Er skrei sunt?

Hva er forskjellen mellom torsk og skrei?

Den største forskjellen mellom disse er at skreien er en «vandrer» og hver vinter svømmer den lange distansen fra Barentshavet ned til norskekysten for å gyte. Kysttorsken derimot, holder seg stasjonært i kystområdene der den lever og gyter i samme områder gjennom hele året.

Hva brukes skrei til?

Norges eldste eksportvare. Skrei er Norges eldste eksportprodukt. Det er en fabelaktig fisk, så godt som hele fisken kan benyttes til matlaging; kjøttet, kjakene, tungen, svømmeblæren, ben og skinn.

Hvordan blir torsk til skrei?

Ser du torsk merket med kvalitetsmerket SKREI®, er det en garanti for at fisken er er en ekte Gadus morhua. Det betyr at det er torsk fra den norsk-arktiske stammen som har vandret fra Barentshavet, og blitt fisket på de tradisjonelle gytefeltene langs norskekysten.

Er skrei sunt? – Related Questions

Hva er spesielt med skrei?

Skreien skiller seg utseendemessig fra torsk som lever stasjonært langs kysten, ved at den er lengre og spissere i formen og har lysere fargetegninger i skinnet. Dessuten vandrer den over store avstander og har Barentshavet som oppvekstområde.

Er skrei bedre enn vanlig torsk?

Siden skreien svømmer over lange avstander oppnår den en bedre kondisjonsfaktor enn torsk som lever stasjonært. Skreiens fiskekjøtt har ekstra mye muskler, god fasthet og et hvitt delikat fiskekjøtt. Skreiens tilbehør som rogn, lever, tunge og kjake gjør produktet skrei helt spesielt.

Hvordan former torsken seg?

Kroppsform. Torsken har tre ryggfinner, to gattfinner, skjeggtråd, og er svakt overbitt. Fargen på rygg og kroppssider veksler etter tilholdssted og næring mellom grå, olivengrønn, brun eller rødbrun (for eksempel taretorsk) med mørkere marmorering.

Hvordan fiske skrei?

Når du fisker skrei med jigg bør du bruke roligere bevegelser enn når du pilker. Du trenger ingen harde og lange rykk. Fisk deg oppover og nedover i vannlagene og avvent gjerne tilslaget litt med en gang det napper. Det kan ta tid for en stor skrei å ta jiggen skikkelig.

Hvordan gyter torsken?

Rundt midten av mars er det gjerne høysesong for gyting, selv om gytingen kan foregå over flere måneder. Da samles gjerne torsken seg ved banker og helninger under overflaten, og her begynner en konkurranse blant hannene. – En hunntorsk som kommer inn i territoriet til en dominant hann, vil gjerne legge seg på bunnen.

Når får man skrei?

Skrei er eksklusiv festmat som du kun kan nyte fra januar til april. Kjøttet er hvitt og delikat, har en fin fasthet og ikke minst – en fantastisk smak! I sesong finner du skrei og andre delikatesser som torsketunger, skreitunger, torskerogn og lever i fiskedisken hos din lokale MENY-butikk.

Hva skal man drikke til skrei?

Trekt torsk og skrei
  • Kvitvin. Ein frisk og slank kvitvin er eit godt alternativ som framhevar det fine fiskekjøtet.
  • Raudvin. Tradisjonelt har nordmenn føretrekt raudvin til skrei.
  • Øl. Dei som ikkje vil ha vin, kan gjerne prøve eit lyst og lett øl til.
  • Alkoholfritt. Unngå for søt drikke til fiskeretten.

Hvor lenge kan skrei ligge i fryseren?

Det er viktig å ikke legge for mye i fryseren på en gang. Da vil temperaturen i fryseren stige, og innfrysingen blir mindre effektiv. Det kan lønne seg å skru ned temperaturen i fryseboksen dagen før innfrysing av større mengder. Mager fisk har en holdbarhet på seks måneder i fryseren.

Når kommer skreien 2022?

Mellom januar og april hvert år er skreien et veldig populært middagsvalg rundt om i Norge – og det med god grunn.

Hvor dypt står skreien?

Skrei og kysttorsk

Den norsk-arktiske torsken lever pelagisk på et dyp ned til 200 meter. Den tilbringer mesteparten av livet i Barentshavet, som er rikt på næring, før den i kjønnsmoden alder (rundt fem år) innleder sin årlige gytevandring til den norske atlanterhavskysten.

Hvor stor kan en skrei bli?

Den er kjent for at den kan bli stor, veldig stor, helt opp til størrelser på 180 cm og 60 kg! I 2016 ble det fisket mye skrei på over 30- og 40 kg. De største blir stort sett alltid tatt fra båt i Lofoten, Troms og Finnmark.

Hvor langt svømmer skreien?

Til vanlig lever den i Barentshavet mellom Norge og Nordpolen, og hver vinter fra fylte fem år svømmer skreien over hele 1000 kilometer for å treffe sin utkårede, og møteplassen er ikke et hvilket som helst sted. Skreien svømmer nemlig tilbake til hvor den selv ble unnfanget – havområdene ved Lofoten og Vesterålen.

Hva er skrei på engelsk?

Visste du at skrei er en særnorsk torsketype, og at den heter skrei over hele verden? Mens torsk heter cod på engelsk, morue på fransk og bacalao på spansk, er skreien så spesiell at den markedsføres med det norske navnet i utlandet. – Franskmennene sier ”le skrei”, og tyskerne ”der Skrei”.

Hvorfor råtner ikke tørrfisk?

Fisken henges på hjell mens det ennå er snø på bakken, fra februar til mai. Snøen beskytter mot insekter og hindrer at det går bakterier i tørrfisken.

Leave a Comment