Nei det eneste måtte være det lille melkefettet du mister ved ikke å ha melk i bolledeigen. Det kan du jo erstatte med litt olje. Generelt er det også min erfaring at boller blir vesentlig luftigere av vann som deigvæske i stede for melk – og så er det mange flere som kan spise dem.
Hva inneholder boller?
En bolle, eller hvetebolle, er et lite bakverk med vanligvis rund topp og flat bunn som inneholder hvetemel, sukker, gjær, egg, melk, vann og ofte også kardemomme og hjortetakksalt. Det er også vanlig å tilsette rosiner, tørket frukt, sukat eller biter av sjokolade i deigen.
Skal boller pensles før steking?
PENSLING
Søt gjærbakst får ofte en finere overflate dersom du pensler det ferdighevede bakverket med sammenvispet egg og/eller melk/vann før steking. Pass på at egget eller væsken er romtemperert før du pensler det på.
Hvordan ikke få tørre boller?
– Boller kan bli tørre hvis hevingen går for fort. Prøv derfor heller med mindre gjær og lenger hevetid neste gang. Selv bruker jeg 2,5 prosent fersk gjær av melmengden, altså 25 gram fersk gjær til 1000 gram mel.
Hva kan erstatte melk i boller? – Related Questions
Hvorfor blir bollene tunge?
Bollene ble tunge som bly
Deigen har ikke hevet lenge nok, eller den kan ha fått for mye mel. Riktig konsistens på gjærdeigen er viktig for et godt resultat.
Blir man feit av boller?
Tomme kalorier og lite næringsstoffer
Hver gang du spiser en bolle får du nemlig i deg flust av såkalt «tomme» kalorier. Boller inneholder også svært lite næringsstoffer, og er derfor ikke bra som erstatning for et ordentlig måltid.
Hvordan få tørre boller saftige?
Så lenge det ikke er blitt som papp, kan du nemlig få det til å bli saftig og spiselig igjen. Trikset er å pakke det inn et fuktig kjøkkenhåndkle, og varme det i ovnen i 5-10 minutter på 100 grader. Har du mikro, kan du kjøre brødet på full watt i 10 sekunder i 2-3 omganger.
Hvorfor blir gjærbakst tørr?
Bruk nok væske i deigen
– I bakeriet mitt bruker vi mye væske i deigen, og jeg tenker at alle bør våge å ha litt mer væske i deigen. Mange tilsetter for lite væske for å gjøre deigen enklere å håndtere, men da kan du ende med et tørt sluttresultat, forteller landslagsbakeren.
Hvordan unngå at hjemmebakt brød blir tørt?
Det flest sliter med når de baker hjemmebaktbrød, er at brødet blir tørt og ikke luftig nok. Løsningen er som regel å bruke mindre mel. Så også når du skal bake ut brødet. Vann fungerer like bra som mel for å forhindre at deigen klistrer seg til benken, så bruk vann.
Hvordan oppbevare boller etter steking?
Gjærbakst blir pakket i plastposer etter steking og avkjøling og lagt på benken. Det ska IKKE oppbevares i kjøleskap. For å få det ferskest mulig er det mulig å fryse det ned og tine det på varmluft i ca 10-15 min den dagen det ska brukes.
Hvorfor faller gjærbakst sammen etter steking?
Bakeren: Mest sannsynlig hever du brødene dine for lenge – ideelt skal du sette brødene i ovnen rett før de slutter å heve seg. Slik du beskriver det slutter brødene dine nok å heve seg 10-20 minutter før du setter dem i ovnen, da overhever du brødene og brødene kollapser i ovnen.
Hva skjer hvis boller hever for lenge?
Hvis deigen hever for lenge, blir den “råtten” og resultatet blir ikke som forventet. For kort forheving gir lite volum og mindre utviklet smak på baksten. I oppskrifter på søt gjærbakst forhever vi deigen i ca. 30 min.
Hvorfor sprekker boller?
Det kan være flere grunner til at bollene sprekker, men som oftest skyldes det at bollene ikke har fått etterhevet lenge nok. I tillegg er det veldig viktig at de hever tildekket under etterhevingen. Hvis ikke tørker deigen litt ut underveis.
Hvorfor bruke eddik i gjærbakst?
Grunnen til dette er at jeg har ønsket å bryte ned glutenet samt fytinsyren. Ved tilsetting av feks eddik eller sitron oppstår et surere miljø som er med på å lette nedbrytingen av fytinsyren. Husk at du skal som en hovedregel ikke bruke melkeprodukter til bløtlegging.
Hvorfor skal deig heve to ganger?
For å gi gjæren luft (det trenger den for å leve) må deigen heve flere ganger – da vokser gjøren og hever deigen godt. Om du ikke hever deigen flere ganger – blir bakverket lite, kompakt og lavt.