Asparges har både lavt energi- og fettinnhold. Asparges er en kilde til protein og kostfiber, folat og jern. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen.
Hvordan klargjøre asparges?
Kok grønn asparges i lettsaltet vann, bruk 1 ½ ss salt per liter vann. Kokes i 2–4 minutter, avhengig av tykkelsen. Kok ikke aspargesen for lenge, da mister den både farge og smak og den fine sprø konsistensen. Avkjøl aspargesen umiddelbart i iskaldt vann, gjerne med isbiter.
Hva kan man spise med asparges?
Asparges blir gjerne kalt grønnsakenes konge på grunn av sin fantastiske smak. Grønn asparges vokser over bakken, det er solen som gir den sin grønne farge og høye vitamininhold. Den hvite aspargesen vokser beskyttet under jorden. Passer nydelig sammen med både kjøtt og fisk, i salater, på grill, i wok eller naturell.
Skal man skrelle asparges?
Det er ikke nødvendig å skrelle grønn asparges før den tilberedes. Det er heller ikke nødvendig å bruke kniv til å fjerne den trevlete nederste delen. Asparges har et naturlig bristepunkt nederst på stilken hvor den vil knekke ved et fast trykk.
Er det sunt å spise asparges? – Related Questions
Hva gjør asparges med kroppen?
Asparges er også en veldig god kilde til fiber, vitaminene A, C, E og K, samt krom, et spormineral som forbedrer insulinets evne til å transportere glukose fra blodet til celler. Det er gode nyheter for blodsukkeret ditt. Asparges er stappfull med antioksidanter og beskytter dermed kroppen mot frie radikaler.
Kan man bruke hele aspargesen?
Kutt eller knekk av den trevlete delen, der hvor det grønne går over i hvit-lilla, cirka 2-3 centimeter opp fra bunnen. Om du ønsker å skrelle aspargesen, kan du gjøre det. Kok opp vann med salt.
Hvordan skrelle hvit asparges?
Kutt av 2-3 centimeter av den nederste, trevlete aspargesdelen. Hvit asparges har tykkere skall enn grønn, og må skrelles godt. Hold i toppen og skrell nedover.
Hvor lenge kan asparges ligge i kjøleskapet?
Holdbarhet. Asparges er lite holdbar, og det lønner seg å bruke den så fort som mulig. Ofte skal du kanskje bare bruke halvparten av en bunt. Legg resten i kjøleskapet, så holder den i hvert fall en ukes tid.
Hvordan gjødsle asparges?
Asparges er opprinnelig en strandplante og den tåler godt å bli gjødslet med tang. Legg gjerne grønngjødsel over tangen slik at den ikke tørker ut. Det er lettere å bruke tang som gjødsel hvis den kan deles opp, f. eks i en kompostkvern.
Hvorfor hvit asparges?
Forskjellen mellom hvit og grønn asparges
Den hvite aspargesen skiller seg fra den grønne ved at den gror under jorda, og derfor mangler farge. Hvit asparges forblir hvit fordi sollyset ikke slipper til, mens den grønne får fargen fra sola. Noen liker den hvite, mens andre går for den grønne.
Er asparges bra for magen?
Asparges er først og fremst rik på fiber som er viktig for mage– og tarmsystemet, og jern som blant annet er viktig for immunsystemet og oksygenopptaket.
Hvilke vitaminer er det i asparges?
Asparges oppbevares best i temperaturer rundt 2-4 grader. Aspargesene er kalorifattige, men rike på kostfiber og vitamin K. I tillegg er de en kilde til B-vitaminet folat, samt til sporstoffet jern.
Kan man fryse hvit asparges?
Asparges egner seg til frysing, og den holder seg fastere og finere om du fryser den fersk uten behandling. Står den på benken i bunt, kan den godt få stå i et glass vann, som en blomsterbukett, så holder den seg sprø og fin.
Hvorfor må man ikke fryse ned igjen?
Ikke frys noe som har vært tint.
Når vi fryser mat danner det seg iskrystaller som utvider seg og gjør små skader på cellene i maten. Gjentar man dette flere ganger kan man ende opp med mat med en helt annen konsistens og kvalitet enn den man først hadde.
Hvilke grønnsaker må forvelles før frysing?
De aller fleste grønnsakene må forvelles før frysing for å få et så godt resultat som mulig, både smaksmessig og næringsmessig. Den varmebehandlingen en forvellingsprosess gir har betydning både for næringsinnhold, farge, konsistens og aroma.