Hva brukes skrei til?

Norges eldste eksportvare. Skrei er Norges eldste eksportprodukt. Det er en fabelaktig fisk, så godt som hele fisken kan benyttes til matlaging; kjøttet, kjakene, tungen, svømmeblæren, ben og skinn.

Hvorfor har man eddik i fiskevannet?

Det foregår mange diskusjoner rundt om, skal man ha eddik i fiskevannet, lever kokt på fiskevann, løk eller ikke løk i leveren, osv. Men, i likhet med all annen mat – alt dreier seg om smak og behag, og det er opp til hver enkelt å tilberede slik at det passer egen smak.

Når er det tid for skrei?

Skrei er eksklusiv festmat som du kun kan nyte fra januar til april. Kjøttet er hvitt og delikat, har en fin fasthet og ikke minst – en fantastisk smak! I sesong finner du skrei og andre delikatesser som torsketunger, skreitunger, torskerogn og lever i fiskedisken hos din lokale MENY-butikk.

Hva brukes torskelever til?

Torskelever er mest brukt som tilbehør til skrei sammen med poteter og torskerogn. Men den kan også spille hovedretten i en salat eller lage kams – boller av torskelever, kulturmelk og mel.

Hva brukes skrei til? – Related Questions

Hvor mye skrei pr person?

Hvor mye du beregner per person er avhengig av hva du skal lage, og om råvaren er med eller uten bein.

Sosialt.

Fiskefilet200 g
Lever av skrei80-100 g
Rogn av skrei100-150 g
Reker400-500 g
Blåskjell400-500 g

Hvorfor blir torsken seig?

En velfødd sommertorsk kan oppleves som tørr og på grensen til seig i kjøttet, noe som til dels skyldes lavere pH i musklene etter slakting av fisken. PH er et mål på surhetsgrad. I levende fisk er pH i muskelen over 7. Når fisken dør, synker muskel-pH til mellom 6,8 og 6,2 avhengig av hvor velfødd torsken er.

Kan man fryse torskelever?

Best lever og annen innmat fås fra godt utblødd fisk. Dette handler om lever til konsum som skal benyttes fersk, eller til innfrysing.

Hvordan rense torskelever?

Leveren er dekket av hinner og det enkleste er å trekke dem av med fingrene og samtidig dele den i biter med fingrene. På den måten fjerner man også hinnene inne i leveren. Kok opp fiskevann og tilsett salt eddik og pepper.

Hva bruker fisken svømmeblæra til?

En svømmeblære er et indre organ hos strålefinnede fisker, og består i hovedsak av en gassfylt sekk som hjelper fisken å holde riktig dybde under vann. Den gjør at fisken slipper å bruke muskelkraft for unngå å synke eller flyte opp.

Hva skal man drikke til skrei?

Trekt torsk og skrei
  • Kvitvin. Ein frisk og slank kvitvin er eit godt alternativ som framhevar det fine fiskekjøtet.
  • Raudvin. Tradisjonelt har nordmenn føretrekt raudvin til skrei.
  • Øl. Dei som ikkje vil ha vin, kan gjerne prøve eit lyst og lett øl til.
  • Alkoholfritt. Unngå for søt drikke til fiskeretten.

Er skrei sunt?

Skrei er sunt!

Og bytter du ut kjøttet med skreien så øker du inntaket ditt av omega-3-fettsyrer, jod, selen, vitamin D og vitamin B12, samtidig som inntaket av fett og mettet fett går ned. Proteinkvaliteten til skrei er minst like god som kjøtt. Dessuten er skrei en mager fisk.

Hva er forskjellen mellom torsk og skrei?

Den største forskjellen mellom disse er at skreien er en «vandrer» og hver vinter svømmer den lange distansen fra Barentshavet ned til norskekysten for å gyte. Kysttorsken derimot, holder seg stasjonært i kystområdene der den lever og gyter i samme områder gjennom hele året.

Hva er spesielt med skrei?

Skreien skiller seg utseendemessig fra torsk som lever stasjonært langs kysten, ved at den er lengre og spissere i formen og har lysere fargetegninger i skinnet. Dessuten vandrer den over store avstander og har Barentshavet som oppvekstområde.

Er skrei bedre enn vanlig torsk?

Siden skreien svømmer over lange avstander oppnår den en bedre kondisjonsfaktor enn torsk som lever stasjonært. Skreiens fiskekjøtt har ekstra mye muskler, god fasthet og et hvitt delikat fiskekjøtt. Skreiens tilbehør som rogn, lever, tunge og kjake gjør produktet skrei helt spesielt.

Når er skreien best?

Skrei er gytemoden torsk i sin beste alder da den når sin beste kvalitet i vintermånedene. Kvalitetsmerket Skrei selges bare i perioden januar til slutten av april og betegnes som et særegent sesongprodukt.

Leave a Comment