på sommeren.

Kan svartsurbær fryses?

Svartsurbæren er for sure til å spises rett av busk, og skal på samme måte som rognebær alltid fryses før bruk. De er godt egnet for safting og sylting, men du kan også fryse de ned og blande de inn med andre søtere bær i f. eks. juicer og smoothier.

Når skal aronia beskjæres?

Dette gjøres på våren, året etter at du har plantet. Rett under der du klipper, vil flere nye skudd komme ut.

Hvordan klippe aronia?

Svartsurbær som skal være tette med skudd fra bakkenivå, klippes første året helt ned. Start deretter med å tynne og fornye busken årlig ved å klippe enkeltskudd 10-15 cm over bakken. Rett under der du beskjærer, kan du vente deg 2-3 nye skudd.

Hvor høy blir aronia?

Svartsurbær (aronia) er mye brukt som hekk, og da helst som en hekk man ikke klipper. Den blir omlag 1,5 meter høy (kan bli noe høyere) og omtrent like bred. Blomstrer med hvite blomster på våren og setter klaser med sorte bær på høsten.

Hvordan lage Aroniajuice?

Vask frukten og ha den i gryten. Hell vann over dem og kok i ca 20 minutter. Hell aroniasaften gjennom en fin sil og hell den i en ny gryte. Hell sukker i saften og tilsett sitronsaft.

Er svartsurbær vintergrønn?

Latinsk navn: Aronia melanocarpa ‘Moskva’.

Plantepodden.

Spiseligja
Hekk (kan brukes som)ja
Bunndekkerja
Vintergrønnnei

Leave a Comment