Løpstikken brukes primært som ingrediens og smakstilsetning i supper og sauser og til fisk. Det er de ferske bladene som skal brukes i supper, der du bare trenger noen ganske få blader for å gi en tydelig smak.
Når kan man høste løpstikke?
Planten har generelt ingen eller få skadedyr. Løpstikke kan høstes gjennom hele sesongen. Plukk av de bladene du vil. På høsten kan hele planten skjæres ned og henges til tørk.
Hvordan lage Løpstikkeolje?
Bruk kun blader av løpstikken, ikke grove stilker. Skyll dem godt og klapp dem tørre, slik at det ikke spruter når du skal varme dem opp i oljen. Ha bladene og oljen i en kasserolle og varm opp til du ser (og hører) at oljen begynner å syde. Du kan også holde hånden like over og kjenne varmen fra oljen.
Kan man fryse løpstikke?
Den kan dyrkes på friland i Norge. Løpstikke selges både i potte og avskåret, hovedsakelig norsk. Løpstikke er egnet til å tørkes og fryses.
Hva kan jeg bruke løpstikke til? – Related Questions
Er løpstikke sunt?
Løpstikke har både eteriske oljer som stimulerer fordøyelsen og reduserer luftplager, og bitterstoffer som virker stimulerende på appetitt og på utskillelse av fordøyelsessafter fra hele mage-tarm-kanalen. Roten av løpstikke har en god urindrivende virkning.
Kan løpstikke tørkes?
Løpstikke er egnet til å tørkes og fryses.
Hva bør ikke fryses?
Denne maten bør du helst ikke fryse:
Grønnsaker vi vanligvis spiser rå: Agurk, selleri, salat og tomater inneholder mye vann, det er det som holder dem friske og sprø til vanlig. Når vi fryser disse og tiner dem igjen, vil vannet for det meste bare bli skilt ut. Og grønnsakene er hverken sprø eller saftige.
Kan man fryse ustekte boller?
Ja,- men det anbefales ikke – da vil det bli mindre fart i gjæren. Lag heller bollene ferdig og stek dem lett.
Kan man fryse kakebokser?
– En god gammeldags kakeboks er ikke til å kimse av. Frityrstekte kaker som smultringer, goro, fattigmann og hjortebakkels holder i et par uker i en tett kakeboks. Disse kan fint fryses, da i plastposer, men de vil ikke være like fine og sprø når du tiner dem.
Kan man fryse ned friske urter?
Kan man fryse ned friske urter? Urter kan også hakkes opp og fryses ned i en boks, uten olje. Prøv også å fryse urtene i isbitformer med vann, det funker supert til både supper og gryter.
Kommer basilikum igjen?
Basilikum er en krydderurt som vil vokse bedre og raskere om du er flink til å knipe av stilker og bruke av planten, sier nettstedet PioneerThinking.com. Regelmessig «høsting» vil sørge for at planten holder seg frisk og stadig gror nye skudd og blader. Ny vekst vil også gjøre bladene mer konsentrerte i lukt og smak.
Hvordan få urter fra butikken til å overleve?
Mye lys og luft. For at urtene skal leve lengst mulig, anbefaler Byermoen å få den ut av plasten så fort du kommer hjem fra butikken. – Plant den gjerne om i en større potte, men man kan også sette planten på en skål og vanne den der. La den stå i vannet i 10-15 minutter før du løfter den av og lar den puste.
Hvor lenge må urter tørke?
Samle små buketter med urter og knyt dem sammen med hyssing. Heng dem opp/ned i et mørkt og varmt område med god lufting. La urtene tørke to til fire uker. Bladene skal være så tørre at de smuldrer mellom fingrene dine når du presser dem sammen – først da kan du pakke dem ned.
Hvordan tørke løpstikke?
Nå på høsten er den ikke så spennende å tørke som på våren, når lysegrønne skudd skyter i været. Så vent med å høste til det blir vår igjen. Klipp dem da nede ved roten og heng dem et egnet sted til de er helt tørre.
Skal man vaske urter?
Å vaske urtene kan skylle bort aromaen og virkestoffer i urtene, så hovedregelen er at vi ikke vasker dem. Vær heller nøye når du plukker. Plukk bare rene, hele, friske urter.
Kan man bruke stilken på rosmarin?
Bruk hele stilker, eller fjern bladene fra stilken og bruk dem hele. Rosmarin gir nydelig smak til marinader og sauser, og er perfekt til lam!
Kan man bruke stilken på basilikum?
Smaken er karakteristisk, søt og mild. Bruk bladene hele, eller del dem opp. Stilkene kan også hakkes og brukes.
Kan man bruke stilken på persille?
Både persillens stengel og blad er rike på den eteriske oljen apiol. Det er denne oljen som gir persillen sin karakteristiske smak. Skyll bunten godt, og ta av stilkene. Spar gjerne stilkene til kraftkoking.