Korn og mel. Kornet står helt sentralt i begge de to rettene som historisk har hatt den største betydningen i det norske og trønderske kostholdet, nemlig grøt og flatbrød. Fra Rennebu blir det sagt at det historisk var bygg og havre som ble dyrket.
Når er Trøndersk Matfestival?
Destinasjonsselskap, næringsapparat og gode støttespillere. Vi ses 3. -5. august 2023.
Har trøndersk tjukk l?
Det trønderske målområdet har tjukk l: ei soL og eit boL (bord). Eit stort ytre område sør for Trondheimsfjorden har likevel tjukk l berre i typen soL. Her heiter det soL, men bor. Trøndelag har palatalisering (j-uttale) av dentalane.
Hvorfor sier trøndere sjø?
Sjø – Kortform for “skjønner du”. I samme stil som “se” som er kortform for “ser du” i Østfold og på Nordvestlandet. Trøndere legger til “sjø” på slutten av en setning for å forsterke budskapet. Kan også sammenlignes med “gitt” i østlandsområdet.
Hva er typisk trøndersk mat? – Related Questions
Når er Matfestivalen i Ålesund?
Matfestivalen i Ålesund – Den Norske Matfestivalen // 24. – 26. august 2023.
Hvor er trønder?
Trønder er en betegnelse på en person fra landsdelen og fylket Trøndelag. Trønder er et norrønt ord þrœnd(i)r som kommer av þroásk – å vokse, og betyr således «de sterke» eller «de fruktbare».
Har trøndersk palatalisering?
Palatalisering finnes på norsk blant annet i trøndersk og nordnorsk. I russisk og irsk har de fleste konsonanter en vanlig og en palatalisert form.
Hva betyr læll trøndersk?
[lel] Adv. (av likevel) Skrives også lell. Et mye brukt uttrykk blant trøndere. Synonymt med allikevel, likevel, uansett, dog, selvom, uansett, tross alt, tross det, like fullt og i alle fall.
Hva er spesielt med trøndersk?
Særegenheter. Trøndersk er lett å kjenne igjen grunnet flere språklige trekk, slik som apokope (bortfall av siste vokal som å kast i stedet for å kaste), jamvekt med utstrakt bruk av jamning, kløyvd infinitiv, palatalisering, retrofleks flapp og førstestavelsestrykk i lånord (som [‘banan], ikke [bana:n]).
Hvordan si hei på trøndersk?
«Æ e i a, æ å»
Er det apokope i trøndersk?
På norsk forekommer dette særlig i trøndersk, for eksempel i ordene bit’, kast’, kist’ for bite, kaste, kiste.
Hva er tjukk l?
Tjukk l er en variant av språklyden l som finnes hovedsakelig i østnorske og nordnorske dialekter. Det er en retrofleks lyd, som dannes ved at tungespissen blir bøyd oppover mot munntaket (men uten å komme i kontakt med det) for så å gjøre et raskt slag mot munntaket rett bak alveolene framme i munnen.
Hva betyr kakskiv i Trondheim?
Skilt i glasdisken i Seven–eleven ved krysset mellom Munkegata og Dronningens gate i Trondheim: «Kakskiv» (‘brødskive’).
Hvor sier man jeg?
Østnorsk I flatbygdene på Østlandet bruker de fleste “je“, “jeg” og “vi”. I fjellbygdene bruker de “e” eller “eg” og “me” eller “oss”. I byen er det “ikke” som er det vanligste nektingsadverbet.
Hva er en tynn l?
Apikal L, også kalt tungespiss-L, tynn L, lys L, Østfold-L, Halden-L og annet, er en uttalevariant av L-lyden.
Hva er ment med kløyvd infinitiv?
Kløyvd infinitiv er ei nemning for skiljet mellom a-infinitiv i verb som å vera, men e-infinitiv i verb som å kaste, eit skilje som er gjennomført i tradisjonelt folkemål austafjells og i Trøndelag, delvis òg i ranværingsdialekt.
Er Oslo en dialekt?
Oslodialekt (også kalt oslomål, vikamål og østkantmål, og historisk folkespråket, vulgærspråket og gatespråket) er en norsk dialekt og den tradisjonelle dialekten i Oslo.
Har Oslo tjukk l?
Om den tradisjonelle folkemålsvarianten. Østkantmålet i Oslo har tjukk L og retroflekser i ord som surt og gult.
Hvem snakker mest likt bokmål?
Bokmål er en av to offisielle målformer av norsk skriftspråk, hvorav den andre er nynorsk. I skrift benyttes bokmål av anslagsvis 90 % av befolkningen i Norge.
Hvor sier de eg?
Nord-Trøndelag, Romsdal, deler av Sunnmøre, Oppland og Hedmark. I største delen av landet: Sørlandet, store deler av Vestlandet, Trøndelag og Nord-Norge.