Er det østrogen i soya?

Soya inneholder såkalte østrogen-hermere, eller stoffer som ligner østrogen. Mange andre matvarer inneholder disse stoffene, men i noe mindre mengder enn soya.

Hva er problemet med soya?

Soyaproduksjon i Sør-Amerika fører til avskoging, klimagassutslipp, blodige konflikter, miljøforurensing og tap av uerstattelige arter. Vi nordmenn bidrar til dette ved et stort forbruk av soya i dyre- og fiskefôr.

Er soya kreftfremkallende?

Det er riktig at soya inneholder hormonliknende stoffer som kalles for fytoøstrogener. Det foreligger dog ingen vitenskapelig forskning som viser at soya skulle være kreftfremkallende.

Er det østrogen i soya? – Related Questions

Hvorfor skal man ikke spise soya?

Ved inntak av store mengder, som i tolv porsjoner om dagen eller mer, kan en liten prosentandel menn som er spesielt følsomme for soya, utvikle øm, forstørret brystvev. Dette er forbigående, altså forsvinner hvis man reduserer mengden soyaprodukter.

Hva er mest kreftfremkallende?

Helt sikkert kreftfremkallende

En utepils utsetter deg for tre gruppe 1-kategoriserte kreftfremkallende ting: Sol, alkohol og utendørs luftforurensning. Ja, og kanskje passiv røyking.

Hva er den minst farlige kreften?

Bukspyttkjertelkreft. Selv om det er flere som får lungekreft, er denne minst like dødelig. Det er bare ti prosent av dem som får denne som lever etter fem år.

Er egg kreftfremkallende?

Egg øker risiko for tarmkreft

Å ha egg i kostholdet kan øke risiko for kreft i mage- og tarmkanalen, spesielt for kreft i tykktarmen, med opp til 29 %.

Er pommes frites kreftfremkallende?

Du trenger ikke være bekymret for at faren din skal få kreft ved å spise potetgull i helger og pommes frites innimellom. Mattilsynet har utformet følgende råd for å redusere inntaket av akrylamid: Spis variert og balansert. Reduser inntak av stekt og fritert mat.

Er egg kreftfremkallende?

Egg øker risiko for tarmkreft

Å ha egg i kostholdet kan øke risiko for kreft i mage- og tarmkanalen, spesielt for kreft i tykktarmen, med opp til 29 %.

Hva er bra med soya?

Generelt er soya rik på protein og fett med en sunn fettsyresammensetning og et moderat karbohydratinnhold sammenlignet med andre belgfrukter. En grunn til at soya er så verdsatt som proteinkilde er at aminosyresammensetningen er svært godt og biotilgjengelig. Slik at den kan erstatte animalske proteinkilder.

Kan cøliakere spise soya?

Norsk Cøliaki Forening (NCF) har skrevet at soyasaus kan være problematisk for de med cøliaki fordi det finnes mange ulike merker, hvor noen kan inneholde gluten. Det er derimot slik at soyasaus vil være naturlig glutenfritt dersom den er fermentert to ganger.

Er det soya i Soyalecitin?

Hva med soyalecitin

Soyalecitin kan inneholde spor av soyaprotein på grunn av forurensning i produksjonen. Det handler i tilfelle om svært små mengder, og siden soyalecitin brukes i små mengder i den ferdige matvaren, er det ikke vanlig å fraråde matvarer med soyalecitin for soyaallergikere.

Er det soya i egg?

Soyaprotein finnes ikke i rene produkter av melk, egg, kjøtt, fisk, skalldyr, frukt, nøtter, olje eller grønnsaker. Noen soyaallergikere får likevel kryssreaksjoner på andre belgfrukter, som erter, bønner, linser og peanøtter.

Kan man være allergisk mot soya?

Personer med soyaallergi kan kryssreagere med erter, peanøtter og andre belgfrukter. Er du allergisk mot soya, må du holde deg unna all mat som inneholder soya. De som reagerer på soya, bør være spesielt oppmerksomme når de skal spise kjøttprodukter, fiskeprodukter, hamburgerbrød, pizza og vegetariske retter.

Leave a Comment