Brenneslesuppe smaker litt som spinatsuppe, og er sunt som bare det. I brennesle er det både vitamin A og vitamin C, i tillegg til at det er mer jern enn det du får fra spinat.
Hvordan lage Brenneslete?
Te av brennesle
Jeg lager te av friske blader om sommeren, og tørker blader til te til vinteren. Legg friske blader i en kopp eller tekanne, hell over kokende vann, sett på lokk, trekk i fem minutter. Søt eventuelt med honning eller Stevia. Smaker deilig!
Hva kan man bruke brennesle til?
Brenneslen er enkel å anvende som tørket urt. Man knuser tørkede blad til et pulver og bruker 1-2 spiseskjeer daglig i maten, for eksempel i grøt eller supper. Bladene er også fine å bruke i form av urtete, som er en styrkende drikk man gjerne kan drikke et par kopper av daglig.
Kan man spise rå brennesle?
Den smaker litt som spinat, og kan brukes i supper, pastaer, til tapas – eller rå – i smoothier eller salat. For når brennhårene på undersiden av brenneslebladet kommer i kontakt med plantesaften, slutter de å brenne!
Er brenneslesuppe sunt? – Related Questions
Hvor lenge svir det etter brennesle?
Ved berøring vil hårene brekke og sprøyte stoffer som kan virke irriterende og skape betennelse i huden. Konsekvensen er plager som svie og kløende utslett (elveblest). Plagene vil som regel gå over av seg selv i løpet av kort tid, men det er noen som reagerer mer enn andre.
Hvorfor er brennesle sunt for kroppen?
Brennesle er rik på mineraler og vitaminer, og da særlig vitamin A og C, jern, silisium og kalium (1). Urten inneholder også kalsium, samt vitaminene B2 og K1. Planten inneholder opptil 20 % mineraler, og den er en spesielt rik kilde til silisium. Urten regnes som en av de mest næringsrike plantene i naturen.
Hvilken del av brennesle kan man spise?
Brennesle er derfor blitt brukt som mat både for mennesker og dyr, og tidligere ble brenneslen også dyrket. Det er bare de nye, fine toppene som brukes når du skal spise brenneslebladene.
Kan hunder bli stukket av brennesle?
Brennesle og hunder. De brer seg utover og vokser med stor fart nå i mai, og vi mennesker vet godt at det kan gjøre vondt å røre dem. Men det vet ikke hundene, og derfor kan man av og til se voldsom irritasjon og utslett hos hunder som har vært i kontakt med brennesler.
Kan brennesle være farlig?
Kontakt med brennesle kan forårsake en form for elveblest, og en typisk reaksjon er lokal rødhet, dannelse av vabler, svie og kløe. Planten skiller også ut en syre som irriterer huden. Hudreaksjonen er som regel helt ufarlig.
Hvor sunt er brennesle?
Brennesler er stappfulle av viktige næringsstoffer: jern, kalium, b og c-vitaminer, kalsium, og magnesium, for å nevne noen. Derfor er det sunt å lage neslesuppe av de første bladene om våren, eller drikke en kopp te av tørka blad. Men veksten har blitt brukt i medisinsk behandling i tidligere tider.
Kan man fryse brennesle?
Brennesle kan tørkes og brukes som te eller tilsettes i mat som gryteretter, supper og stuinger hele året. Du kan også forvelle brenneslen, og fryse den ned til vinteren.
Hvordan ta knekken på brennesle?
Det beste ugressmiddelet for å bli kvitt brenneslen er et ugressmiddel som inneholder glyfosat, fordi det dreper hele planten, røtter og nye skudd inkludert. Med sin systemiske virkning tar glyfosatet definitivt knekken på brenneslen, og gjør at vedlikeholdet av hagen har en varig virkning.
Hva dreper løvetann?
– At løvetannsrosetten dør av varmt vann er det ingen tvil om, det spennende er å se om den vokser opp igjen fra samme rot. Dersom løvetannen vokser opp og vi gjentar behandlingen vil vi med tiden kunne utarme planten slik at den til slutt dør, sier hun.
Hva skal man smøre på brennesle?
Brennesle kan gi en reaksjon med svie og rødt, kløende utslett (elveblest) ved hudkontakt. Behandling som ofte demper ubehaget, er å skylle området med kaldt vann.
Hvorfor stikker brennesle?
Når man kommer borti brenneslen, knekker hårene og tuppen blir sylskarp slik at den stikker bitte små hull i huden. Slik kommer biologisk aktive stoffer (f. eks. histamin) inn i huden og det oppstår en allergisk reaksjon med rødhet, vabledannelse, svie og kløe.